Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti vyvrátili veľký mýtus o veľkej potrebe: Takto často by sme ju mali vykonávať

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Niektoré dni strávite na toalete oveľa viac času než iné. Stáva sa však aj opačný prípad, kedy na veľkú potrebu nemusíte ísť aj niekoľko dní za sebou. Ktorá z týchto situácií je pre náš organizmus prirodzenejšia a zdravšia? Vedci vyvrátili mýtus o tom, že veľkú potrebu musíme vykonať každý deň.

Odborníci sa vyjadrili k téme, ktorá je ľuďom doteraz nejasná. Je zdravé vykonať veľkú potrebu každý deň, alebo nevadí, keď na záchod nejdeme hoc aj tri dni? Vraj je úplne normálne, keď sa nevyprázdňujeme pravidelne každý deň. 

Gastroenterológ Christopher Hair napríklad tvrdí, že ľudské telo je komplexné, čo vysvetľuje, prečo sa toľko "normálnych" funkcií tela líši u každého človeka. Patrí sem spánok, močenie, ale aj defekácia. "To, čo je pre mnohých vnímané ako normálne, nemusí byť normálne pre druhého," hovorí. Podľa neho je práve vykonávanie veľkej potreby presne týmto prípadom. Mnohé štúdie považujú za "normálne" navštíviť toaletu trikrát denne až trikrát týždenne. Podľa prieskumu však menej ako 40 percent zdravých ľudí vykoná veľkú potrebu každý deň. 

Experti vyvrátili veľký mýtus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hair tiež zdôrazňuje, že zmena v pravidelnosti defekácie môže byť príznakom choroby, infekcie alebo dokonca rakoviny. Nevykonať veľkú potrebu niekoľko dní môže často znamenať, že máme poruchu, takzvaný metabolický stav, dodáva. 

S jeho názorom sa vo väčšine stotožnil aj ďalší gastroenterológ Jakob Begun. Povedal, že stolica je výsledný produkt nášho hrubého čreva, pričom sa z neho vylúči neabsorbovaný materiál, niektoré minerály, mikróby a voda. "Každý týždeň vyprodukuje priemerná osoba 500 až 1100 gramov stolice. Frekvencia defekácie je riadená mnohými faktormi vrátane stravy, vnútornej motorickej aktivity čriev, rektálnej kapacity či črevného mikrobiómu," vysvetľuje Begun.

Experti vyvrátili veľký mýtus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdie vo všeobecnosti potvrdili pravidlo "tri a tri", ktoré hovorí, že normálna frekvencia vylučovania stolice sa líši od troch razov za deň až po jedenkrát v priebehu troch dní. Pokiaľ človek nezaznamená nejaké abnormality alebo iné príznaky choroby, je úplne normálne, že stolicu nevylúči každý deň.

Viac o téme: ToaletaVeľká potreba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu