Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Máte hrôzu z toho, že vám Vianoce vyprázdnia peňaženku? Prinášame 8 TIPOV, ako cez sviatky ušetriť

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Getty Images)

Ušetrite peniaze, čas a v neposlednom čase aj planétu. Vianoce sú sviatky, keď si zvykneme dopriať viac, ako inokedy počas roka. To sa prejaví, samozrejme, aj na našich peňaženkách. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré by vám mali pomôcť zvládnuť to v tomto smere lepšie. A nepomôžete tým iba sebe.

Prvou radou je, aby ste sa nákupy pokúsili zrealizovať v predstihu. Dôležitý je tiež kvalitný nákupný zoznam. "Vďaka nemu môžeme nakúpiť viac vecí naraz a nevracať sa opakovane do obchodov, s čím súvisia stovky zbytočne najazdených kilometrov," uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Vyhnete sa tak aj tomu, že na poslednú chvíľu nakúpite zbytočnosti. Dobrá rada zároveň znie, aby ste si na nákupy nosili vlastné tašky a obmedzili tak spotrebu tých jednorazových.

Aupark
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Rozvážne by ste mali postupovať aj pri nákupe darčekov. "Spoznajte priania vašich blízkych a pokúste sa im zaobstarať to, po čom naozaj túžia alebo čo potrebujú," odkázala. Staviť by ste mali na kvalitu, užitočnosť a trvácnosť. Dobré je tiež siahnuť po ručne vyrobených či recyklovaných darčekoch. Variantom je tiež darčeku v podobe zážitku.

Máte hrôzu z toho,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

Dobré je tiež premýšľať aj o tom, ako svoj darček zabalíte. "Vyhnite sa postupu „rozbalím a vyhodím“. Baliaci papier skúste nahradiť látkou alebo papierovou taškou," uviedla. Darčeky zabalené v baliacom papieri prípadne rozbaľujte šetrnejšie, aby ste papier mohli použiť nabudúce. Nezabúdajte ani na separovanie.

Máte hrôzu z toho,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

Veľkú položku počas Vianoc bez pochýb netvoria iba darčeky. Dopriať chceme aj svojmu žalúdku a preto nakupujeme možno viac, ako by sme potrebovali. Analytička však v tomto prípade radí navariť a napiecť iba toľko jedla, koľko dokážete skonzumovať. "V prípade, že vám jedlo zostane, podeľte sa so svojimi známymi alebo susedmi. Zvyšky nedojedeného jedla sa pokúste kompostovať alebo vytriediť ako kuchynský biologický odpad," uviedla.

Máte hrôzu z toho,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

Je tiež dobré zamyslieť sa pri predvianočnom upratovaní. "Siahnite po kvalitných čistiacich prostriedkoch, čapovaných do vlastnej prinesenej nádoby alebo si ich skúste vyrobiť z domácich surovín. Prebytok plastových fliaš skúste niekomu ponúknuť, inak ich vyhoďte do odpadovej nádoby určenej na plasty. Pri upratovaní sa zároveň pokúste plytvať čo najmenej vodou," radí analytička.

Máte hrôzu z toho,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

Ušetriť môžete aj na symbole Vianoc - vianočnom stromčeku. Ak máte napríklad doma umelý stromček, používajte ho aj naďalej a čo najdlhšie. Zohnať sa dá aj z druhej ruky a pomôžete tým opäť aj životnému prostrediu. Pri kúpe živého stromčeka je zasa trvalejšia alternatíva v podobe stromčeka v kvetináči, ktorý vydrží dlhšie a po sviatkoch ho viete vrátiť späť do prírody.

Pozor na to, aké
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Rovnako tak viete šetriť aj na výzdobe. "Ak každoročne vyzdobíte stromček alebo domácnosť rovnako, môže z toho vzniknúť  jedinečná tradícia. Dbajte na kvalitu a trvácnosť. Siahnite po ručne vyrobených, recyklovaných alebo upcyklovaných ozdobách. Niektorí Slováci sú inšpirovaní prírodou, čoho výsledkom sú sušené kolieska ovocia, šišky či dekorácie z včelieho vosku, ktoré zároveň patria k tradičným ozdobám našich predkov," uviedla Sadovská.

Máte hrôzu z toho,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

V neposlednom rade tu máme energie a výdavky za ne. "Počas vianočných sviatkov viac času trávime doma. Naše byty a domy ale nemusia byť prekúrené. Ani svetielka na stromčeku nemusia svietiť nepretržite. Pri pečení a varení nenechávajte bežať rúru a sporák naprázdno. Špinavé riady sa odporúčajú umývať čo najskôr kvôli úspore vody," radí.

 

Viac o téme: ŠetrenieTipyVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu