Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vymenovanie šéfa FNM môže byť predvolebná hra, tvrdí Miškov

Juraj Miškov
Juraj Miškov

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) pripúšťa, že obsadenie postu šéfa Fondu národného majetku (FNM), ktorý je voľný po odvolanej Anne Bubeníkovej, je súčasťou hier. "Je pred voľbami, hrajú sa hry a pokiaľ niekto zváži, že toto by mohla byť celkom zaujímavá hra, jednoducho sa do tej hry pustia,“ povedal.

Miškov pripravil návrh na vymenovanie nového predsedu výkonného výboru FNM, ale na dnešné rokovanie kabinetu sa nedostal. "Pripravil som materiál na vládu, ale vzhľadom na to, že pán prezident nedal predchádzajúci písomný súhlas na predloženie tohto materiálu, resp. prišiel z prezidentskej kancelárie nesúhlas s predložením tohto materiálu, tak tento materiál nebol predložený,“ vysvetľoval po rokovaní vlády Miškov. Nemyslí si, že dôvodom by bolo neskoré podanie návrhu, ktorý na úrad vlády poslali v utorok o tretej.

V jeho návrhu boli tri alternatívy, pričom FNM by mohol viesť niekto zo súčasnej zostavy výkonného výboru. Miškov do návrhu napokon napísal nominanta KDH Pavla Faktora, alternatívne Dionýza Stehlíka (SaS) a tretiu kolónku nechal prázdnu, ak by sa vláda dohodla na inom mene. Nominant SDKÚ-DS Jozef Petraško napokon v Miškovovom návrhu nefiguroval, i keď to pôvodne bola prvá voľba ministra. "Ja som mu to ponúkol, on túto nomináciu prijal a na druhý deň som od neho dostal SMS, že po konzultáciách neprijíma túto nomináciu,“ konštatoval Miškov.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon nevníma nesúhlas SDKÚ-DS s kandidatúrou vlastného nominanta na post predsedu výkonného výboru FNM ako pomstu za odvolanie Bubeníkovej. "K týmto nomináciám sa vyjadruje pán prezident, keďže sa nevyjadril, má podľa mňa obdobný postoj ako v prípade pána Čentéša (Jozefa Čentéša, pozn. SITA). Čiže stav je taký, že vláda dnes o nástupníkovi pani Bubeníkovej nerozhodla,“ povedal Simon.

Podľa Simona nejde ani o pomstu za kauzu Gorila. „To nie je pomsta za Gorilu, to je postoj k nominácii, kto má viesť Fond národného majetku a takto sa strany vyjadrili,“ doplnil. FNM by mal podľa neho viesť niekto zo súčasného vedenia. „Úplné nový, cudzí človek, dnes by tam podľa mňa nemal byť,“ myslí si Simon. Problém s vymenovaním nevidí v postojoch jednotlivých strán, ale v prezidentskej kancelárií. „Viac to stojí podľa mňa v prezidentskej kancelárii, ako kdekoľvek inde,“ dodal Simon.

Problematická sa ukázala aj Faktorova nominácia. "Pán Faktor bol druhý v poradí, o ktorom som uvažoval, tam to podľa mojich informácií neodsúhlasilo politické grémium KDH,“ dodal Miškov.

Podľa predsedu KDH a ministra dopravy Jána Figeľa mal minister hospodárstva pri návrhu na odvolanie Anny Bubeníkovej zároveň pripraviť aj riešenie, ktoré by bolo nielen personálne, ale aj politicky komplexné. „Keď sa dáva návrh odvolať, mal by byť pripravený návrh aj menovať. Aspoň ja to tak robievam, pretože to považujem za súčasť celého procesu,“ povedal Figeľ.

Kto by mohol byť novým predsedom výkonného výboru je teda podľa neho otázka predovšetkým pre Miškova a následne pre vládu a prezidenta. „Môže to byť niekto z fondu, môže to byť niekto z vonku, ak nebude zhoda na jednej zo štyroch osôb, ktoré sú vo výkonnom výbore fondu, mala by to byť dôveryhodná odborne schopná osoba z verejnej sféry alebo hospodárstva, ktorá dokáže viesť fond do nástupu nového vedenia,“ doplnil Figeľ.

Minister Miškov teraz pôjde za prezidentom, aby sa definitívne dohodli na mene kandidáta. "Som pripravený dohodnúť sa aj na mene mimo samotného výkonného výboru FNM, na mene, s ktorým bude súhlasiť aj pán prezident,“ vyhlásil minister.

Anna Bubeníkova po odvolaní oddnes končí vo fonde, od štvrtka nemá inštitúcia šéfa. Znamená to, že bežná administratívna agenda FNM funguje ďalej, ale za fond nemá kto konať navonok. Týka sa to napríklad splnomocnenia na valných zhromaždeniach v podnikoch s majetkovou účasťou štátu.

Vážnejším problémom, ktorý treba riešiť, sú podľa Miškova prípadné súdne spory. "Ak súd vydá nejaké rozhodnutie a proti tomuto rozhodnutiu sa treba v nejakej lehote odvolať, tak aby ten rozsudok nenadobudol právoplatnosť, je potrebné odvolanie,“ vysvetlil Miškov, podľa ktorého teoreticky môže hroziť škoda. Od fondu si nechá predložiť informáciu, či sa nejaký spor blíži v tomto období k verdiktu.

Miškov chce situáciu riešiť čo najskôr, myslí si, že je vo verejnom záujme, aby bol nominovaný predseda FNM. Okrem toho je ešte iná možnosť. Vláda môže zmeniť štatút fondu tak, že zaň budú podpisovať spolu dvaja členovia výkonného výboru.

Annu Bubeníkovu odvolali pred týždňom z čela FNM pre podozrenia zo spisu Gorila hlasmi ministrov SaS, KDH, Most-Híd a premiérky Ivety Radičovej. Podržali ju len ministri za SDKÚ-DS, ktorá Bubeníkovú pôvodne nominovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu