Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Baerbocková vyzýva na prijatie krajín západného Balkánu do Európskej únie

Annalena Baerbocková
Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok varovala pred odkladom vstupu krajín západného Balkánu do Európskej únie. Podľa nej by to predstavovalo riziko, že krajiny budú čeliť ruskej "infiltrácii". Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

"Vzhľadom na brutálny ruský imperializmus sa prijatie šiestich krajín v regióne pod naše krídla na ich ceste do Európskej únie stalo geopolitickou nevyhnutnosťou," uviedla. Dodala, že Európa by nemala dopustiť žiadne šedé zóny, ktoré môže Rusko využiť na destabilizáciu, dezinformácie a infiltráciu, vyhlásila Baerbocková pred návštevou západného Balkánu.

archívne video

Máme naplánovaných 20 stretnutí na školách ako symbolicky 20. výročie pripomenutia si nášho členstva v Európskej únii, informuje Juraj Blanár (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Podpora pre krajiny v regióne by podľa nej malo zahŕňať "posilnenie ich demokratických inštitúcií, zlepšenie odolnosti a poskytnutie hospodárskych vyhliadok obyvateľom". Vojna na Ukrajine znovu podnietila snahu EÚ rozšíriť svoje pôsobenie do strednej a východnej Európy.

V decembri 2022 sa Bosna a Hercegovina stala piatou balkánskou krajinou, ktorá získala štatút kandidátskej krajiny - po Severnom Macedónsku, Čiernej Hore, Srbsku a Albánsku. Kosovo tiež podalo žiadosť v roku 2022, ale zatiaľ mu nebol udelený štatút kandidátskej krajiny.

Na Balkáne narastá frustrácia z pomalého tempa rokovaní s EÚ

Na celom Balkáne však narastá frustrácia z pomalého tempa rokovaní s EÚ o potenciálnom členstve. Blok prisľúbil, že v priebehu nasledujúcich desiatich rokov pomôže zdvojnásobiť objem hospodárstva západného Balkánu a otvorí pre tento región časť jednotného európskeho trhu.

Nemecká ministerka počas cesty uviedla, že Čierna Hora predložila ambiciózny program, potrebné je však zlepšovať oblasť právneho štátu a boja proti korupcii. Bosna a Hercegovina sa po udelení štatútu kandidátskej krajiny EÚ ocitla na "križovatke", a podľa slov Baerbockovej bude musieť podobne pokračovať v reformách. Rusko udržiava úzke vzťahy s bosnianskosrbským vodcom Miloradom Dodikom, ktorý vo februári dostal od ruského prezidenta Vladimira Putina jedno z najvyšších vyznamenaní.

Viac o téme: VstupPrijatieBalkánEurópska úniaAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu