Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neskutočný objav pod dažďovým pralesom vedcom vyrazil dych: Toto sa tam ukrývalo vyše 3000 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CALAKMUL - Geológovia v severnej Guatemale objavili masívne mayské nálezisko, ktoré sa rozprestiera na ploche približne 1700 kilometrov štvorcových. Zistenia sú výsledkom leteckého prieskumu, ktorý bol vykonaný pomocou lidaru. Nové technológie významne pomáhajú pri výskume tejto tajomnej civilizácie.

Nálezisko pochádza zo stredného a neskorého predklasického obdobia približne 1000 až 250 rokov pred Kristom. Vedci objav uskutočnili vďaka lidaru, čo je metóda diaľkového merania vzdialenosti na základe výpočtu doby šírenia pulzu laserového lúča odrazeného od snímaného objektu. Táto technológia je obzvlášť nápomocná v oblastiach, ako sú dažďové pralesy v guatemalskej panve Mirador-Calakmul, kde lasery vedia preniknúť cez husté koruny stromov. 

Nepoznané oblasti mayského územia

Pomocou údajov zo skenov tím identifikoval viac ako tisíc osád, ktoré boli vzájomne prepojené hrádzami dlhými 160 kilometrov. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Ancient Mesoamerica boli objavené aj pozostatky niekoľkých veľkých platforiem a pyramíd spolu s kanálmi a nádržami používanými na zhromažďovanie vody. "Údaje z lidaru prvýkrát ukázali oblasť, ktorá bola integrovaná politicky a ekonomicky a na iných miestach na západnej pologule nebola nikdy predtým videná. Teraz môžeme vidieť celú krajinu Mayského regiónu v tejto časti Guatemaly," uviedol spoluautor štúdie Carlos Morales-Aguilar, doktorand na Univezite v Texase. 

 

January 10, 2023 Huge New Ancient Maya Civilizational Complex Found in Northern Guatemala A previously unidentified...

Posted by Michael Ruggeri's Ancient Americas News on Wednesday, January 11, 2023

Prečo bol tento región tak lákavý, že by sa tam Mayovia chceli usadiť?

"Mayovia sa v tomto regióne usadili, pretože mal tú správnu kombináciu vrchovín na osídlenie a nížin na poľnohospodárstvo. Vrchoviny poskytovali zdroj vápenca, ich primárneho stavebného materiálu a suchej pôdy na život," priblížil spoluautor výskumu Ross Ensley, geológ z Inštitútu pre geologický výskum Mayských nížin v Houstone. "Nížiny sú väčšinou sezónne močiare alebo bajos, ktoré poskytovali priestor pre mokraďové poľnohospodárstvo aj organicky bohatú pôdu na využitie v terasovom poľnohospodárstve.

Technológia prináša nové poznatky

Vedci už predtým použili lidar na skenovanie mayských lokalít v Guatemale. V roku 2015 iniciatíva s názvom Mirador Basin Project vykonala dva rozsiahle prieskumy južnej časti povodia so zameraním na starobylé mesto El Mirador. Projekt viedol k zmapovaniu vyše 1700 kilometrov štvorcových tejto časti krajiny. "Keď som vytvoril prvé modely starovekého mesta El Mirador, bol som ohromený. Bolo fascinujúce po prvý raz pozorovať veľké množstvo nádrží, monumentálnych pyramíd, terás, obytných štvrtí a malých kôp," povedal Morales-Aguilar. 

Výskumníci dúfajú, že technológia lidar im pomôže preskúmať časti Guatemaly, ktoré zostali po stáročia záhadou. "Lidar bol revolučný pre archeológiu, najmä v oblasti, ktorá je pokrytá tropickým lesom, kde je obmedzená viditeľnosť. Počas prieskumu máme tendenciu vidieť malú časť hrádze, ale lidar nám umožňuje vidieť veci, ktoré sú veľké a lineárne. Tento výskum nám po prvýkrát umožňuje vidieť celú oblasť," dodal riaditeľ Stredoamerického výskumného inštitútu na Tulane University a antropológ Marcello Canuto. 

Viac o téme: GuatemalaMayoviaArcheologický objavLidar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu