Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Do newyorského metra nasadia stovky príslušníkov Národnej gardy: Aký je dôvod?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Do metra v americkom meste New York budú pre nárast počtu násilných incidentov nasadení príslušníci Národnej gardy a ďalší policajti. V stredu o tom informovala guvernérka štátu New York Kathy Hochulová, píše agentúra AFP.

"Guvernérka Hochulová vysiela 1000 príslušníkov štátnych zložiek na pomoc misii newyorskej polície... To zahŕňa 250 príslušníkov newyorskej štátnej polície a (dopravnej polície)" aj 750 príslušníkov Národnej gardy, ktorá je súčasťou rezervných zložiek americkej armády, uvádza sa vo vyhlásení úradu guvernérky. 

archívne video

Archeológovia v Maroku objavili odtlačky ľudských nôh, majú 100.000 rokov! (Zdroj: Profimedia)

V systéme newyorského metra už pôsobí 1000 newyorských policajtov, ktorých tam mimoriadne nasadili ešte vo februári v reakcii na útok na sprievodcu a ďalšie závažné trestné činy. Dodatočné ozbrojené zložky budú mať za úlohu pomáhať s vykonávaním náhodných kontrol batožín cestujúcich. Plánuje sa aj inštalácia ďalších bezpečnostných kamier aj zavedenie nového režimu na vykázanie násilných pasažierov.

K tomuto kroku dochádza po tom, sa v uplynulých týždňoch odohrali viaceré smrteľné prípady streľby ako aj incidenty, pri ktorých došlo k použitiu nožov či strkaniu cestujúcich na koľaje metra. V mesiaci január bola úroveň zločinnosti v systéme newyorského metra o 50 percent vyššia ako za rovnakého obdobie v minulom roku, v nasledujúcom mesiaci však opäť poklesla. Pri streľbe z 12. februára, ku ktorej došlo počas dopravnej špičky na jednej zo staníc metra v New Yorku, zahynula jedna osoba a ďalších päť sa zranilo. Podľa úradov išlo o eskaláciu sporu medzi súperiacimi skupinami mladých ľudí.

Viac o téme: MetroNew YorkNárodná garda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu