Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinci majú strach! Ruský postup môže nabrať na obrátkach: Kyjev sa obáva, že svoje obranné pozície neudrží

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

MOSKVA - Ruské jednotky prenikli do dediny Robotyne v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, ktorej sa ujali, uviedla dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Nie je jasné, či sa ukrajinskí vojaci z obce úplne stiahli, poznamenala agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 735

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 735 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:38 Spojené štáty vo štvrtok odsúdili varovania ruského prezidenta Vladimira Putina pred hrozbou rozpútania jadrovej vojny a označili ich za "nezodpovedné". USA dodali, že nezaznamenali žiadne náznaky väčšej hrozby zo strany Ruska. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

20:19 Švédska agentúra pre poskytovanie grantov náboženským inštitúciám vo štvrtok oznámila, že znižuje podporu pre ruskú pravoslávnu cirkev. Podľa švédskej tajnej služby je totiž zneužívaná na spravodajské aktivity Moskvy. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

20:00 Polícia vo štvrtok zadržala v Moskve šéfredaktora ruských nezávislých novín Novaja gazeta Sergeja Sokolova pre obvinenia z diskreditácie ruskej armády. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá sa odvoláva na samotný denník.

19:40 Ruský prezident Vladimir Putin musí niesť zodpovednosť za smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, uviedol Európsky parlament v uznesení.

19:39 Poľsko zváži zákaz dovozu potravín z Ruska po "analýze" výsledkov rozhodnutia Lotyšska, informovala dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na poľského premiéra Donalda Tuska.

19:38 Dánsko vyčlení ďalších 10 miliónov dánskych korún (približne 1,4 milióna dolárov) na podporu dánsko-ukrajinskej komunálnej spolupráce pri obnove Ukrajiny, uviedlo dánske ministerstvo zahraničných vecí.

18:01 Ukrajinskí predstavitelia sa obávajú, že ruský postup na Ukrajine by mohol do leta nabrať na obrátkach, napísala dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s ukrajinskými internými analýzami. Zastaviť ruský postup by podľa ukrajinských činiteľov mohlo zvýšenie dodávok munície od spojencov.

18:00 Ukrajina vo štvrtok oznámila, že vo februári zničila rekordný počet ruských lietadiel. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Tieto tvrdenia však nemohla overiť a ruské úrady ich nekomentovali.

17:09 Ukrajina môže použiť zbrane poskytnuté Fínskom na úder na ruské územie, povedal dnes fínsky minister obrany Antti Hakkanen pre fínsku rozhlasovú spoločnosť.

16:20 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok povedal, že všetky jeho výroky o vojne medzi Ukrajinou a Ruskom boli starostlivo premyslené. Reagoval tak na rozruch vyvolaný tým, že nevylúčil vyslanie západných vojakov do konfliktu. Informovala tlačová agentúra AFP.

15:59 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu dôrazne odsúdili vraždu Alexeja Navaľného, vyjadrili plnú podporu vdove Júlii Navaľnej v odhodlaní pokračovať v jeho práci a vyzvali EÚ, aby podporovala demokratickú opozíciu v Rusku. 

15:10 Predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu je ľúto, že Slovensko čelí kritike, lebo "si dovolí" hovoriť o potrebe aspoň sa pokúsiť vyvolať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. Vyhlásil to po skončení parlamentného summitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny v Prahe. Dodal, že ak sa do fungovania V4 začnú vnášať rozpory v dôsledku iných pohľadov vlád na určité veci, je to začiatok jej konca, informuje pražská spravodajkyňa TASR.

14:51 V rámci V4 sme sa zhodli na mnohých témach a najmä na tom, že Rusko je na Ukrajine agresorom a chceme, aby sa Ukrajine čo najviac efektívne pomohlo, aby dosiala spravodlivý mier. Po skončení parlamentného summitu V4 to vyhlásila predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová. Znepokojilo ju však, aké slová zaznievajú o konflikte na Ukrajine v niektorých krajinách V4.

14:37 Západne od ukrajinského mesta Avdijivka, ktoré je pod ruskou kontrolou, prebiehajú ťažké boje a ukrajinská armáda má problémy so stabilizáciou svojej obrannej línie, uviedol vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

14:32 Predstavitelia ukrajinského parlamentu podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho nevyvodzovali žiadne dôsledky z výrokov slovenského premiéra Roberta Fica o tom, že v Kyjeve nie je vojna. Povedal to po rokovaní na parlamentnom summite Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

14:19 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali EÚ, aby poskytla Ukrajincom všetko, čo potrebujú, aby zvíťazili nad ruskou agresiou. Správa, za ktorú na zasadnutí v Štrasburgu zahlasovalo 451 poslancov, 46 bolo proti a 49 sa hlasovania zdržalo, zhodnotila dva roky od ruskej invázie na Ukrajinu, informuje spravodajca TASR.

14:11 Estónska premiérka Kaja Kallasová vo štvrtok uviedla, že otvorené sú "všetky možnosti", ako pomôcť Ukrajine poraziť ruského prezidenta Vladimira Putina. Pred niekoľkými dňami totiž francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylúčil ani možné vyslanie príslušníkov západných pozemných síl na Ukrajinu. TASR správu prevzala z týždenníka Politico.

13:49 Rozsiahle sociálne opatrenia avizoval šéf Kremľa Vladimir Putin vo svojom štvrtkovom prejave o stave krajiny, s ktorým vystúpil pred poslancami oboch komôr ruského parlamentu dva týždne pred voľbami hlavy štátu. Informovala o tom agentúra DPA.

12:50 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že ruská armáda odrazila pokus ukrajinských špeciálnych jednotiek o vylodenie na piesčine známej ako Tendrivská kosa v Čiernom mori, ktorá je pod kontrolou Rusov. Približne 25 ukrajinských vojakov zahynulo a jedného zajali. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:18 Väčšina obyvateľov Ruska podporuje "špeciálnu vojenskú operáciu“ ruských síl na Ukrajine. Na úvod svojho prejavu o stave krajiny to pred poslancami oboch komôr parlamentu a ďalšími pozvanými hosťami uviedol šéf Kremľa Vladimir Putin. Informujú o tom správy z BBC a ruských štátnych médií.

11:33 Ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry Reuters uviedol, že krajiny Severoatlantickej aliancie riskujú jadrový konflikt, ak vyšlú svojich vojakov na Ukrajinu. Tá sa už vyše dva roky bráni agresii Moskvy. Šéf Kremľa v prejave o stave krajiny pred oboma komorami parlamentu ďalej vyhlásil, že Rusko po prijatí Fínska a Švédska do NATO bude musieť posilniť svoj západný vojenský okruh.

11:11 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo videu nahranom v štvrtok na sociálnu sieť TikTok odmietavo reagoval na vyhlásenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v pondelok povedal, že nevylučuje vyslanie západných vojakov na Ukrajinu.

10:58 Súd v ruskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou vo štvrtok vymeral 12 rokov väzenia Ukrajincovi údajne usvedčenému zo špionáže v prospech Kyjeva. Informuje o tom agentúra AFP. Od začiatku totálnej vojenskej ofenzívy voči Ukrajine Rusko zatklo a poslalo za mreže už desiatky ľudí za údajnú spoluprácu s ukrajinskou armádou a tajnými službami.

10:19 Poľský prezident Andrzej Duda si nemyslí, že Rusko vojensky napadne Poľsko. Dôvodom je podľa neho to, že Poľsko bude na prípadnú agresiu dostatočne pripravené. Povedal to v štvrtkovom rozhovore pre poľský denník Fakt, z ktorého cituje agentúra PAP.

10:08 V Prahe sa vo štvrtok dopoludnia začal parlamentný summit krajín Vyšehradskej štvorky, ktorý je tentokrát čiastočne rozšírený aj o Ukrajinu. Zástupcov zákonodarných zborov privítala v Lichtenštajnskom paláci predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová a predseda Senátu Miloš Vystrčil. Slovensko na stretnutí zastupuje predseda NR SR Peter Pellergini.

9:36 Česku sa v zásobovaní Ukrajiny muníciou podarilo niečo, čo dokonca ani Európska únia nedokázala. Tak nemecká verejnoprávna stanica ZDF vo svojej reportáži hodnotí českú snahu zabezpečiť v krajinách mimo Európskej únie 800-tisíc kusov delostreleckej munície pre ukrajinskú armádu, ktorá vyše dva roky vzdoruje ruskej invázii.

9:10 Ukrajinské sily zostrelili ďalšie útočné lietadlo Su-34, informovalo letectvo 29. februára a pridalo ďalšie prúdové lietadlo do zoznamu hlásených strát ruských lietadiel v posledných dňoch. 

Ruskí vojaci prenikli do dediny Robotyne na juhovýchode Ukrajiny, tvrdí Moskva

Ruské ministerstvo tvrdilo, že do obce vstúpili útočné skupiny motostreleckého pluku podporované bojovými vozidlami pechoty a tanky po tom, ako sa podarilo vyčistiť cestu mínovým poľom a zaskočiť nepriateľa. Správy o bojoch o Robotyne prichádzali aj v predchádzajúcich dňoch, ukrajinské velenie ale uvádzalo, že sa obrancom darí útoky odrážať. Oslobodenie Robotyne vlani v auguste sa považovalo za najväčší úspech ukrajinskej vlaňajšej ofenzívy.

Ruské útoky na tejto časti frontu začali hneď po tom, ako ruská armáda dobyla mesto Avdijivka, ležiace asi 150 kilometrov na severovýchod od Robotyne. Stalo sa tak po štyroch mesiacoch opakovaných útokov. Rusi tvrdia, že po Avdijivke dobyli na tomto úseku frontu v Doneckej oblasti tiež dedinu Pobeda pri Marjinke a Lastočkyne ležiacu asi dva kilometre západne od Avdijivky.

Ukrajinskí vojaci podľa armádneho hovorcu opustili Lastočkyne a zaujali pozície na línii Orlivka-Toneňke-Berdyči, aby zastavili ďalší ruský postup na západ. Ukrajinské jednotky sa tiež stiahli z menších obcí Severne a Stepove, uviedol Dmytro Lychovij, hovorca ukrajinského zoskupenia Tavrija, ktoré bojuje proti ruským silám na tomto úseku frontu.

Väčšina Rusov má problém povedať, čo vlastne Putin na Ukrajine dosiahol

Takmer tri pätiny Rusov nedokážu povedať, akých cieľov ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine dosiahol, uviedol dnes server The Moscow Times s odvolaním sa na prieskum, podniknutý spoločnosťou RussianField pred dnešným Putinovým vystúpením o stave krajiny.

Rusi vo svojej väčšine vyjadrujú podporu vojny proti Ukrajine a ťaženie označujú za úspešné. Ale drvivá väčšina - 58,9 percenta - nedokáže uviesť ani jediný cieľ, aký za dva roky vojny prezident Putin dosiahol, napísal server o zisteniach sociológov.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Uvedený bezmála trojpätinový podiel z účastníkov prieskumu zahŕňal jednak tých opýtaných (35,8 percenta), ktorí "nedokázali odpovedať", jednak tých (23,1 percenta), ktorí rovno povedali, že žiadneho cieľa sa nepodarilo dosiahnuť.

Putin vo februári 2022 pri ohlásení vpádu ruských vojsk do susednej krajiny vyhlasoval, že mieni dosiahnuť "denacifikáciu" a "demilitarizáciu" Ukrajiny, ktorá sa podľa ruského prezidenta dopúšťa "genocídy" v Donbase na Ukrajine. O dva roky neskôr cieľ v podobe "denacifikácie" považuje podľa RussianField za splnený len 0,9 percenta Rusov a "demilitarizáciu" iba 1,5 percenta opýtaných. Ďalších 2,3 percenta si myslí, že sa Putinovi podarilo predviesť silu Ruska svetu. Ale len 2,2 percenta sa domnieva, že "ochránil" obyvateľov Donbasu a menej ako jedno percento priznáva Putinovi, že spojil národ.

Rusi vnímajú vojnu ako dobyvačnú

Z prieskumu podľa The Moscow Times vyplýva, že Rusi vnímajú vojnu proti Ukrajine ako dobyvačnú: 17 percent opýtaných medzi dosiahnutými cieľmi uviedlo anexiu ukrajinských území; 10,3 percenta hovorilo o "oslobodení" Donbasu a 6,7 percenta o jeho "pripojení" k Rusku.

Spájanie dosiahnutých cieľov operácie s územnými ziskami je typickejšie pre ženy a seniorov. Ľudia stredného veku hovorili častejšie o demonštrácii sily. Sociológovia tiež zaznamenali, že o absencii úspechu skôr hovoria muži, ľudia s vyšším vzdelaním a tiež tí, v okolí ktorých sa vyskytujú emigranti, nie však účastníci vojny.

Podľa rovnakého prieskumu si viac ako dve tretiny Rusov, 68 percent, myslí, že krajina kráča správnym smerom, a 56 percent považuje vojenské operácie za úspešné. Súčasne 71 percent opýtaných pripúšťa, že sa vojna preťahuje. To je prudké zvýšenie oproti predchádzajúcemu prieskumu: v júli 2022 o naťahovaní vojny hovorilo 59 percent opýtaných.

Viac o téme: Bojeútok Vladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineRobotne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu