Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Expertka prezradila, prečo by ste ráno nikdy nemali odkladať zvonenie budíka: Po jej slovách začnete vstávať hneď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Existuje veľmi dobrý vedecký dôvod, prečo by ste po zaznení budíka nemali ešte nejaký čas driemať. Odborníčka vysvetlila, že za všetkým sa ukrýva neuroveda. Mozgu totiž trvá niekoľko minút, kým sa preberie. Predlžovaním ranného vstávania si v skutočnosti viac škodíte ako prospievate.

Všetci to poznáme, keď ráno odložíme zvonenie budíka o ďalších desať či pätnásť minút. Možno ste si ale všimli, že po druhom prebudení sa cítite horšie ako po tom prvom. Existuje na to vedecké vysvetlenie, o ktoré sa podelila jedna z najuznávanejších odborníčok na zmenu a motiváciu Mel Robbinsová vo svojom podcaste"Chcete poznať vedecký dôvod, prečo by ste nikdy nemali odkladať budík? Dovoľte mi, aby som vám prezradila trochu z neurovedy. Dve slová - zotrvačnosť spánku. Keď zazvoní budík a vy ho odložíte, už ste hore, no keď sa budík vypne, váš mozog opäť upadne do spánku," uviedla. 

Expertka prezradila, prečo by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci prišli na to, že keď po prebudení opäť zaspíte, váš mozog spustí nový spánkový cyklus v trvaní od 75 až 90 minút. "Všimli ste si niekedy, že druhýkrát sa prebudíte z hlbokého spánku aj po deviatich minútach? Je to preto, že ubehlo iba deväť minút zo 75-minútového spánkového cyklu," pokračuje Robbinsová. 

@melrobbins Episode 40 | STOP hitting the snooze button! ⏰ You know that you should get up when your #alarm rings, BUT did you know that there are science-backed reasons why the #snoozebutton is RUINING your day?! Yup. That’s right. You might think you’re doing yourself a favor by getting a few extra minutes of #sleep but by hitting your snooze button, you put your body into a state of “sleep inertia.” That’s why you feel so groggy when you do finally get up! Wouldn’t you rather start your morning feeling like a million bucks?! On tonight’s episode of the #melrobbinspodcast, I’m sharing what I call my “Million Dollar Morning Routine.” It includes 5️⃣ simple but essential components to get your day started RIGHT. Not only does this #morningroutine make me feel like a #millionbucks for the rest of my day, but it also creates a level of discipline in my life that helps me make millions of dollars too. Listen now 👉 “A Toolkit for Creating the Perfect Morning Routine” Available everywhere you listen to podcasts 🔗 in bio. Drop a ⏰ if this has inspired you to commit to NOT hitting the snooze button tomorrow morning! #melrobbins #changeyourlife #mindset #createabetterlife #takecontrol #motivation #morning #success #money #morningperson #motivationmonday #melrobbinspodcast #podcastclips #podcastsforwomen #podcaster ♬ original sound - Mel Robbins

To, že sa po druhom zobudení cítite unavene, teda neznamená, že ste sa zle vyspali. Vášmu mozgu trvá asi štyri hodiny, kým sa dostane zo stavu ospalosti. Keď vám teda zazvoní budík, jednoducho hneď vstaňte z postele. Ako sa teda zdá, predlžovaním ranného vstávania o niekoľko minút si viac škodíte než robíte dobre. Je lepšie, ak po prebudení ihneď vstanete z postele a dáte si sprchu alebo krátko rozcvičku. Medzitým sa váš mozog aspoň trochu preberie a vy budete pripravení na ďalší deň. 

Viac o téme: BudíkSpánokVstávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu