Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Päť vecí, ktoré by ste mali ráno urobiť pred vypitím KÁVY: Áno, aj tú tretiu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ste jedným z tých, ktorí si nedokážu predstaviť štart do nového dňa bez šálky kávy? Odborníčka na výživu zo spoločnosti The Fast 800 vás však zrejme nepríjemne prekvapí. Uviedla totiž, že je lepšie s ňou počkať a odložiť ju na neskoršiu hodinu. Ak to urobíte, telo sa vám počas dňa odmení zvýšenou energiou a zlepšením celkového zdravia.

Odborníčka na výživu Gabi upozorňuje, že konzumácia kávy na prázdny žalúdok môže dostať vaše telo do režimu vysokého stresu. Do tela sa totiž uvoľňujú hormóny ako adrenalín a kortizol, ktoré môžu spôsobiť nadmerne stimulovanú reakciu. Našťastie existuje päť spôsobov, ako proti tomu bojovať.

1. Hydratácia

Gabi odporúča, aby ľudia vypili veľa vody predtým, ako si dajú šálku kávy. Ideálne je, ak má voda izbovú teplotu a keď si do nej ešte pridáte citrón, podporíte trávenie. 

Päť vecí, ktoré by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Výživné látky

Druhým tipom je začať deň jedlom plným vlákniny a bielkovín, aby sa vyrovnala hladina cukru v krvi. "Vysoký podiel cukru v krvi môže vyvolať zápal a nastaviť naše telo tak, že sa hladina cukru bude po zvyšok dňa pohybovať ako na horskej dráhe, čím sa zníži prísun energie," vysvetlila expertka pre denník The Sun. Na raňajky skúste skonzumovať chia puding alebo misku plnú zeleniny a ovocia. 

3. Cvičenie

Niektorí ľudia pijú kávu pred odchodom do posilňovne, pretože sa domnievajú, že vďaka kofeínu bude pre nich cvičenie menej náročné. Lenže šálka kávy môže v tomto prípade vyvolať úzkosť a spôsobiť, že sa počas tréningu budete triasť. Je preto dobré najskôr si zacvičiť a z kávy si urobte pochúťku po posilňovni. "Počas prvej hodiny po prebudení sa hladina kortizolu v ideálnom prípade akútne zvyšuje a znižuje v reakcii známej ako odozva na prebudenie kortizolu. Tento vzostup a pokles súvisí so zdravým nervovým systémom a má veľký vplyv na naše imunitné zdravie a dokonca aj na riziko rozvoja autoimunitného systému." 

Päť vecí, ktoré by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Trpezlivosť

Odklad dávky kofeínu aspoň o deväťdesiat minút podporuje vysokú hladinu energie počas celého dňa. Pre mnohých je ale ráno ťažké odolať túžbe po šálke kávy. 

5. Denné svetlo

Vystavenie sa prirodzenému svetlu počas prvej hodiny po prebudení je skvelým spôsobom, ako podporiť optimálnu hormonálnu rovnováhu. Je to obrovský regulátor cirkadiánneho rytmu, ktorý spúšťa zdravé uvoľňovanie kortizolu na podporu prirodzeného rytmu tela. Podľa odborníkov vám môže pitie kávy dodať energiu v spálni. Kofeín a oxid dusnatý totiž uvoľňujú a rozširujú cievy, čím zvyšujú prietok krvi do penisu. Táto skutočnosť môže údajne znížiť riziko erektilnej dysfunkcie.

Viac o téme: KávaKofeín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu