Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prehadzujete sa v noci v posteli? Osem tipov, ktoré vám pomôžu vychutnať si blažený spánok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Mali ste niekedy problém so zaspaním? Šesť dospelých z desiatich podľa britskej Hertfordshireskej univerzity priznáva, že áno. A stúpa aj počet detí, ktoré končia v nemocniciach kvôli spánkovým poruchám. Podľa údajov britskej národnej zdravotnícke služby trpia bábätká, predškoláci a dokonca aj staršie deti takými poruchami, ako je nespavosť aj spánkové apnoe.

Spávate menej ako päť hodín denne? Hrozí vám predčasná smrť

V tomto roku zistila štúdia Glasgowskej univerzity, že narušené spánkové vzorce môžu viesť k zvýšenej možnosti rozvoja porúch nálady a k depresii. Spánková deprivácia tiež môže podporiť priberanie na váhe kvôli zmenám hormónov, ktoré regulujú hlad a chuť do jedla.

Denník The Sun prináša niekoľko tipov, ako zaspať rýchlejšie a spať kvalitnejšie:

1. HLBOKO DÝCHAJTE

Veľmi jednoduchým trikom, ako sa upokojiť a pripraviť na spánok, je podľa "spánkovej guru" žijúcej v Taliansku Alison Francisovej dýchanie. "Nemôžeme kontrolovať svoje srdce, hormóny či mozog, ale keď zmeníme vzorec dýchania, zmeníme srdcový tep a upokojíme myseľ," povedala. "Vystresovaný nespavec dýcha plytko a krátko, čo v organizme vyvoláva reakciu 'bojuj, alebo uteč'. Ak prehĺbite dýchanie, ako keď organizmus odpočíva, idete do postele pokojní a dokážete zaspať."

Domáce triky ako prekonať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

2. BZUČTE AKO VČELA

Ďalším trikom, ako sa pred spaním upokojiť, je bzučať ako včela. Bzučanie - v joge známe ako brahmarí pránájáma - podľa Francisovej vytvára "hlboké, liečivé vibrácie", ktoré uvoľňujú myseľ a nervový systém. Môže tiež telu pomôcť vyprodukovať viac melatonínu a zbaviť sa negatívnych emócií. Jediné, čo musíte urobiť, je zavrieť oči, nadýchnuť sa nosom a bzučivo vydychovať.

3. ZBAVTE SE MODRÉHO SVETLA

Váš telefón, iPad, laptop - všetky žiaria modrým svetlom, ktoré telu bráni produkovať melatonín, pretože si začne myslieť, že je vlastne deň. Modrá je energetická farba - nebo je modré. Počas dňa ju potrebujete, aby ste sa udržali v chode, ale ak sa vystavíte modrému svetlu večer, telo nedokáže vypnúť.

Aby ste proti tomu bojovali, mali by ste sa obklopiť červeným, žltým a oranžovým svetlom. Pokúste sa zo spálne vykázať všetku techniku ​​a doprajte si pred spaním "technologickú očistu" v podobe časového úseku, kedy sa nepozeráte do žiadneho modrého svetla. Pokiaľ už musíte pracovať s laptopom pred spaním, môžete si stiahnuť aplikácie ako je f.lux, ktoré zmenia svetlo vydávané v noci laptopom na jantárové.

Mladík sa poriadne strápnil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. VEĎTE SI DENNÍK

Úzkosť sa pre mnohých z nás stáva čím ďalej tým pálčivejším problémom. A ak neodídete zo zamestnania a nezačnete ignorovať vlastnú rodinu, nie je pravdepodobné, že každodenné stresy len tak zmiznú. Viesť si denník, do ktorého na konci dňa z mysle prenesiete všetky svoje myšlienky, môže byť očistné a zároveň spôsobom, ako uvoľniť napätie.

5. VYROZPRÁVAŤ SA

Počas dňa zvyčajne nemáme veľa času spracovať všetko, čo sa stalo. Doplnkom alebo alternatívou k vedeniu denníka je porozprávať sa s partnerom či partnerkou, spolubývajúcimi alebo príbuznými. Tým získate príležitosť zveriť sa a užiť si chvíľu zdieľania s ľuďmi, ktorým na vás záleží.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

6. CHOĎTE SA PREJSŤ

Už ste niekedy strávili večer prechádzkou vonku a začali zívať? O to sa postaral všetok ten kyslík, ktorý vám prúdi do organizmu. A tiež vystavenie sa prirodzenému svetlu podporuje produkciu serotonínu a melatonínu. Takže prechádzka po večeri vám nielen pomôže s trávením, ale tiež vás pripraví na spánok.

Viac o téme: TrikySpánokNespavosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu