Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európski ľudovci potvrdili von der Leyenovú za svojho volebného lídra

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

BUKUREŠŤ - Ursula von der Leyenová sa stala jedinou kandidátkou, ktorá povedie Európsku ľudovú stranu (EPP) do volieb do Európskeho parlamentu, naplánovaných na 6. až 9. júla. Vo štvrtok na kongrese EPP v Bukurešti ju oficiálne potvrdili aj ako kandidátku na predsedníčku Európskej komisie (EK).

Nomináciu na nový päťročný mandát na čele exekutívy EÚ pre von der Leyenovú potvrdilo už v utorok večer politické zhromaždenie Európskej ľudovej strany. Vo štvrtok na kongrese získala 400 hlasov za a 89 delegátov bolo proti. Týždenník Politico vo štvrtok upozornil, že von der Leyenová mala aj odporcov, napríklad v osobe slovinského expremiéra Janeza Janšu, a proti jej nominácii boli aj francúzski Republikáni, ktorí ju označujú za "technokratickú ľavičiarku" príliš blízku francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. "Poďme do volieb spolu, buďme najsilnejšou stranou a poďme spoločne vyhrať voľby," uviedla von der Leyenová po získaní nominácie.

archívne video

Reakcia Ministerstva financií na hodnotenie rozpočtu zo strany Európskej komisie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Voľba predsedu eurokomisie 

O voľbe predsedu alebo predsedníčky eurokomisie budú rokovať šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ po eurovoľbách, najneskôr v septembri, pričom prednosť obsadiť túto funkciu dostane tá európska politická strana, ktorá získa najviac hlasov v eurovoľbách. Ak sa na jej mene zhodnú lídri všetkých členských krajín, súhlas s jej nomináciou bude musieť odobriť aj Európsky parlament.

Na kongrese EPP sa zišlo viac ako 2000 delegátov z viac ako 40 európskych krajín vrátane súčasnej šéfky Európskej komisie, predsedníčky Európskeho parlamentu, viacerých šéfov štátov a vlád, predsedov strán a komisárov EÚ, ktorí sú súčasťou politickej rodiny európskych ľudovcov. Slovensko zastupovali predstavitelia strán KDH, Demokrati a Aliancia. Chýbali zástupcovia hnutia Slovensko.

Kongres je najvyšším rozhodovacím orgánom strany. Je to najdôležitejšie podujatie pre EPP a zvyčajne sa koná každé tri roky. Hlavnými úlohami je voliť predsedníctvo EPP, rozhodovať o hlavných politických dokumentoch a volebných programoch. Ľudovci svoj volebný program, s ktorým oslovia voličov pred eurovoľbami, prijali v stredu. Delegáti kongresu prijali aj šesť uznesení, napríklad o tom, že treba prijať legislatívu EÚ umožňujúcu členským štátom vyvlastniť zmrazený ruský majetok. Prijali aj rezolúciu o obrane právneho štátu v EÚ, podporili konkurencieschopnosť európskeho poľnohospodárstva a zlepšenie demografie a životaschopnosti vidieckych oblastí.

Viac o téme: Európsky parlamentEurópska úniaUrsula von der Leyneová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu