WASHINGTON - Zlý zrak je spojený s niekoľkými faktormi vrátane stresu, nezdravého životného štýlu či dlhého pracovného času. V boji proti slabému zraku a k zlepšeniu zdravia očí môže strava zohrať dôležitú úlohu. Odborníci odporúčajú v tejto súvislosti konzumovať týchto päť potravín.
Štúdia nazvaná Age-Related Eye Disease Study v roku 2001 zistila, že konkrétne živiny sú spojené so zníženým rizikom vzniku zdravotných problémov oka, ktoré súvisia s vekom. Konkrétnejšie, riziká sa znížili o 25 percent. Ide o živiny ako meď, zinok, vitamín C, beta karotén a vitamín E. V roku 2013 bola štúdia aktualizovaná s cieľom vyhodnotiť rôzne verzie a variácie. Tie zahŕňali luteín, zeaxantín, beta karotén a omega-3 mastné kyseliny, pričom niektoré zmesi fungovali lepšie v porovnaní s inými. Science Times zhrnul päť potravín pre lepšie zdravie očí.
Ryby
Sietnica potrebuje dva rôzne typy omega-3 mastných kyselín, aby dobre fungovala. Sú to EPA a DHA. Obe možno nájsť v tučných a mastných rybách, ako je tuniak, pstruh, losos, makrela, ančovičky, sardinky či sleď. Omega-3 mastné kyseliny chránia oči pred glaukómom a degeneráciou makuly. Nízka hladina týchto živín je spojená aj so suchými očami. Tým môže pomôcť konzumácia rybieho oleja, napríklad v prípade, že suché oči vám spôsobilo ich dlhodobé vystavenie obrazovke.
Vajcia
Vajcia sú vynikajúcim zdrojom zeaxantínu a luteínu, ktoré môžu znížiť riziko straty zraku v dôsledku starnutia. Sú bohaté na zinok, vitamín E a vitamín C. Zinok nachádzajúci sa vo vajci pomôže telu využiť zeaxantín a luteín nachádzajúci sa vo žĺtku.
Orechy
Rovnako ako ryby, aj orechy obsahujú vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín. Okrem toho sú bohaté na vitamín E, ktorý môže chrániť oko pred poškodením spojeným so starnutím. Medzi najlepšie orechy pre zdravie očí patria vlašské orechy, kešu oriešky a arašidy.
Mrkva
Mrkva je bohatá na vitamín A, ktorý hrá dôležitú úlohu, pokiaľ ide o zrak. Vitamín A je súčasťou proteínu známeho ako rodopsín, ktorý napomáha schopnosti sietnice absorbovať svetlo. Beta karotén je to, čo robí mrkvu sýto oranžovou.
Listová zelenina
Listová zelenina obsahuje vysoké hladiny antioxidantov zeaxantínu a luteínu, ktoré môžu znížiť riziko dlhodobých očných ochorení ako šedý zákal či degenerácia makuly. Taktiež dokážu chrániť oko pred škodlivým modrým svetlom. Zelenina ako špenát, kel a kapusta tiež obsahuje vysoké hladiny vitamínu E a C.