Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nákazlivé ochorenie sa naďalej šíri! Na Slovensku začínajú vznikať ohniská: Inštitúcie prijímajú opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove je k strede hospitalizovaných 30 pacientov s potvrdenou hepatitídou typu A (VHA). Uviedol to riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník.

Aktualizované 17:55 

V obci Lesíček v okrese Prešov pribudlo 13 nových prípadov žltačky typu A (VHA). Uviedol to regionálny hygienik Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove Jozef Varga.V obci hygienici k piatku (25. 8.) evidovali 28 prípadov VHA. Prvý prípad bol podľa Vargu hlásený 6. júla, išlo o 13-ročné dieťa. K strede tam pribudlo 13 nových prípadov VHA, celkovo ich je 41.

Sporadické výskyty VHA evidujú hygienici v obciach Bzenov, Žehňa, Ľubotice, Janov, Malý Šariš, Červenica a Teriakovce a v meste Prešov.Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove je k strede hospitalizovaných 30 pacientov s potvrdenou VHA.

Východné Slovensko podľa hygienika Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove Jozef Vargu už niekoľko mesiacov bojuje s menšími ohniskami nákaz VHA a z dôvodu migrácie ľudí a dlhej inkubačnej doby sa ochorenie naďalej šíri medzi populáciou.

Archívne video: Michal Palkovič po koordinačnom stretnutí v súvislosti s výskytom Hepatitídy typu A

Michal Palkovič po koordinačnom stretnutí v súvislosti s výskytom Hepatitídy typu A (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Slovenská pošta v súvislosti so šírením žltačky typu A v niektorých obciach Prešovského kraja zaviedla na svojich pobočkách v regióne preventívne opatrenia na ochranu klientov a zamestnancov.

Viac o téme: ZdravieŽltačkaHospitalizáciaPrešovĽudiaFNsP J.A. Reimana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu