Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V dažďovom pralese objavili tajomné stvorenie, ktoré desiatky rokov nikto nevidel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTANANARIVO - Malý žltohnedý vták unikal ornitológom dlhých 24 rokov. nedávno ho konečne znovuobjavili členovia expedičného tímu, ktorý pátral v tropických pralesoch Madagaskaru. Vedci si mysleli, že tetraka žltohnedá už vyhynula, drobného spevavca ale nakoniec našli inde, než očakávali.

Výskumníci pod vedením Madagaskarského programu The Peregrine Fund na tento druh narazili na dvoch rôznych odľahlých miestach - na polostrove Masoala koncom decembra 2022 a neďaleko mesta Andapa ma Madagaskare v januári tohto roka. Posledné zdokumentované pozorovanie tetraky žltohnedej bolo v roku 1999. To bolo dôvodom, prečo sa stala jedným z desiatich najhľadanejších stratených vtákov podľa projektu Search for Lost Birds, na ktorom spolupracujú organizácie Re:wild, American Bird Conservancy a BirdLife International.

Expedícia vedená Armandom Benjarom a Yverlinom Pruvotom pátrala po vtákovi pozdĺž polostrova Masoala. Keď sa k nemu konečne dostali, chytili ho do ormitologickej siete. Benjara dúfal, že nájde tetraku, odkedy začal pracovať ako biológ pre neziskovú organizáciu The Peregrine Fund. 

Rene de Roland viedol ďalšiu expedíciu s Johnom Mittermeierom v okolí Andapa, posledného známeho miesta výskytu tetraky. Jazdili viac ako štyridsať hodín a pol dňa šliapali do strmých hôr na posledné miesto, kde bol vták videný. Týždeň neúspešne prehľadávali okolie. Na ôsmy deň Mittermeier blízko kamenistej rieky zbadal vtáka, ktorý poskakoval v hustom podraste. Odfotil ho a ukázal kolegom, s ktorými sa zhodol, že ide o tetraku žltohnedú. "Prvýkrát vidieť tohto vtáka bolo skutočne prekvapením. Celý náš tím bol mimoriadne šťastný a nadšený," uviedol Benjara. 

 

https://greenreport.it/news/aree-protette-e-biodiversita/ritrovata-la-dusky-tetraka-il-misterioso-uccello-canoro-estinto...

Posted by Right to clean energy - diritto all'energia pulita on Thursday, March 2, 2023

Miesto znovuobjavenia spevavého vtáka môže pomôcť vysvetliť jeho schopnosť unikať pozornosti vedcov. Ak tieto vtáky uprednostňujú blízkosť riek, výskumníci mohli mať problém ich nájsť, pretože nepočuli ich spievanie. "Vtáctvo v tropických pralesoch je o počúvaní vtáčích volaní, a tak sa prirodzene vyhýbate tráveniu času pri zurčiacich riekach, kde nič nepočujete. Teraz, keď sme našli tetraku žltohnedú a lepšie sme porozumeli biotopu, v ktorom žije, môžeme ju hľadať v iných častiach Madagaskaru a dozvedieť sa dôležité informácie o jej ekológii a biológii. Na Madagaskare je ohľadom biotopu stále čo objavovať," dodal de Roland. 

Viac o téme: VtákMadagaskarBiotopTetraka žltohnedá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu