Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE Drony zaútočili na leteckú základňu v Iráne: Svetoví lídri opäť vyzvali na zníženie napätia medzi Izraelom a Iránom

Irán aktivoval protivzdušnú obranu. Zobraziť galériu (2)
Irán aktivoval protivzdušnú obranu. (Zdroj: X)

TEHERÁN - V stredoiránskej provincii Isfahán sa dnes ráno ozvali explózie, podľa iránskych médií išlo o prácu protivzdušnej obrany. Irán pozastavil v niektorých častiach krajiny letiskovú prevádzku, uviedla stanica CNN. Americké médiá s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov uviedli, že na krajinu zaútočil Izrael. To zatiaľ ani jedna zo strán nepotvrdila.

Naživo z Izraela

archívne video:

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

15:11 Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

Ako pripomenula agentúra AFP, americké médiá s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov označili tieto výbuchy za odvetné útoky Izraela voči Iránu, ktorý v noci na nedeľu podnikol na židovský štát masívny útok za pomoci dronov a riadených striel.

14:34 Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali "na poslednú chvíľu" informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť, píše TASR podľa správ agentúry AP.

Tajani povedal, že USA túto informáciu poskytli na zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo v piatok ráno. Zároveň však zdôraznil, že Washington sa na útoku nijako nepodieľal. Talianaky minister ako hostiteľ predsedal schôdzke šéfov diplomacií G7 na ostrove Capri.

14:16 Vážnosť situácie na Blízkom východe si podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vyžaduje zodpovednosť a zdržanlivosť, informujeme podľa jeho piatkového vyjadrenia na sociálnej sieti X.

"Musíme sa vyhnúť akémukoľvek konaniu, ktoré povedie k stupňovaniu konfliktu na Blízkom východe," uviedol. "Cieľom by vždy mal byť mier a vyhýbanie sa akejkoľvek ceste, ktorá nás privedie k ďalšiemu stupňovaniu," napísal.

14:04 Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán "nechce eskaláciu" napätia v regióne Blízkeho východu. Uviedol to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii na nočné útoky v Iráne. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

"Uskutočnili sa telefonické kontakty medzi vedením Ruska a Iránu; našimi zástupcami a Izraelčanmi. V týchto rozhovoroch sme Izraelčanom jasne povedali, že Irán si neželá eskaláciu," povedal Lavrov v rozhovore pre ruské rozhlasové stanice.

14:02 Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Iránske štátne médiá informovali v piatok o výbuchoch v provincii Isfahán. Viaceré americké médiá s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády napísali, že išlo o izraelskú odvetu za víkendový dronový a raketový útok Teheránu na Izrael. Iránske médiá však v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia, pričom Izrael ani Irán sa k situácii doteraz oficiálne nevyjadrili.

13:28 Predstavitelia viacerých krajín, napríklad Francúzska, Británie a Japonska či Ruska, dnes opäť vyzvali na zníženie napätia na Blízkom východe po správach o nočných, zrejme izraelských úderoch na Irán a o rannom útoku na pozície protivzdušnej obrany v Sýrii. Izrael ani Irán sa zatiaľ k útoku oficiálne nevyjadrili. Opakované izraelské údery mimo územia židovského štátu dnes podľa agentúry AFP odsúdilo ománske ministerstvo zahraničia. K zdržanlivosti nabádala tiež Moskva.

13:27 Európska únia dnes prvýkrát uvalila sankcie na radikálnych izraelských osadníkov kvôli ich útokom na Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu. S odvolaním sa na diplomatov o tom informuje agentúra DPA, podľa ktorej členské štáty sankcie schválili v písomnom konaní. Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu. Izrael ho ale desiatky rokov v rozpore s medzinárodným právom okupuje a časť izraelských osadníkov požaduje ešte rýchlejšiu výstavbu židovských osád na tomto území.

12:24 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe, informuje agentúry DPA.  "Všetci sa musia teraz a v najbližšej dobe usilovať o to, aby nedošlo k ďalšej eskalácii," povedal. Nemecko tento postoj zdieľa spolu so svojimi spojencami.

11:52 Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry DPA. Egyptské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo vo vyhlásení hlboké znepokojenie nad pokračujúcou obojstrannou eskaláciou napätia medzi Iránom a Izraelom. Zároveň varovalo pred následkami rozšírenia konfliktu v regióne a s tým súvisiacim ohrozením regionálnej bezpečnosti a tamojších obyvateľov.

11:50 Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

10:28 Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na "úplnú deeskaláciu" situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri, píše TASR na základe agentúry AFP.

9:59 Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán. TASR informuje na základe agentúry AFP a televízie al-Džazíra. "Neexistujú žiadne správy o útoku zo zahraničia proti Isfahánu alebo inej časti Iránu," uviedla iránska tlačová agentúra Tasnim s odvolaním sa na "informované zdroje".

9:58 Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje, informuje TASR podľa agentúry AFP. "Čína zaznamenala relevantné správy a je proti akémukoľvek konaniu, ktoré ešte viac stupňuje napätie," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

9:57 Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu, informovala agentúra Reuters s odvolaním na webstránku na sledovanie letovej prevádzky Flightradar24.

9:41 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia. TASR informuje podľa agentúr AFP a DPA. "MAAE môže potvrdiť, že na jadrových zariadeniach Iránu nie sú žiadne škody," uviedla MAAE na sociálnej sieti X. Generálny riaditeľ MAAE tiež vyzýva všetky strany na mimoriadnu zdržanlivosť a opätovne pripomína, že jadrové zariadenia by nikdy nemali byť cieľom vojnových konfliktov.

9:06 Irán nemá žiadny plán na okamžitú odvetu proti Izraelu, uviedol vysoký iránsky predstaviteľ niekoľko hodín po tom, ako zdroje informovali, že Izrael spustil útok na iránsku pôdu

8:52 Ako informoval reportér „Bildu“ Paul Ronzheimer z Tel Avivu, izraelský zdroj potvrdil útok na Irán: „Urobili sme to, čo sme oznámili, že Izrael zrejme oficiálne neprevezme zodpovednosť za útok, ale zaútočil tam, kde sa iránsky útok začal. Protiútok bol koordinovaný so všetkými regionálnymi partnermi – Jordánskom, Egyptom, Saudskou Arábiou, USA" – ako píše „Bild“ s odvolaním sa na izraelský zdroj.

Podľa informácií „Bildu“ regionálni partneri ako Jordánsko, Egypt a Saudská Arábia už ponúkli pomoc v prípade ďalšieho iránskeho útoku.

8:35 Údajný izraelský útok na Irán bol pravdepodobne odvetným útokom aj varovaním. CNN povedal bývalý americký generálmajor Mark MacCarley.

Izrael musí zostať ostražitý pre prípad, že by sa Irán rozhodol reagovať ďalšou demonštráciou sily, povedal MacCarley. Útokom na Iránsky Isfahán sa Izrael pravdepodobne snaží naznačiť, že môže ľahko premôcť iránsku obranu. "Myslím si, že izraelský vojnový kabinet o tom premýšľal veľmi vedome," povedal bývalý generálmajor pre CNN.

„Izraelčania sa museli odplatiť, ale zároveň v odvete bolo posolstvo: ‚Áno, prenikneme. Už to nerob. Ak to urobíš znova, rozpúta sa peklo."

8:30 Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "V súvislosti so správami, že Izrael uskutočnil odvetný úder na územie Iránu, sa zamestnancom vlády USA a ich rodinným príslušníkom až do odvolania obmedzujú osobné cesty mimo Telavivského obvodu", Jeruzalema a mesta Beer Ševa, uviedlo veľvyslanectvo v bezpečnostnom odporúčaní zverejnenom na svojej webovej stránke.

8:21 Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán. TASR sa odvoláva na agentúru AFP. Podľa neho boli útoky, ktoré pripísal Izraelu, "zamerané na radarové zariadenie sýrskej armády" medzi provinciami Suvajda a Dará. V ten istý deň Izrael podľa amerických médií zaútočil na Irán v rámci odvety za jeho víkendový útok.

8:12 Izraelský predstaviteľ v piatok pre Washington Post povedal, že izraelské obranné sily podnikli nálet v Iráne ako odvetu za iránsky príval približne 350 rakiet a bezpilotných lietadiel vypustených v noci na nedeľu. Predstaviteľ uviedol, že cieľom útoku bolo "naznačiť Iránu, že Izrael má schopnosť zasiahnuť v krajine," uviedol Washington Post. Nie je jasné, aké škody útok spôsobil, dodala správa.

8:11 Traja iránski predstavitelia tvrdia, že útok zasiahol vojenskú základňu neďaleko Isfahánu v západnom Iráne, informuje New York Times 

8:09 Podľa správy iránskych médií, na rozdiel od správ o opaku, nedošlo k žiadnemu útoku na Irán zo zahraničia. „Na rozdiel od fám a tvrdení izraelských médií nie sú „žiadne správy o útoku zo zahraničia na Isfahán alebo inú časť Iránu,“ uviedla v piatok tlačová agentúra Tasnim s odvolaním sa na „informované kruhy“. V stredoiránskej provincii Isfahán boli v piatok hlásené výbuchy, ktoré podľa amerických médií boli izraelskými útokmi.

7:50 Izraelské oficiálne bezpečnostné a vládne zdroje v piatok pre denník The Jerusalem Post uviedl: "Oko za oko, zub za zub. Izrael odpovedal na útok tam, kde bol napadnutý."

7:49 Iránsky letecký úrad oznámil zrušenie všetkých obmedzení letov z Medzinárodného letiska Imáma Chomejního a Medzinárodného letiska Mehrabad v Teheráne.

7:26 Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov. TASR informuje podľa agentúry AFP. O útoku mal Tel Aviv informovať Washington vo štvrtok s tým, že ho vykoná v najbližších dňoch.

7:05 Iránske štátne médiá odmietli správy o raketových útokoch. Nešlo o rozsiahly útok, informovala v piatok ráno štátna tlačová agentúra Irna. „Pred niekoľkými hodinami bolo na oblohe Isfahánu spozorovaných a zasiahnutých niekoľko malých lietajúcich objektov,“ povedal reportér v priamom prenose štátnej televízie. Pôvodne neboli hlásené žiadne škody. Letecká doprava bola obnovená. Iránska vláda zároveň odmietla správy, že Bezpečnostná rada sa zišla na mimoriadnom zasadnutí.

7:04 Raketový poplach, ktorý zaznel v severnom Izraeli, sa po správach o výbuchu neďaleko iránskeho mesta Isfahán ukázal ako falošný. Varovanie pred približovaním sa nepriateľských lietadiel na viacerých miestach v piatok skoro ráno bolo planým poplachom, informovali krátko nato viaceré médiá.

7:02 Iránske médiá informovali o výbuchu ďaleko vo vnútrozemí uprostred nebezpečného napätia na Blízkom východe. Podľa tlačovej agentúry Fars bol dôvod výbuchu v piatok večer neďaleko metropoly Isfahán stále neznámy. Došlo teda k nemu neďaleko letiska v miliónovom meste. Ako informoval Fars na Telegrame, nachádza sa tam aj vojenská základňa. Podľa štátnych médií bola vo viacerých provinciách krajiny aktivovaná protivzdušná obrana a na viacerých letiskách bola pozastavená prevádzka. Dôležité zariadenia pre iránsky obranný priemysel sa nachádzajú v Isfaháne. V meste sa nachádza aj najväčšie jadrové výskumné centrum krajiny.

7:01 Austrálske ministerstvo zahraničných vecí a obchodu vyzvalo svojich občanov v Izraeli, aby „opustili krajinu, keď to bude bezpečné“. Ministerstvo varovalo, že „vojenské útoky môžu viesť k uzavretiu vzdušného priestoru, zrušeniu a odkloneniu letov a iným narušeniam cestovania“. Obáva sa, že Tel Avivské medzinárodné letisko Ben Gurion „môže kedykoľvek a v krátkom čase pozastaviť prevádzku z dôvodu zvýšených bezpečnostných obáv“.

7:00 Izraelská armáda na otázku CNN o správach o výbuchoch v Iráne uviedla, že "v tejto chvíli nemôže komentovať".

6:44 Izraelský raketový útok bol v piatok skoro ráno zameraný na miesto v Iráne, potvrdili dvaja predstavitelia izraelskej obrany. Útok potvrdil aj americký predstaviteľ, ktorý uviedol: "Neboli sme prekvapení." Zároveň povedal, že Izrael o útoku vopred informoval USA.

6:03 Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. O úderoch informovali okrem iných médií aj televízne stanice ABC, CBS a CNN, ktoré citovali predstaviteľov USA. Biely dom sa k situácii bezprostredne nevyjadril. Služobný úrad Pentagónu v odpovedi na otázku AFP uviedol: "V tejto chvíli nemáme čo ponúknuť.".

Žiadne správy o škodách zatiaľ nie sú. Iránski predstavitelia podľa agentúry Reuters uviedli, že situácia je normálna, k Iránu neboli vyslané žiadne strely. Početné jadrové zariadenia v krajine sú podľa zdrojov iránskych médií v bezpečí. Tri výbuchy sa ozvali severozápadne od mesta Isfahán, metropoly rovnomennej provincie ležiacej zhruba 340 kilometrov južne od Teheránu, uviedla iránska polooficiálna agentúra Fars. Neďaleko tohto miesta sa podľa nej nachádza vojenská základňa. Fars neskôr uviedla, že nad Isfahánom boli okolo 2:30 SELČ pozorované tri drony, ktoré vo vzduchu zostrelila protivzdušná obrana.

O izraelskom útoku na Irán v noci na dnes hovorili nemenovaní americkí činitelia, uviedli agentúra Reuters či stanice CNN a ABC News. Detaily neoznámili, CNN však napísala, že cieľom neboli jadrové zariadenia. Na Blízkom východe sa ešte viac vyostrila napätá situácia po tom, čo Irán minulý víkend prvýkrát priamo zaútočil na Izrael. Na židovský štát vyslal na 300 rakiet a útočných dronov. Izrael a jeho spojenci ich 99 percent zlikvidovali, škody vznikli minimálne. Irán dnes pozastavil lety do Teheránu, Isfahánu či Šírázu a ďalších miest na západe, severozápade a juhozápade krajiny, píše CNN. Najmenej osem letov bolo podľa serveru FlightRadar24 odklonených mimo iránskeho vzdušného priestoru. Protivzdušnú obranu Irán aktivoval vo viacerých provinciách.

Viac o téme: IránIzraelVojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu