Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Došla im trpezlivosť: Vysokoškolské inštitúcie žiadajú VŠ v Skalici o jasné stanovisko

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenská rektorská konferencia (SRK), Rada vysokých škôl (RVŠ) a Študentská rada vysokých škôl (ŠVRŠ) vyzývajú Stredoeurópsku vysokú školu (SEVŠ) v Skalici a jej samosprávne akademické orgány, aby v prípade aktuálnych tém a káuz ozrejmili skutočnosti, zaujali jasné stanovisko a vyvodili dôsledky v rámci akademickej samosprávy. Uvádza sa to v ich spoločnom stanovisku po utorkovom (30. 6.) rokovaní k aktuálnym témam v oblasti vysokoškolského vzdelávania.

"Na politických zástupcov sú kladené vyššie morálne a etické nároky než na bežných ľudí. Čakáme od nich, že nám budú vzorom vo svojom konaní. Cieľom vysokoškolského štúdia je nielen ukončiť všetky náležitosti v rámci právnych noriem, ale zvládnuť to poctivo a eticky," konštatujú v stanovisku.

V tejto súvislosti odmietajú vyjadrenia tých politických predstaviteľov, ktorí vyjadrili snahu zľahčiť alebo ospravedlniť plagiátorské správanie a naznačujú, že každý študent si rád skráti cestu k akademickému titulu. "Získanie akademického titulu má byť výsledkom systematického svedomitého štúdia za prísneho dodržania akademických princípov," zdôrazňujú.

MIMORIADNE SaS rozhodla! Vyzývame Kollára, aby odstúpil z postu šéfa parlamentu

Orgány reprezentácie vysokých škôl zároveň apelujú na kompetentné orgány, konkrétne na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Slovenskú akreditačnú agentúru pre vysoké školstvo, aby prešetrili vzniknutú situáciu. V rámci ich kompetencií požadujú tiež prijatie systémového opatrenia pre zamedzenie vzniku takýchto problémov v budúcnosti.

Škola reaguje

SEVŠ v Skalici v reakcii zdôrazňuje, že vzdelávanie poskytovala vždy v súlade s platnou legislatívou SR. Je pripravená spolupracovať s kontrolnými orgánmi rezortu školstva a preukázať legitimitu postupu pri vzdelávaní a získavaní akademických titulov študentov. Stanovisko orgánov reprezentácie vysokých škôl berie škola na vedomie a vyjadruje súhlas s jeho obsahom.

"Aj naším cieľom je výchova odborníkov s najvyšším vzdelaním, vysokými morálnymi zásadami, občianskou a spoločenskou zodpovednosťou," uviedla predsedníčka správnej rady školy Heidy Schwarczová. Poukázala na viacerých absolventov, ktorí vysoko odborne reprezentujú školu, ako aj na výskumnú činnosť, ktorú SEVŠ v Skalici vykonala. Vťahovanie do politických bojov škola odmieta.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) čelí podozreniu z plagiátorstva pre jeho diplomovú prácu. Na odchod z funkcie ho vyzvala strana Za ľudí aj SaS. OĽaNO jeho odchod nežiada. Navrhlo, aby minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripravili zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác. Kollár vyhlásil, že svoj magisterský titul získal legálne. V politike ho nemieni viac používať. Pred stretnutím klubu SaS pripustil, že ak by mal odísť z funkcie, hnutie Sme rodina by mohlo opustiť aj vládnu koalíciu.

Viac o téme: SkalicaBoris KollárSlovenská rektorská konferenciaŠtudentská rada vysokých škôlRada vysokých škôlStredoeurópska vysoká škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu