Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Taliban pátra po zlatom poklade zo starovekého sveta: Prekvapil aj archeológov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Forrest Fenn)

KÁBUL - Ministerstvo informácií a kultúry Talibanu uviedlo, že začalo pátrať po tom, kde sa nachádza Baktrianov poklad, známy tiež ako Bactrian Gold. Objavený bol pred štyrmi desaťročiami v oblasti Tela Tapa v okrese Sherberghan. National Geographic uvádza, že ho tvoria tisíce zlatých kúskov pochádzajúcich zo starovekého sveta, ktoré boli nájdené v šiestich hrobkách.

Zástupca kultúrnej komisie dočasného kabinetu Talibanu Ahmadullah Wasiq uviedol, že majú za úlohu nájsť a skontrolovať Baktrianov poklad. "Ak bol vyvezený z krajiny, je to zrada. Afganská vláda podnikne vážne kroky v prípade, ak boli tieto ako aj ďalšie staroveké predmety presunuté mimo Afganistan," vyhlásil. Podľa National Geographic tvoria poklad tisícky zlatých predmetov z celého starovekého sveta. Objavené boli v šiestich hrobkách datovaných od prvého storočia pred naším letopočtom do prvého storočia nášho letopočtu. Nachádzalo sa v nich viac ako 20 000 predmetov vrátane zlatých prsteňov, mincí, náušníc, náramkov, náhrdelníkov, zbraní a koruniek. Okrem zlata boli mnohé z nich vyrobené aj z drahých kameňov, ako tyrkys, karneol a Lapis lazuli. 

Vedci sa domnievajú, že hroby patrili šiestim bohatým ázijským nomádom, piatim ženám a jednému mužovi. "Artefakty vykazujú vzácnu kombináciu estetických vplyvov od perzskej po klasickú grécku. Archeológov prekvapil počet vzácnych predmetov, najmä zložitá zlatá koruna nájdená v šiestom hrobe," informoval National Geographic v roku 2016. 

FOTO Taliban pátra po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

FOTO Taliban pátra po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Baktrianov poklad priniesla bývalá vláda do prezidentského paláca vo februári 2021, kde ho vystavili pre verejnosť. Po páde bývalej vlády sa však vynorili obavy o jeho bezpečnosť. Wasiq uviedol aj to, že v platnosti zostane každá zmluva podpísaná s medzinárodným spoločenstvom o ochrane starovekých a historických pamiatok. Podľa jeho slov sú v bezpečí položky národného múzea, národného archívu a národnej galérie aj ďalšie historické pamiatky. Obyvatelia Kábulu považujú poklad za národné bohatstvo, ktoré by malo byť chránené. Vzácna zbierka bola za posledných trinásť rokov vystavená v trinástich krajinách, vďaka čomu pribudlo do štátnej pokladnice Afganistanu viac ako 4,5 milióna dolárov (3,9 milióna eur). 

Viac o téme: ZlatoAfganistanTalibanBaktrianov poklad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu