WASHINGTON - K šokujúcim výsledkom dospeli kontrolóri laboratórií v USA. Odhalili, že mäso v hamburgeroch obsahuje ľudskú DNA, čo je ešte horšie aj DNA potkanov.
Kontrolóri podrobili testom 258 hamburgerov v celých Spojených štátoch amerických. V dvoch vegetariánskych burgeroch objavili mäso, v ďalších troch našli DNA z potkana, v jednom ľudské tkanivo. "Pri výrobe sa zrejme do zmesi omylom dostal ľudský vlas, koža či odlomený necht," uviedla firma Clear Labs, ktorá výrobky testovala v stanovisku, a dodala: "Veľa zákazníkov nevie, že určité množstvá ľudskej a potkanej DNA sú v súlade s normami pre výrobu burgerov." Prísna regulácia povoľuje dodávať do hamburgerov len hovädzie mäso. Približne v 6 percentách sledovaných hamburgerov bolo do hovädziny pridané kuracia alebo morčacie mäso.
Najhoršie dopadli vegetariánske maškrty
Zaujímavé je, že v testoch najhoršie dopadli burgre pre vegetariánov. Až štvrtina vzoriek sa nezhodovala s tým, čo výrobca uvádzal na obale. Aj napriek tomu, že išlo o vegetariánsky burger, dva obsahovali hovädzie mäso a jeden burger z čiernej fazule o fazuli ani nechýroval.
Prečítajte si aj:
Je to už 20 rokov, čo si Slováci dali prvý hamburger: McDonald’s oslavuje, prezradil pikošky
Zo sledovaných vzoriek obsahovali štyri percená DNA patogénov, teda baktérií, ktoré môžu spôsobovať otravu jedlom, ale aj závažnú epidémiu. Najviac ich odhalil práve vo vegetariánskych burgroch. Za spomenutie stojí aj fakt, že pri 12-tich hamburgeroch predajca uviedol o 100 kalórií menej, ako bolo uvedené na etikete.