Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyšetrovanie v novom prípade obvineného podnikateľa Bašternáka ešte nie je ukončené

Ladislav Bašternák Zobraziť galériu (2)
Ladislav Bašternák (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie právoplatne odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka, najnovšie obvineného v apríli z neodvedenia dane a poistného, nie je zatiaľ ukončené a naďalej pokračuje.

"V trestnej veci obvineného Ladislava B. v súčasnosti vyšetrovateľ vykonáva procesné úkony po vznesení obvinenia, no vzhľadom k prebiehajúcemu konaniu nebudeme poskytovať bližšie informácie," uviedol na otázku hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Koncom júna Krajská prokuratúra v Bratislave (KP) zamietla sťažnosť Ladislava Bašternáka a jeho obhajcu voči najnovšiemu obvineniu. Polícia obvinila podnikateľa 11. apríla v inej kauze neodvedenia dane a poistného, za akú bol v marci právoplatne odsúdený. Voči obvineniu podal na začiatku mája jeho obhajca sťažnosť na príslušný útvar Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Ten ju postúpil následne KP.

Medzičasom Okresný súd Bratislava I vyhlásil konkurz na majetok podnikateľa. "Súd vyzýva veriteľov dlžníka, aby v lehote 45 dní odo dňa vyhlásenia konkurzu prihlásili svoje pohľadávky," písalo sa v rozhodnutí zverejnenom v Obchodnom vestníku. Konkurzná správkyňa Lenka Ivanová začala zisťovať, aký má podnikateľ majetok.

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (2)
Ladislav Bašternák  (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Ministerstvo spravodlivosti (MS) však prednedávnom avizovalo, že urobí dohľad u správkyne Ivanovej. Preverí, prečo správkyňa Ivanová nezverejňuje podrobnosti z konkurzu vo verejne dostupnom Registri úpadcov. Podľa hovorkyne rezortu spravodlivosti Zuzany Drobovej zaslalo ministerstvo správkyni Ivanovej výzvu na vyjadrenie sa k podnetu. Jej vyjadrenie očakávajú v lehote 15 dní, po ktorých sa bude vec prešetrovať.

Podnikateľa v prvej trestnej kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil 14. marca trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Odpykáva si ho v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Ladislavovi Bašternákovi zároveň prepadol majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Podnikateľ sa deň po rozsudku prihlásil v bratislavskom Justičnom paláci, aby nastúpil na výkon trestu odňatia slobody, ktorý aktuálne vykonáva vo väzení v Dubnici nad Váhom.

Viac o téme: VyšetrovaniePrípadLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu