Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Prahe sa o dva týždne stretnú ministri zahraničných vecí V4

Praha
Praha (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Prahe sa 21. marca uskutoční stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4). V stredu to oznámil šéf českej diplomacie Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Lipavský o tom informoval na tlačovej konferencii, kde spolu s českým premiérom Petrom Fialom oznámili, že ČR odložila česko-slovenské medzivládne konzultácie a naplánované spoločné rokovanie oboch vlád v Česku sa neuskutoční. Český minister zahraničných vecí uviedol stretnutie šéfov diplomacie krajín V4 ako príklad toho, že spolupráca medzi ČR a SR na ostatných úrovniach bude pokračovať.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Fiala aj Lipavský v stredu kritizovali stretnutie slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom minulý piatok na okraj diplomatického fóra v Turecku. "Správa o stretnutí slovenského ministra zahraničných vecí so Sergejom Lavrovom ma zastihla na medzipristátí na mojej indo-pacifickej ceste, kde som práve o ruskej agresii proti Ukrajine viedol celý rad rokovaní. Naši partneri na druhom konci sveta rozumejú tomu, že bezpečnosť v Európe ovplyvňuje bezpečnosť celého sveta, a preto ma trochu mrzí, že kolegovia na Slovensku to nevidia úplne rovnako," komentoval schôdzku Lipavský.

Minulý týždeň sa v rámci českého predsedníctva vo V4 uskutočnili dva summity zoskupenia – v utorok vrcholná schôdzka premiérov za účasti predsedu slovenskej vlády Roberta Fica a potom v stredu a vo štvrtok stretnutie šéfov parlamentov aj s účasťou predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho.

Viac o téme: MinistriŠéf PrahaV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu