Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chcete si udržať dobrú kondíciu? Konzumujte tieto potraviny, ochránia vás pred starnutím

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Vitamíny, minerály a esenciálne nenasýtené mastné kyseliny: ak je strava zdravá a vyvážená, prekypuje tanier antioxidantmi a je prvým štítom proti starnutiu nielen pleti, ale aj tela. Píše to francúzsky denník Le Figaro.

Bláznivé diéty, ktoré sľubujú zázračné schudnutie: POZOR, dievčatá dohnali až k anorexii!

Nech strava je tvojou medicínou, hovoril už Hippokrates. Správna výživa znamená energiu, ideálnu hmotnosť, dobrú náladu, schopnosť tela brániť sa infekciám a prispieva aj k udržaniu kvality pleti. Samozrejme, nie sme všetci rovnakí a známky času čiastočne závisia od genetickej výbavy. Avšak životné prostredie a životný štýl starnutie tiež priamo ovplyvňujú.

Antioxidanty sú spojencom mladosti. Dávajme prednosť jedlám, ktoré ich obsahujú. Práve antioxidanty bojujú proti voľným radikálom, látkam prítomným v organizme, ktoré prispievajú k starnutiu buniek.

Chcete si udržať dobrú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Konzumujme veľa vitamínu E. Ten je prítomný v orechoch a v mandliach. Dávajme prednosť rastlinným olejom (na čele so slnečnicovým, orechovým, repkovým a olejom z hrozna), celozrnným potravinám, rybám, ale aj semienkam slnečnice, ktoré sú vynikajúcou zbraňou proti starnutiu pleti.

Dôležité je prijímať aj dostatok vitamínu A, ktorý sa okrem iného podieľa na správnej elastickosti pleti. Jeho hlavnými zdrojmi sú vajcia a mliečne výrobky. Vitamín A tiež obsahuje beta karotén, antioxidant prítomný v zelenine, ako sú tekvica, petržlen, ale tiež kvaka či mrkva.

Inšpektori odhalili počas úradnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages)

Ďalšími zdrojmi antioxidantov, vitamínov B5 a B8, ktoré napomáhajú hydratácii pleti, sú mäso, vaječný žĺtok, huby, strukoviny (šošovica, fazuľa, hrášok), celozrnné potraviny a samozrejme ovocie a zelenina. Vitamín B8 sa skrýva v kuracom mäse, ovocí a zelenine.

Pokiaľ ide o vitamín C, ktorý navyše pôsobí proti únave a vyzbrojuje telo proti infekciám, podieľa sa na dobrom zdraví buniek. Nájdeme ho v ovocí na čele s mandarínkami, citrónmi a pomarančmi, v kiwi, acerolách, v jablkách a hruškách.

Chcete si udržať dobrú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Na dobré fungovanie organizmu sú nevyhnutné stopové prvky. Podieľajú sa na štruktúre buniek a tkanív a bojujú najmä proti oxidačnému stresu. Dôležitý je selén, ktorý nájdeme v cesnaku, cibuli, kapuste, rybách, strukovinách a vajciach. Meď je prítomná v hubách, morských plodoch, pšenici a ovse, v sóji a korení. Zinok je obsiahnutý aj v morských plodoch, rybách, v červenom mäse a vajciach. Horčík nájdeme v orechoch, celozrnnej pšenici, v ananáse a v ryži.

Pre bunky sú dôležité tiež esenciálne nenasýtené mastné kyseliny. Sú považované za "dobrý tuk". Omega 3 a 6 kyseliny sú nevyhnutné, pretože si ich telo nevyrába. Prispievajú k fungovaniu mozgu, predovšetkým neurónov, ale tiež udržujú hydratáciu pleti a posilňujú membránu kožných buniek. Zdrojom omega 3 kyselín sú mastné ryby, ako sú tuniak, losos, sardinky, makrela či sleď, ale aj rastlinné oleje. Orechový, repkový alebo ľanový ich obsahujú najviac.

Chcete si udržať dobrú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Omega 6 nájdeme v arašidovom oleji alebo v oleji z hrozna. Musíme dávať pozor na to, že oba tieto typy omega kyselín pôsobia opačne. Aby sme plne využili ich blahodarný účinok, ich prísun musí byť vyvážený, aby sa ich účinky navzájom nerušili. Rovnováhu najlepšie zaisťuje orechový olej.

Viac o téme: JedloVitamínyStravaStarnutieAntioxidanty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu