Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Ukrajine sa podarilo zastaviť postup ruských síl na východe krajiny, avizuje prezident Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že postup ruských síl na Ukrajine bol "zastavený" a situácia je pre ukrajinskú armádu v porovnaní s uplynulými troma mesiacmi oveľa lepšia.Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 746

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 746 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že postup ruských síl na Ukrajine bol "zastavený" a situácia je pre ukrajinskú armádu v porovnaní s uplynulými troma mesiacmi oveľa lepšia. "Naše velenie, naša armáda zastavila ruský postup na východe Ukrajiny," povedal ukrajinský prezident v rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu BFM TV.

20:44 Šéf lotyšskej polície v pondelok uviedol, že preveria ruských občanov, ktorí budú počas prezidentských volieb hlasovať na veľvyslanectve v Rige. Skontrolujú im platnosť povolenia na pobyt a v prípade potreby ich Lotyšsko deportuje.

20:27 Ukrajina si v pondelok predvolala vyslanca Vatikánu v Kyjeve po slovách pápeža Františka, že Ukrajina by mala mať odvahu vyvesiť "bielu vlajku" vo vojne s Ruskom. Tento výrok rozhneval Kyjev. Ukrajina nahnevane odmietla názor pápeža Františka, že by dva roky po začatí invázie mala s Ruskom vyjednávať o mieri, a odhodlane vyhlásila, že sa Moskve "nikdy nevzdá"."Pre tieto výroky pápeža Františka bol na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí predvolaný apoštolský nuncius," uviedlo ministerstvo na sociálnych sieťach a použilo termín pre diplomata Vatikánu.

20:06 5 detí sa vrátilo z ruského zajatia.

19:16 Ukrajina stavia 2000 kilometrov opevnenia, tvrdí Zelenskyj.

18:31 Ruský prezident Vladimir Putin môže dostať v blížiacich sa voľbách 82 percent hlasov, oznámila v pondelok agentúra Celoruské centrum pre výskum verejnej mienky (VCIOM), lojálna Kremľu. Rusi budú voliť hlavu štátu v prezidentských voľbách od piatka 15. marca do nedele 17. marca, a Putin sa uchádza o ďalšie šesťročné funkčné obdobie.

18:13 Severoatlantická aliancia (NATO) nemá v pláne vyslať na Ukrajinu vojakov. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelkovom rozhovore pre agentúru Reuters. Keby niektoré členské krajiny NATO vyslali na Ukrajinu vojakov, ovplyvnilo by to Alianciu ako celok, keďže jej členovia sú viazaní paktom o kolektívnej obrane, povedal Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (6)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

18:00 Prezident USA Joe Biden rešpektuje, že pápež František použil počas rozhovoru vo švajčiarskej televízii obraz bielej vlajky na evokovanie odvahy vyjednávať o mieri na Ukrajine, no mier teraz záleží od Moskvy, vyhlásil v pondelok hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby pre agentúru ANSA.

17:38 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg nesúhlasí s vyjadrením pápeža Františka, že Ukrajina by mala mať odvahu vztýčiť bielu vlajku a rokovať s Moskvou o ukončení vojny. "Ak chceme vyrokované trvalé mierové riešenie, spôsob, ako ho dosiahnuť, je poskytnúť Ukrajine vojenskú podporu," povedal šéf NATO v reakcii na Františkove slová, ktoré zazneli v úryvku z jeho rozhovoru pre švajčiarsky spravodajský kanál RSI.

17:21 Trump v prípade zvolenia prestane financovať Ukrajinu, tvrdí Viktor Orbán.

16:32 Ukrajina začína rokovania s regulačnými orgánmi USA a EÚ o obnovení leteckej dopravy.

15:57 Poľnohospodárske výrobky z Ukrajiny nepredstavujú hrozbu pre poľský národný trh, uviedol v pondelok ukrajinský vicepremiér a minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov.Kubrakov pre portál RBK-Ukrajina povedal, že v porovnaní so situáciou pred ruskou inváziou "je preprava ukrajinského tovaru cez Poľsko trikrát menšia".

15:22 Kremeľ sa v pondelok odmietol vyjadriť k správam o výmene hlavného veliteľa ruského vojenského námorníctva Nikolajeva Jevmenova. Viacero ruských médiá vrátane prokremeľského denníka Izvestija cez víkend s odvolaním sa nemenované zdroje uviedlo, že Nikolajeva Jevmenova nahradil vo funkcii veliteľ Severnej flotily admirál Alexandr Mojsejev.

15:13 Nemecký kancelár Olaf Scholz odmietol slová pápeža Františka o vztýčení "bielej vlajky" vo vojne na Ukrajine."Ako si iste viete predstaviť, nemecký kancelár nesúhlasí s pápežom v tejto záležitosti," povedal v pondelok v Berlíne hovorca vlády Steffen Hebestreit, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. "Pravda je taká, že Ukrajina sa bráni proti agresorovi," zdôraznil.

14:38 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili 3 ľudí a 13 ďalších zranili.

13:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok privítal udelenie ceny Oscar za dokumentárny film o obliehaní juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol ruskou armádou, ktoré sa odohralo hneď na začiatku ruskej invázie. Ide o vôbec prvého Oscara v histórii udeleného autorom ukrajinského filmu.

13:24 Kremeľ dnes odmietol komentovať špekulácie ruskej tlače o odvolaní vrchného veliteľa ruského námorníctva admirála Nikolaja Jevmenova. Hovorca ruskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Peskov novinárom povedal, že niektoré prezidentské výnosy podliehajú utajeniu a nemôže ich komentovať, napísala agentúra AFP. Ak by sa informácia potvrdila, išlo by podľa nej o jednu z najvýraznejších zmien vo velení ruských ozbrojených síl od začiatku predvlaňajšej invázie na Ukrajinu.

13:08 Spojené štáty sa podľa ruskej rozviedky SVR snažia zasahovať do ruských prezidentských volieb. SVR tiež v dnes zverejnenom vyhlásení obvinila Washington, že plánuje kybernetický útok na elektronický systém na diaľkové hlasovanie. Rusi budú hlavu štátu voliť od 15. do 17. marca a očakáva sa, že sa jej znovu stane súčasný prezident Vladimir Putin. USA sa k vyhláseniu ruskej rozviedky nevyjadrili.

12:48 Kremeľ považuje výzvu pápeža Františka na rozhovory o ukončení vojny na Ukrajine za pochopiteľnú a tvrdí, že Rusko je pripravené sadnúť si za rokovací stôl. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však súčasne vyhlásil, že Kyjev takéto rozhovory vylúčil pre svoj mylný názor o porážke Ruska zo strany Západu. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

10:36 Jedna osoba zahynula pri ukrajinskom ostreľovaní ruskej Kurskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou. Oznámil to v pondelok tamojší gubernátor Roman Starovojt, informuje o tom správa z agentúry DPA. V dôsledku ukrajinského útoku tiež utrpela zranenia jedna žena, uviedol Starovojt na sociálnej sieti Telegram.

10:22 Tajné služby členských krajín aliancie NATO odhadujú, že Rusko každý mesiac vyprodukuje asi 250-tisíc delostreleckých granátov, informovala americká spravodajská televízia CNN. Kým Rusko je ročne schopné vyrobiť asi tri milióny delostreleckých granátov, kapacity USA a EÚ umožňujú Ukrajine dodávať ročne najviac 1,2 milióna tohto typu munície.

9:47 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková kritizovala výzvu pápeža Františka, aby Ukrajina rokovala s Moskvou. Šéfka nemeckej diplomacie uviedla, že nerozumie pápežovmu postoju, informuje v pondelok správa z agentúry AFP.

9:17 Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý sa podľa všetkého opäť stane kandidátom amerických republikánov na prezidenta, nemieni finančne podporovať Ukrajinu, a je presvedčený, že tak ukončí vojnu Ruska proti tejto krajine. Po návrate z návštevy Spojených štátov, kde sa zišiel s Trumpom, to v rozhovore pre televíziu M1 povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

8:19 V dôsledku nočného útoku bezpilotnými lietadlami boli v ukrajinských mestách Charkov a Odesa poškodené zariadenia infraštruktúry. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v pondelok informovala britská stanica BBC. V úradných hláseniach sa nešpecifikuje, o aké objekty ide.

7:51 Veliteľ ruského vojenského námorníctva Nikolaj Jevmenov odišiel do výslužby a bol nahradený doterajším veliteľom Severnej flotily admirálom Alexandrom Mojsejevom. Informuje o tom správa z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na oficiálne nepotvrdené správy ruských médií.

6:28 Útok zasiahol infraštruktúrne zariadenie v Odese, poškodil administratívne budovy a rozbil okná viacerých domov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Slová pápeža v rozhovore kritizovala Ukrajina aj niektorí európski predstavitelia

Pápeža sa v rozhovore pýtali na jeho postoj v rozprave medzi tými, ktorí hovoria, že by sa Ukrajina mala vzdať, pretože nie je schopná vypudiť ruské sily, a tými, ktorí tvrdia, že by to legitimizovalo právo silnejšieho. Moderátor v rozhovore použil termín "biela vlajka". Pápež na to podľa Reuters zareagoval slovami, že "najsilnejší je ten, kto zhodnotí situáciu, pomyslí na ľudí, má odvahu k bielej vlajke a koná".

Hovorca Vatikánu dnes podotkol, že pápež termín "biela vlajka" zopakoval v reakcii na novinársku otázku. "Pápež používa výraz biela vlajka, reaguje na obraz navodený moderátorom, aby poukázal na zastavenie násilností a na prímerie dosiahnuté vďaka odvahe vyjednávať," uviedol Bruni. Vatikánsky hovorca tiež zdôraznil, že inde v rozhovore pápež povedal, že "vyjednávanie nikdy nie je kapituláciou".

Rusi "nepostupujú ďalej Európou len preto, že im v tom bránia Ukrajinci a Ukrajinky so zbraňou v ruke a pod modrožltou vlajkou," povedal Zelenskyj v prejave, v ktorom ale výslovne pápeža Františka ani jeho výroky nespomenul. "Na Ukrajine kedysi bolo veľa bielych domov a kostolov, tie sú ale teraz vypálené a zničené ruskými projektilami. To veľa vypovedá o tom, kto by mal prestať, aby sa skončila vojna," dodal prezident.

Pápežove výroky dnes ostro skritizoval ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba. "Naša vlajka je žltá a modrá. To je vlajka, pod ktorou žijeme, umierame a vyhrávame. Žiadne iné vlajky by sme vyvesovať nemali," napísal na sociálnej sieti X. Kuleba tiež v odkaze na pápeža uviedol, že "najsilnejší je ten, kto v boji medzi dobrom a zlom stojí na strane dobra a nesnaží sa obe strany klásť na jednu roveň a nazvať to konaním".

Ukrajina zatiaľ rokovania s účasťou Ruska odmieta a tvrdí, že je najprv potrebné vypracovať mierový plán. V tomto zmysle sa po piatkovom rokovaní s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom vyjadril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo februári Zelenskyj povedal, že by si želal usporiadanie mierového summitu vo Švajčiarsku, kde by Ukrajina spolu s partnermi takýto plán vypracovala, a neskôr ho predstavila Rusku.

Pápežove slová dnes odsúdili aj predstavitelia niektorých európskych štátov. "Tvárou v tvár zlu nesmieme kapitulovať, musíme bojovať a poraziť ho, aby bielu vlajku vztýčilo zlo a kapitulovalo," napísal lotyšský prezident Edgars Rinkévičs. "Čo takto, pre rovnováhu, dodať odvahu Putinovi, aby stiahol svoju armádu z Ukrajiny? Mier by nastal okamžite, bez nutnosti vyjednávať," uviedol poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski a dodal, že podobné výzvy odoprejú obetiam agresie možnosť brániť sa.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová agentúre ANSA v reakcii na pápežovo vyjadrenie oznámila, že svätý otec nehovoril ku Kyjevu, ale k Západu. Ten totiž podľa nej Ukrajinu využíva ako nástroj na vyplnenie svojich cieľov. "Chápem to tak, že pápež vyzýva Západ, aby upustil od svojich ambícií a priznal, že sa plietol," citovala Zacharovovú ANSA. Ruská ozbrojená agresia voči susednej krajine už trvá viac ako dva roky.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu