Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spätné preverovanie záverečných prác by bolo protiústavné, tvrdí Šeliga

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga Zobraziť galériu (3)
Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zákon, ktorý by umožnil spätné plošné testovanie záverečných prác, nepovažuje podpredseda parlamentu Juraj Šeliga za správny a nemyslí si, že sa dá taký zákon napísať. Reaguje tak na návrh hnutia OĽaNO, aby minister školstva Branislav Gröhling a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pripravili zákon, ktorý by to umožňoval.

Šeliga tvrdí, že takéto preverovanie prác by bolo retroaktívne, protiústavné a "diplomovka pána Kollára by stále zostala opísanou diplomovkou". "Takýto zákon by bol retroaktívny, to znamená, že by spätne zavádzal podmienku kontroly pre všetkých, ktorí už majú tituly. A kvôli diplomovke pána Kollára kontrolovať všetky práce, to je naozaj absurdné," napísal podpredseda parlamentu na sociálnej sieti.

Šeliga pripomenul, že strana Za ľudí predložila na koaličnej rade zákon, ktorý do budúcna umožní odobratie titulov, ak sa zistí, že išlo o plagiát. Nemá však ísť o automatickú, teda ďalšiu kontrolu všetkých prác, ale len tých podozrivých. "Takýto návrh by mohol podať napríklad minister školstva, výbor pre vzdelávanie, vedu a šport, rektor vysokej školy a podobne. Týmto návrhom by sa zaoberala skupina expertov a posúdila by, či ide o plagiát alebo nie. A ak áno, tak by titul bol odňatý, lebo by sa jasne ukázalo, že ide o podvod," dodal s tým, že by to mohlo platiť do budúcna pre študujúcich v čase, keď je možné titul podľa takéhoto zákona vziať.

Kauza Kollárovej diplomovky

Kauza diplomovky šéfa parlamentu Borisa Kollára je podľa predsedníčky poslaneckého klubu Anny Zemanovej na jeho osobnom vyvodení politickej zodpovednosti. "Poslanci sa chcú ešte pýtať na nejaké detaily," priblížila. SaS si chce Kollára predvolať na poslanecký klub v stredu. Zemanová zdôraznila, že sa s ministerkou spravodlivosti a ministrom školstva zhodli, že retroaktivita a odoberanie titulov spätne nie je možné.

Spätné preverovanie záverečných prác
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Minister školstva mal podľa Zemanovej pripravený návrh reformy vysokého školstva. Podľa jej slov čakali aj na pripomienky OĽaNO a Za ľudí, pretože aj oni hovorili o svojich návrhoch. Dodala, že otázkou ostáva forma predloženia, či už to pôjde ako vládny návrh zákona alebo ako koaličný poslanecký návrh.

Stanovisko Za ľudí sa podľa predsedníčky poslaneckého klubu Jany Žitňanskej nemení, myslia si, že by mal Kollár odstúpiť. "To naše stanovisko trvá, je to teraz na ňom, ako sa rozhodne a uvidíme ešte, ako dopadne poslanecký klub strany SaS," odpovedala na to, dokedy dáva Za ľudí Kollárovi čas.

Kolíková urobí právnu analýzu o možnosti odoberať spätne tituly

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nechá vypracovať ústavnú analýzu týkajúcu sa možnosti pozrieť sa na existujúce plagiátorské záverečné práce z dôvodu retroaktivity. Kolíková o tom informovala v utorok v reakcii na výzvu koaličného hnutia OĽaNO.

Ministerka spresnila, že jej úlohou nie je pripraviť samotný návrh, ktorý je v plnej gescii ministra školstva Branislava Gröhlinga, ale posúdiť jeho ústavnosť v súvislosti s možnou retroaktivitou, ak má návrh odoberať tituly spätne. „Chcem k tomu urobiť naozaj dôslednú ústavnú analýzu aj s komparáciou zo zahraničia a uvažovať nad tým ako sa pozrieť aj na tieto neduhy z minulosti,“ doplnila ministerka.

Nie je reálne, aby sme spätne odoberali tituly

Nie je reálne, aby sme spätne odoberali tituly. Vyhlásil to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling počas brífingu pri príležitosti odovzdávania koncoročných vysvedčení  v Nových Zámkoch.

"Ak by ste niekomu spätne odoberali titul a ten dotyčný človek robil právne úkony, tak nevieme, ako budeme pozerať na tieto právne úkony. Aj ústava nám stanovuje, že priama retroaktivita nie je možná, lebo bude narušovať právnu stabilitu celého štátu," uviedol minister školstva. Ako dodal, musí sa urobiť hrubá čiara a pozerať sa dopredu, rovnako aj nastavovať pravidlá smerom dopredu. "S tým, čo sme už zažili, sa budeme musieť vyrovnať inak," povedal Gröhling.

Spätné preverovanie záverečných prác
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister vysvetlil, že nechcú zriaďovať žiadnu komisiu, právo na odoberanie titulov chcú nechať na vysoké školy. "Vysoké školy vydávajú tituly, takže ony musia byť zodpovedné za kvalitu vzdelávania, a tie tituly na základe pravidiel, ktoré budeme určovať, aj odoberať," poznamenal Gröhling. Poukázal na to, že v rámci vysokoškolských štandardov, ktoré už boli odoslané vysokým školám, nastavili jednotlivé mechanizmy týkajúce sa tejto problematiky. "Ak škola nesplní v priebehu dvoch rokov mechanizmy, tak jej bude môcť byť odobratá akreditácia, čo bude znamenať, že škola skončí," priblížil.  

Šéf rezortu školstva priblížil, že v databáze sa nachádza okolo 20 miliónov textov a rozširovať sa bude o ďalších päť miliónov textov. "Budeme tam pridávať ostatné internetové odkazy a texty a nasledujúce roky budeme pracovať s touto databázou," povedal minister s tým, že databáza vznikla v roku 2012. Ako dodal, rezort školstva sa bude v tejto súvislosti snažiť o nejaké úpravy.

Viac o téme: Boris KollárJuraj ŠeligaZáverečné práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu