Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ruskí partizáni prekročili hranice a smerujú na Moskvu! Hlásia ťažké boje, chcú zvrhnúť Putina

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Siberian Battalion)

MOSKVA/KYJEV - Ukrajinský útok dronom v noci na utorok zasiahol sklad pohonných hmôt v ruskom meste Oriol vzdialeného približne 160 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Podľa oblastných úradov na mieste vypukol požiar, ale zásah si nevyžiadal žiadne obete, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 747

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 747 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Havária ruského vojenského lietadla krátko po štarte v Ivanovskej oblasti si vyžiadala 15 obetí, pričom zahynuli všetci ľudia na palube, vyhlásilo v utorok ruské ministerstvo vnútra. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

21:35 Prezident USA Joe Biden v utorok na stretnutí s poľskými lídrami vo Washingtone varoval, že Rusko sa na Ukrajine nezastaví. Vyzval americký Kongres, aby schválil životne dôležitú vojenskú pomoc pre Kyjev na jeho boj proti ruskej invázii. Informujeme na základe správy tlačovej agentúry AFP. "Musíme konať, kým nebude doslova príliš neskoro. Pretože ako si Poľsko dobre pamätá, Rusko sa na Ukrajine nezastaví. Putin pôjde ďalej a bude ohrozovať Európu, Spojené štáty a celý slobodný svet," povedal Biden v úvode stretnutia s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a premiérom Donaldom Tuskom.

20:53 Pri ruskom vzdušnom útoku na ukrajinské mesto Kryvyj Rih zahynuli traja ľudia a ďalšie takmer štyri desiatky osôb utrpeli zranenia. Na Telegrame to dnes večer oznámili ukrajinskí činitelia vrátane ministra vnútra Ihora Klymenka alebo šéfa Dnepropetrovskej oblasti Serhija Lysaka. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý z Kryvého Rihu pochádza, pokračujú pátracie a záchranné akcie. "Kryj Rih. Opäť obytné výškové budovy. Traja mŕtvi a 38 zranených. Sú aj zranené deti. Táto štatistika však nie je konečná, pretože pátracie a záchranné operácie pokračujú," napísal na Telegrame ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

20:30 Taktika vo vojne proti Rusku sa musí zmeniť, vyhlásil v utorok bývalý poľský prezident Lech Walesa, ktorý sa v tejto súvislosti inšpiroval tým, ako sa jeho odborový zväz Solidarita kedysi postavil proti sile východného bloku. Správu sme prevzala z tlačovej agentúry PAP. "Ak by svet bojoval rovnako ako Solidarita, a zvíťazil, mali by sme šancu na víťazstvo," vyhlásil 80-ročný držiteľ Nobelovej ceny za mier z roku 1983.

19:40 Sirény leteckého poplachu zazneli v utorok v Kyjeve 1000. raz od začiatku úplnej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, oznámil šéf mestskej vojenskej správy Serhij Popko. Informujeme na základe správy tlačovej agentúry DPA. Sirény zneli v Kyjeve za obdobie vojny celkovo 1165 hodín a 26 minút, spresnil Popko. "To je viac než 48 dní nepretržitých poplachov," priblížil na sociálnej sieti Telegram.

19:36 Vláda Spojených štátov prvýkrát od decembra oznámila novú zásielku vojenskej pomoci Ukrajine, zatiaľ čo ďalej čaká na rozhodnutie Kongresu, ktoré by uvoľnilo na tento účel dodatočné prostriedky. Pre krajinu brániacu sa ruskej agresii Washington teraz pripravil dodávku v hodnote 300 miliónov dolárov, ktorá je podľa médií financovaná z peňazí ušetrených pri nedávnych nákupoch Pentagonu.

19:30 Rusko v utorok oznámilo, že odrazilo všetky útoky proukrajinských milícií. Tie tvrdili, že predtým prekročili ruské územie a obsadili dedinu Ťotkino. Informujeme na základe správy z agentúry AFP. "Vďaka obetavej činnosti ruských vojakov boli všetky útoky ukrajinských teroristických formácií odrazené," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Moskva uviedla, že na zmarenie pokusu o vpád vypálila rakety.

18:18 Obvinenia Moskvy, že Spojené štáty sa snažia zasahovať do ruských prezidentských volieb, sú "kategoricky nepravdivé". Uviedol to v utorok Biely dom v reakcii na tvrdenia ruskej tajnej služby, informujeme na základe správy agentúry Reuters.

18:08 Nemecká konzervatívna opozícia hrozí, že začne parlamentné vyšetrovanie postupu kancelára Olafa Scholza, ktorý odmietol dodávky riadených striel Taurus Ukrajine. Informujeme na základe správy agentúry DPA. Nemecký kancelár Olaf Scholz tvrdí, že dodanie riadených striel Taurus s dlhým doletom Ukrajine by zatiahlo Nemecko do priameho konfliktu s Ruskom. Odôvodnil to tým, že na zadávanie súradníc cieľov by bola potrebná účasť nemeckých vojakov.

17:58 V Nemecku liečili od začiatku ruskej vojny vo februári 2022 už vyše 1000 vážne zranených alebo chorých Ukrajincov. Informujeme na základe utorkovej správy tlačovej agentúry DPA. Okrem 692 vojakov boli medzi nimi aj civilisti vrátane detí, oznámili v utorok nemecké ministerstvo vnútra a ministerstvo zdravotníctva. Do nemocníc po celej Európskej únii bolo doteraz prijatých 3137 pacientov z Ukrajiny.

16:48 Moskva zakázala vjazd do Ruska 347 občanom Litvy, Lotyšska a Estónska, vrátane šéfiek estónskej a lotyšskej vlády Kaji Kallasovej a Eviky Siliňovej a niekoľkých ministrov. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že dôvodom pre tento krok je nepriateľská politika pobaltských krajín voči Rusku.

16:30 Nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote približne 2,3 miliardy korún (336,6 milióna dolárov) schválila dánska Rada pre zahraničnú politiku, uviedlo dánske ministerstvo obrany.

15:28 Vatikán tvrdí, že Rusko by malo podniknúť prvé kroky k rokovaniam s Ukrajinou.

15:16 Ruské ozbrojené sily dobyli dedinu Neveľske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde Moskva v ostatnom čase dosahuje územné zisky. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, informujeme podľa agentúry AFP. Rezort obrany uviedol, že ruské sily dobyli Neveľske a zaujali "výhodnejšie pozície" v Doneckej oblasti. Rusko ju anektovalo v septembri 2022 spoločne s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami (Záporožskou, Chersonskou a Luhanskou) napriek tomu, že ich vojensky kontroluje len sčasti.

14:55 Európsky parlament schválil zákon na „kriminalizáciu“ obchádzania sankcií EÚ, od ktorého sa očakáva, že umožní zhabanie súkromného ruského majetku.

13:52 Ruské úrady do konca týždňa uzavreli školy v meste Kursk v reakcii na utorkové útoky dronov a proukrajinských síl v Kurskej oblasti. Informuje agentúra AFP. "V spojitosti s nedávnymi udalosťami som sa rozhodol nariadiť na školách dištančnú výučbu," uviedol na sociálnej sieti primátor oblastnej metropoly Kursk Igor Kucak. Opatrenie bude v platnosti do piatku.

13:38 Pod vedením premiéra Viktora Orbána hrá Maďarsko niekedy veľmi nebezpečnú hru, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde. Na rozhovor upozornil v utorok server 444.hu, informuje spravodajca v Budapešti.

13:03 Legion "Sloboda Ruska" informuje, že získal kontrolu nad obcou Tjotkino v Kurskej oblasti. Skupine dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny sa v utorok podarilo obsadiť pohraničnú dedinu Ťotkino v ruskej Kurskej oblasti. Informuje agentúra AFP.

13:00 Severoatlantická aliancia by členstvom Ukrajiny získala na svoju stranu armádu s najväčšími skúsenosťami z priamych bojov. Bolo by veľmi dobré, ak by sa po víťazstve vo vojne s Ruskom stala jej členom. Spravodajkyni to v rozhovore k 25. výročiu členstva ČR v NATO povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil.

12:30 V ruskej Ivanovskej oblasti východne od Moskvy sa dnes zrútilo vojenské dopravné lietadlo Iljušin Il-76 s 15 ľuďmi na palube. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany. Zatiaľ nie je jasné, či nehodu niekto prežil.

10:36 Ruskí partizáni prekročili hranice a chcú zvrhnúť Putina

Polovojenské organizácie, ktoré bojujú na strane Ukrajiny a tvoria ich prebehlíci z ruských ozbrojených síl a ruskí dobrovoľníci, tvrdia, že v utorok podnikli ďalší výpad z Ukrajiny do pohraničia na západe Ruska. Na svojich stránkach na platforme Telegram to oznámili skupiny légia Sloboda Ruska a Sibírsky prápor.

MIMORIADNY ONLINE Ruskí partizáni
Zobraziť galériu (3)

Incident v súvislosti s touto obcou neskôr potvrdil aj gubernátor oblasti Roman Starovojt: priznal, že "došlo k pokusu sabotážnej prieskumnej skupiny o prienik", a potvrdil aj prestrelku. K žiadnemu cezhraničnému prieniku však nedošlo, tvrdí Starovojt.  Medzičasom však Rádio Sloboda (RFE/RL) geolokalizovalo video légie Sloboda Ruska so zásahom ruského obrneného transportéra v Ťotkine. Potvrdilo sa tak, že transportér sa nachádzal v centre tejto obce.  Iné správy spomínajú v súvislosti s cezhraničným incidentom Belgorodskú oblasť, tiež hraničiacu s Ukrajinou.  Jeden z blogerov podľa BBC napísal, že "časť nepriateľských síl" v Belgorodskej oblasti "bola zničená, zvyšok ustúpil".

10:22 Popri záväzne potvrdenom nákupe 300-tisíc kusov munície pre Ukrajinu má česká iniciatíva nezáväzne prisľúbených ďalších zhruba 200-tisíc kusov. Na dnešnej konferencii Naša bezpečnosť nie je samozrejmosť to na Pražskom hrade povedal premiér Petr Fiala (ODS). Minulý týždeň predseda vlády uviedol, že sa doteraz podarilo vybrať dostatok peňazí na nákup prvej dodávky 300-tisíc delostreleckých granátov.

10:21 Minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti) vyzval dnes na Pražskom hrade na konferencii k 25. výročiu vstupu Česka do Severoatlantickej aliancie na podporu Ukrajiny a jednoty Západu tak, aby tento rok priniesol z krajiny napadnutej Ruskom dobré správy. Uviedol, že v Európe zúri najväčšia vojna za posledné desaťročia. Spojenci ale majú podľa neho prostriedky, ako ju zastaviť. Máme peniaze, máme ekonomické kapacity, vieme, kto je obeť a kto zločinec, povedal Lipavský.

10:20 Aj keď Ukrajina nie je súčasťou Severoatlantickej aliancie (NATO), je kľúčovým spojencom a tým, kto podstupuje najťažší boj proti ruskej rozpínavosti a agresivite. Na dnešnej konferencii Naša bezpečnosť nie je samozrejmosť konaná pri príležitosti 25 rokov vstupu ČR do NATO to povedala ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Krajinu napadnutú Ruskom treba podľa nej dodávať všetku možnú podporu. Zároveň je vojna posledným varovaním, aby Česko nezanedbávalo svoju obranu, dodala.

9:55 Prvou podmienkou pre akékoľvek rokovania o ukončení vojny na Ukrajine je, že by Rusko malo zastaviť svoju agresiu, uviedol vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin v rozhovore pre utorkové vydanie talianskeho denníka Corriere della Sera. Dodal, že Vatikán nalieha na prímerie, pričom "v prvom rade by to mali byť agresori, kto prestane strieľať".

9:48 Ruské úrady ohlásili počas noci na dnes niekoľko ukrajinských útokov, vrátane dronových náletov, z ktorých jeden podľa starostu Moskvy mieril na ruskú metropolu. Ďalšia z akcií spôsobila požiar v rafinérii v Novgorodskej oblasti, ktorej jednotka je kvôli ohňu mimo prevádzky. Útok bezpilotného lietadla zasiahol tiež sklad pohonných látok v meste Orel. Podľa agentúry RIA zostrelila protivzdušná obrana celkovo 25 ukrajinských dronov. Ukrajinská strana udalosti nekomentovala.

9:22 Osobitná spravodajkyňa Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) pre Rusko Marijana Kacarovová tvrdí, že za smrť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného je zodpovedná Moskva, keďže ho buď zabili vo väzení, alebo zomrel na následky podmienok zadržiavania, ktoré sa rovnali mučeniu. Povedala to v pondelok pre agentúru Reuters na okraj podujatia o ruských politických väzňoch, ktoré sa konalo v centrále OSN v Ženeve.

7:36 Ukrajina bude potrebovať viac ako miliardu dolárov na obnovenie vedeckej infraštruktúry, ktorá bola poškodená alebo zničená v dôsledku ruskej invázie. Vo svojej správe to uviedla Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), informuje agentúra AP.

Počas vyše dva roky trvajúcej vojny došlo k poškodeniu či zničeniu viac ako 1 443 vedeckých zariadení, ako aj 750 kusov dôležitého technického vybavenia, väčšina ktorého sa už nedá opraviť, uvádza UNESCO.

6:27 Moldavské ministerstvo zahraničných vecí si na utorok predvolalo ruského veľvyslanca Olega Vasnecova, aby vysvetlil, prečo Moskva plánovala v Moldavsku otvoriť až šesť volebných miestností pre nadchádzajúce ruské prezidentské voľby namiesto jednej, ako bolo pôvodne dohodnuté. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Ukrajinský dron zasiahol sklad paliva

Miestne médiá informovali, že k útoku došlo približne o 03.00 h miestneho času (01.00 h SEČ). Ruská štátna agentúra RIA Novosti citovala záchranné zložky, podľa ktorých sa po útoku vznietila nádrž s ropnými produktami.

Bezpilotné lietadlo "sa zrútilo v meste Oriol. Útok bol vedený na zariadenie palivového a energetického komplexu. Na mieste pôsobia špeciálne služby, ktoré sa snažia požiar uhasiť. K obetiam na životoch nedošlo," uviedol gubernátor Orlovskej oblasti Andrej Klyčov v aplikácii telegram.

Ukrajinské sily útočili dronmi aj v ruskej Belgorodskej oblasti. Podľa tamojšieho gubernátora Viačeslava Gladkova nedošlo k žiadnym obetiam, ale v dôsledku útoku bolo poškodené elektrické vedenie, čo zapríčinilo výpadok elektriny pre sedem obcí.

Ruská agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo pre regionálnu bezpečnosť informovala o zničení dronu nad Tulskou oblasťou, ktorá sa nachádza južne od Moskvy. Dva ukrajinské drony boli zničené ruskou protivzdušnou obranou aj nad Kurskou oblasťou, uviedol tamojší gubernátor Roman Starovojt. Starosta ruskej metropoly Sergej Sobjanin hlásil v Moskovskej oblasti zneškodnenie bezpilotného lietadla, ktoré smerovalo na Moskvu. Podľa neho nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam.

Ruskí zákonodarcovia sa chystajú anulovať sovietske odovzdanie Krymu Ukrajine

Ruskí zákonodarcovia predložili v dolnej komore parlamentu Štátnej dume návrh zákona, ktorý prepisuje kapitolu dejín a vyhlasuje za neplatné sovietske rozhodnutie z roku 1954 o odovzdaní Krymu Ukrajine. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

Tento krok má evidentne vytvoriť Rusku právny základ pre to, aby mohlo argumentovať, že Krymský polostrov v Čiernom mori nikdy nebol skutočnou súčasťou Ukrajiny. Rusko pritom už v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom oznámilo, že si Krym anektovalo.

Návrh zákona, predložený jedným zákonodarcom z každej z dvoch ruských komôr parlamentu, označuje odovzdanie Krymu v roku 1954 ako svojvoľné a protizákonné, pretože sa o tejto otázke nekonalo žiadne referendum a sovietske úrady nemali právo presunúť územie z jednej republiky do druhej bez súhlasu.

Zatiaľ nie je jasné, kedy budú o tomto návrhu diskutovať

Nebolo oznámené, kedy budú zákonodarcovia o tomto návrhu diskutovať. Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil odovzdanie Krymu v roku 1954 za vlády sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova a označil to za porušenie právnych noriem platných v tom čase.

Obyvatelia Krymu sa spolu so zvyškom Ukrajiny po rozpade Sovietskeho zväzu vyslovili v referende za nezávislosť a Rusko a Ukrajina si následne navzájom uznali hranice. Moskva však v roku 2014 vojensky Krym ovládla a západné vlády to vyhlásili za protiprávne.

Rusko vo februári 2022 využilo Krym ako odrazový mostík pre inváziu na Ukrajinu a odvtedy vyhlásilo aj anexiu štyroch ďalších ukrajinských oblastí. Ukrajina podniká na ruské ciele na Kryme časté útoky a zaviazala sa, že znovu dobyje všetko svoje územie okupované Ruskom.

Viac o téme: RuskoOnlineUkrajinaVojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu