Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kauza diplomovka naberá na obrátkach: Beblavý vytiahol na Kollára a Krištúfkovú hlasovanie z minulosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda NR SR Boris Kollár a poslankyňa za jeho stranu Petra Krištúfková čelia podozreniu, že sa pri písaní svojej diplomovovej práce dopustili plagiátorstva. S týmto odhalením prišiel bývalý poslanec Miroslav Beblavý. Ten navyše pred pár dňami upozornil na to, že ešte vlani prišiel s návrhom zákona, ktorý by v takýchto prípadoch umožnil neprávom získané tituly odobrať.

Jednou z najväčších tém ostatných dní je diplomovka predsedu Národnej rady Borisa Kollára a podpredsedníčky Výboru NR SR pre sociálne veci Krištúfkovej. Obaja v tejto súvislosti čelia podozreniu z plagiátorstva. Ich diplomovky analyzoval bývalý poslanec a niekdajší predseda strany SPOLU Miroslav Beblavý. Podľa neho ide v oboch prípadoch o jasný plagiát. 

Kauza diplomovka naberá na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Zásadné vyhlásenie Kollára ku kauze plagiátorstva: V politike nebudem používať titul magister

Rovnakému škandálu čelil v minulom volebnom období aj Andrej Danko, ktorý bol zhodou okolností tiež predsedom NR SR. V rokoch 2018 a 2019 prišiel preto Beblavý spolu s kolegyňou Vierou Dubačovou s návrhom zákona, podľa ktorého by bolo možné odobrať titul za také práce, aké predložili Kollár a Krištúfková. Pred pár dňami na Facebooku poukázal na to, ako vtedy obaja hlasovali. 

Kauza diplomovka naberá na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

"V oboch prípadoch hlasovali za. Tomu sa hovorí oddanosť verejnému záujmu," napísal. Zároveň Beblavý vyzval Kollára aj Krištúfkovú, aby sa zachovali podľa toho, ako hlasovali a tituly vrátili. Nič však zatiaľ nenasvedčuje tomu, že sa tak stane. Mimochodom, Beblavého návrh neprešiel. 

Viac o téme: DiplomovkaPlagiátorstvoBoris KollárMiroslav BeblavýPetra Krištúfková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu