Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V roku 2024 by Slováci mohli triediť odpad zodpovednejšie a poctivejšie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V roku 2024 by Slováci mohli triediť odpad zodpovednejšie a poctivejšie. Mohli by tiež začať s kompostovaním, upratať okolie či nakupovať s rozumom. Poukázala na to organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak.

archívne video

Požiar v spaľovni odpadov na Jilemnického ulici v Prešove (Zdroj: TASR/František Iván)

Na Slovensku sa v roku 2022 vytvorilo takmer 2,6 milióna ton komunálneho odpadu. Ten sa nedotrieďuje a približne 39 percent odpadu z domácností končí na skládkach. "Trieďme v tomto roku ešte zodpovednejšie a poctivejšie. Aj malé, či do hmotnosti alebo veľkosti, veci sa rátajú – papierik od cukríkov, viečko od jogurtu či uzáver fľaše treba taktiež správne vytriediť," povedala riaditeľka komunikácie Envi-Paku Katarína Kretter.

Smetiar
Zobraziť galériu (3)
Smetiar  (Zdroj: Getty Images)

Pozitívne podľa nej je, že Slováci triedia viac ako kedysi a recyklácia stúpa. Organizácia navrhuje pre tých, ktorí bývajú v dome, založiť kompostér a odpad kompostovať. Ak kompostovať nechcú, môžu využiť zber bioodpadu. V bytovom dome odporúča skúsiť komunitné kompostovanie, ktoré je bežné v zahraničí. Slováci by tiež mohli nakupovať s rozumom. Problémom je textil, ktorý ľudia nakupujú vo veľkých množstvách a potom končí na skládkach. "Povinnosť triediť textil na Slovensku má vstúpiť do platnosti v roku 2025. Bolo by naozaj veľmi fajn, keby sme sa už teraz pred každým nákupom nového textilu zamysleli, či danú vec naozaj potrebujeme," priblížila Kretter.

V roku 2024 by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Doplnila, že lepšou alternatívou je nakupovanie v secondhandoch či posunutie oblečenia, ktoré nám už nesedí. Zároveň povzbudzuje ľudí, aby zdvihli zo zeme voľne pohodený odpad a dali ho do odpadkového koša. "Skúste sa teda pri najbližšej prechádzke popozerať okolo, či tam nie je nejaký odpad a ak náhodou áno, neváhajte ho zdvihnúť a vytriediť tam, kam patrí a určite tu bude krajšie a čistejšie," odporúča.

Pri nákupoch by podľa OZV mali dať ľudia prednosť lokálnym predajcom. Tvrdí, že v prípade jedla sa tak dostanú k zdravším, chutnejším a čerstvejším potravinám, ovociu a zelenine. Kúpou lokálnych potravín a produktov tiež podporia konkrétnych ľudí namiesto veľkých koncernov. Organizácia pokračuje, že v tomto roku by ľudia mohli do svojho okolia priniesť viac zelene. "Nemusíte hneď vysádzať stromové aleje, ale každá zeleň sa počíta - či už to budú kríky, kvety, stromy alebo trávnaté plochy, tie ktoré nie sú skosené na minimum, všetko pomôže," doplnila Kretter. Poslednou radou je šetrenie pitnou vodou, a to napríklad v pri sprchovaní či splachovaní toalety. "Stále sú ľudia, ktorí odpad pred jeho vytriedením umývajú. Nie je to potrebné. Stačí, ak ho zbavíme zvyškov jedla či tekutín a tak ho vytriedime. Pri recyklácii dôjde k jeho vyčisteniu a my zbytočne neplytváme vodou," poznamenala Kretter.

Viac o téme: SlovenskoOdpadTriedenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu