Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Zsuzsovej gang má na krku ďalšie obvinenie: Prípravy vrážd prokurátorov a advokáta!

Alena Zsuzsová (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó. Zobraziť galériu (4)
Alena Zsuzsová (hore vľavo), ktorá pracovala ako tlmočníčka pre Mariana Kočnera. Ďalšími obvinenými sú Tomáš Szabo (hore vpravo), Miroslav Marček (dole vľavo) a Zoltán Andruskó. (Zdroj: TASR/Dušan Hein, SITA/Jakub Julény, Topky)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra SR informoval o ďalšom podstatnom posune v prípade objednávky a prípravy viacerých vrážd. Ľudia, ktorí sa pohybovali okolo Aleny Zsuzsovej čelia totiž ďalšiemu závažnému obvineniu. Konkrétne ide o prípravy vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica.

O týchto skutočnostiach informoval tlačový odbor ministerstva vnútra. "Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby na základe doteraz vykonaných úkonov dnes vzniesol obvinenie štyrom osobám T.SZ., M.M., Z.A., a A.ZS. z objednávky a prípravy úkladných vrážd dvoch prokurátorov a advokáta. Bližšie informácie poskytne Úrad špeciálnej prokuratúry," píše sa v tlačovej správe.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo februári tohto roka potvrdil, že jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica na 99 percent lustrovali. Podľa Čižnára sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľa inšpekcia MV.

ALena Zsuzsová vypovedala v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"U pána Žilinku boli tie informácie až hrozivo detailné a sami ich získať nemohli bez toho, aby nemali dobré kontakty," povedal vo februári Čižnár. Odhadoval vtedy, že sa vyšetrovania prípravy vrážd prokurátorov a advokáta a vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej po čase pravdepodobne spoja a vrátia sa pôvodnému tímu.

Obvinení sú teda osoby, ktoré vystupujú aj v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ide o Alenu Zsuzsovú, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruskóa a Tomaša Szabóa. Pri príprave vrážd spomínaných osôb si mali dokonca zabezpečiť zbrane vo forme samopalov. Zbrane boli nájdené ešte pri domovej prehliadke Miroslava Marčeka zo septembra 2018, ktorá sa uskutočňovala v rámci prípadu vraždy novinára.


Adam, ktorý mal zadovážiť zbrane na vraždu prokurátorov, je spájaný s kyselinovým útokom v Nových Zámkoch


Dodávatelia zbraní

Prípad sa rozšíril aj na zadržanie ďalších dvoch osôb z južného Slovenska. Ide o Adama Huszlicsku a Dávida Szökeho. Práve tieto dve osoby mali byť zodpovedné za dodanie zbraní. Adam H. podľa vyšetrovateľa zadovážil na likvidáciu prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho samopaly. Tie predal v roku 2017 a 2018 údajnému sprostredkovateľovi vrážd Zoltánovi Andruskóovi. Podľa polície financovala nákup zbraní obvinená Alena Zsuzsová, ktorá má byť spoluobjednávateľkou vraždy Jána Kuciaka.

Mariana Koćnera priviezli s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Zsuzsovej skupina

Pre vraždu novinára je od tohtoročného 8. marca obvinený v pozícii objednávateľa aj viacnásobne trestne stíhaný Marian Kočner. Ten mal s Jánom Kuciakom verejne otvorený spor, lebo mu nepáčilo, že novinár sa podrobne venuje jemu podnikaniu. Kočnera polícia stíha pre dane, vraždu, falšovanie cenín, podozrivé prevody nehnuteľností, ale aj pre poškodenie veriteľov. Aktuálne sa nachádza vo väzbe v Leopoldove.

V prípade Aleny Zsuzsovej už teda ide o tretie obvinenie z vraždy. V prvom rade to bola vražda Jána Kuciaka, v druhom vražda exprimátora Lászlóa Basternáka a napokon obvinenie z prípravy vrážd spomínaných prokurátorov a advokáta. Zsuzsová obvinenia odmieta.

Šufliarsky za tým vidí aj výkon funkcie

Príprava mojej vraždy môže súvisieť s výkonom funkcie prokurátora. V reakcii pre TASR na obvinenie Aleny Zs. a spol. to povedal bývalý prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Šufliarsky informoval, že bol v stredu upovedomený o vydaní uznesenia o vznesení obvinenia štyrom osobám pre konkrétny skutok. Dodal, že obsah rozhodnutia vyšetrovateľa nepozná. 

Peter Šufliarsky
Zobraziť galériu (4)
Peter Šufliarsky  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Alena ZsuzsováMiroslav MarčekZoltán AndruskóTomáš Szabó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu