Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Záhada lode, ktorá zmizla s celou posádkou, je po 120 rokoch vyriešená: Neuveriteľné zábery vraku

(Zdroj: X/CSIRO)

NOVÝ JUŽNÝ WALES - Pozostatky parníka, ktorý zmizol pri pobreží Austrálie v roku 1904, našli takmer po 120 rokoch bádatelia, ktorí vykonávali podmorský prieskum. Záhada, ktorá sa skrývala pod hladinou mora viac ako storočie, bola konečne vyriešená a podarilo sa to vďaka náhode.

Parník SS Nemesis, ktorý prevážal uhlie z austrálskeho Newcastlu do Melbourne, zastihla vo vodách pri Novom Južnom Walese ničivá búrka. Plavidlo dlhé 73 metrov tak pohltila morská hladina spolu so všetkými 32 členmi posádky vo veku od 18 do 56 rokov, ktorí pochádzali zo Spojeného kráľovstva, Nového Zélandu, Írska, Kanady, Nórska a Britskej Guiney, informuje televízna sieť ABC News. Hoci more vyplavilo na pobrežie niekoľko dní po búrke množstvo tiel a trosiek, samotný vrak sa nepodarilo nikdy nájsť. Všetko sa však zmenilo v máji v roku 2022, keď posádka spoločnosti Subsea Professional Marine Services, zaoberajúca sa oceánskym prieskumom, prehľadávala morské dno a narazila na neznámy vrak.

Súčasťou tímu bol aj Ed Korber, ktorý povedal: „Nasadili sme zariadenie na skenovanie iných objektov. Jeden z našich technikov, ktorý sledoval prichádzajúce údaje, mi zavolal o jednej hodine ráno a povedal: 'Hej, počúvaj, myslím, že tu mám niečo celkom zaujímavé.' Na druhý deň sme podľa veľkosti tieňa videli, že je to skutočne niečo dosť významné.“  Uvideli vraj prednú časť vraku, ale jeho zadná časť chýbala. Po hlásení tímu Subsea sa austrálska národná vedecká agentúra CSIRO vydala v septembri 2023 preskúmať záhadný objav.

Pomocou viaclúčových senzorov zmapoval jej tím vo vysokom rozlíšení miesto vraku, ktoré leží v hĺbke 160 metrov približne 28 kilometrov od pobrežia Wollongongu. Na prieskum oblasti následne použili špecializovaný systém podvodných kamier. „Trasa našej plavby viedla priamo okolo vraku a na prieskum sme mali mimoriadne šťastné podmienky. Náš tím na palube odviedol vynikajúcu prácu pri zachytávaní neuveriteľných záberov," uviedol manažér CSIRO Jason Fazey vo vyhlásení. „Našou kamerou sme preskúmali celú dĺžku vraku a odhalili sme množstvo detailov lodných štruktúr vrátane niektorých vnútorných priestorov," dodal.

Ďalší člen tímu, Phil Vandenbossche, potvrdil, že vrak leží vzpriamene na morskom dne, ale je značne poškodený. Napriek tomu boli identifikované niektoré kľúčové štruktúry, ktoré boli stále neporušené, vrátane dvoch lodných kotiev ležiacich na morskom dne. Toto všetko umožnilo odborníkom na archeológiu s istotou potvrdiť, že ide o loď SS Nemesis. Úrady teraz vyzývajú pozostalých po členoch posádky, aby sa prihlásili a uzatvorili ich minulosť. „Doteraz nevedeli, čo sa s nimi stalo," uviedla vo vyhlásení ministerka pre kultúrne dedičstvo Nového Južného Walesu Penny Sharpeová a obrátila sa na pozostalé rodiny, aby kontaktovali kompetentné orgány. Riaditeľ oddelenia pre hodnotenie v Heritage NSW Tim Smith uviedol, že tento prípad ponúka jedinečnú príležitosť poodhaliť viac informácií o námornej histórii Austrálie.

Hlavný námorný archeológ z tohto úradu Brad Duncan súhlasil a doplnil: „Tento objav a potvrdenie identity vraku poskytuje nielen významné archeologické informácie o lodi a jej stroskotaní, ale čo je dôležitejšie, môže poskytnúť určitú útechu rodinám a priateľom tých, ktorí zahynuli na palube, pretože identifikuje miesto, kde môžu oplakávať svojich blízkych.“ Tento vrak je jedným z tisícov, ktoré ležia pozdĺž austrálskeho pobrežia a doteraz neboli nájdené.

Viac o téme: LoďVrakZáhadaSS Nemesis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu