Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Izraelské útoky na mesto Rafah v Pásme Gazy zabili 18 ľudí, väčšinou detí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

RAFAH - Izraelské útoky na južné mesto Rafah v palestínskom Pásme Gazy zabili v noci na nedeľu 18 ľudí vrátane 14 detí, oznámili zdravotnícki predstavitelia.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:27 Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi schválil plány pokračovania vojny v Pásme Gazy, oznámila v nedeľu večer armáda. Podľa izraelských médií zahŕňajú aj operáciu v meste Rafah. Informuje o tom agentúra DPA.

20:18 Spojené štáty zrejme zavedú sankcie voči jednotke izraelskej armády pre údajné porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Izraelský premiér Banjamin Netanjahu takýto krok odsúdil ako "vrchol absurdity". Informuje o tom agentúra AFP.

17:52 Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí odmietol v nedeľu diskusie o tom, či Teherán pri svojom bezprecedentnom dronovom a raketovom útoku na Izrael niečo zasiahol. Nepriamo tak priznal, že napriek rozsahu tohto úderu sa len málo striel dostalo k cieľu. Informovala o tom agentúra AP.

17:22 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyhlásil, že jeho krajina zvýši v nasledujúcich dňoch vojenský tlak na palestínske hnutie Hamas. Chce tým podľa svojich slov dosiahnuť prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, informuje o tom agentúra AFP.

16:53 Irán je v kontakte so Spojenými štátmi s cieľom obnoviť rokovania o jadrovej dohode, informovali v nedeľu tamojšie médiá. Informuje o tom agentúra DPA.

15:19 Palestínske hnutie Hamas v nedeľu odsúdilo schválenie novej americkej vojenskej pomoci Izraelu vo výške miliárd dolárov, z ktorých veľká časť je určená na posilnenie izraelskej protivzdušnej obrany. Informuje o tom agentúra AFP.

12:34 Izraelské útoky na južné mesto Rafah v palestínskom Pásme Gazy zabili v noci na nedeľu 18 ľudí vrátane 14 detí, oznámili zdravotnícki predstavitelia. Izrael podniká útoky na Rafah takmer denne. Pritom sa tam zhromaždilo 2,3 milióna ľudí z Pásma Gazy a hľadajú tam útočisko pred bojmi inde v tejto palestínskej enkláve. Izrael oznámil, že bude pokračovať v pozemnej ofenzíve na toto mesto na hraniciach s Egyptom aj napriek výzvam medzinárodného spoločenstva vrátane USA, aby sa jej vyhol.

11:44 Ľudia na Západnom brehu Jordánu začali v nedeľu generálny štrajk na protest proti izraelskému zabíjaniu Palestínčanov v utečeneckom tábore Núr Šams a v Pásme Gazy.

11:28 Izraelské jednotky zastrelili v nedeľu na okupovanom Západnom brehu Jordánu dvoch Palestínčanov. Izrael informácie potvrdil s tým, že na nich títo Palestínčania zaútočili. K incidentu došlo v dedine neďaleko mesta Hebron. Palestínska tlačová agentúra Wafa s odvolaním sa na dva palestínske bezpečnostné zdroje uviedla, že muži podľahli strelným poraneniam. Po tomto incidente vykonali vojaci razie v niekoľkých domoch. Palestínski predstavitelia sa k udalosti bezprostredne nevyjadrili.

9:45 Moskva v sobotu odsúdila schválenie pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu americkou Snemovňou reprezentantov. "Vyčlenenie americkej vojenskej pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu zhorší svetové krízy," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na sociálnej sieti Telegram.

6:00 Tisíce ľudí v Izraeli vyšli v sobotu večer do ulíc, aby požadovali okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy a nové voľby.

"Ten kto ich opustil ich musí priniesť domov," skandoval dav na adresu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Toho mnohí Izraelčania obviňujú zo zlyhania po tom, čo militantné hnutie Hamas 7. októbra spáchalo na území Izraela rozsiahly teroristický útok.

Palestínsky prezident odsudzuje americkú vojenskú pomoc pre Izrael

Miliardy pre Izrael, ktoré v rámci zahraničnej vojenskej pomoci schválila v sobotu americká Snemovňa reprezentantov, sú "agresiou voči palestínskemu ľudu", vyhlásil hovorca prezidenta palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása.Tieto peniaze sa podľa Abbása môžu "pretaviť do tisícov palestínskych strát na životoch v Pásme Gazy" a Západnom brehu. Dodal, že ide o "nebezpečnú eskaláciu".

Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35

Irán poprel medializované správy, podľa ktorých mu Rusko má údajne dodať stíhačky najnovšej generácie Suchoj Su-35. Uviedla to v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na iránsku tlačovú agentúru Fararu.Medializované informácie v iránskych médiách sa odvolávali na správu z agentúry SNN, ktorá má blízko k Iránskym revolučným gardám. Avšak po konzultáciách s iránskym ministerstvom obrany SNN na sociálnej sieti Telegram správu vzápätí dementovala.

Ministerstvo obrany minulý rok oznámilo, že okrem stíhačiek Su-345 Irán nakúpil z Ruska aj bojové helikoptéry Mi-28H a Yak-130. Podľa Fararu sa však dodávka stíhačiek nakoniec neuskutočnila pre protesty zo strany Izraela a niektorých arabských štátov v Perzskom zálive. Neoficiálne informácie uvádzali, že iránsko-ruská dohoda mala pôvodne zahŕňať dodanie 24 nových stíhačiek.

Po zlyhaní jadrovej dohody z roku 2015 Irán posilnil svoje vzťahy s Ruskou Federáciou, ktorej pomáha s vojenskou logistikou vo vojne na Ukrajine. Západ obviňuje Teherán z dodávok takzvaných kamikaze dronov, ktoré Rusko opakovane použilo v ukrajinskom konflikte. Irán to popiera.

Viac o téme: VojnaIránIzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu