Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

New York Times zverejnil investigatívnu reportáž o zapojení CIA do obrany Ukrajiny po ruskom útoku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster)

KYJEV – Ukrajina sa menila na nepoznanie ešte v čase pred vojnou. Zhruba pred ôsmimi rokmi sa tu začali angažovať americké tajné služby, ktoré pomaly rozťahovali svoju sieť. Pre Putina to znamenalo, že ďalšia krajina, s ktorou má priamu hranicu, sa približuje čoraz viac k Západu a najmä , že americké špionážne služby má takmer pod nosom.

archívne video

Prezidentka Čaputová pri príležitosti druhého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajine (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Ukrajina zhruba pred ôsmimi rokmi povolila Američanom, aby si na jej území zriadili špionážnu základňu. Postupom času sa americká sieť na Ukrajine rozrástla na dvanásť základní. Všetko sa to dialo pod nosom ruského vládcu Vladimira Putina, ktorý má navyše s Ukrajinou priamu hranicu.  Podľa denníka The New York Times sú základne "odpočúvacími centrami", kde sa zhromažďujú informácie z Ruska.

Výcvik 

Táto operácia CIA siaha aj za hranice Ukrajiny. Nových agentov cvičili Američania aj v Európe, na Kube aj v Rusku, jednoducho všade tam, kde je sústredená moc Kremľu. V posledných rokoch pred vojnou, zhruba od 2016, došlo k výraznému rozvoju ukrajinských jednotiek. CIA mala vtedy okrem iného za cieľ vytvoriť elitnú "Jednotku 2245", ktorá by bola schopná zachytiť ruké šifrované správy s cieľom preniknúť do veliteľských systémov. Od roku začiatku vojny na Ukrajine (24. február 2022) bola spustená "Operácia Zlatá rybka", kedy sa sledovanie rozšírilo aj na ruské satelity. 

New York Times zverejnil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa amerického denníka mohla činnosť týchto základní ovplyvniť rozhodnutie Vladimira Putina a spustiť rozsiahlu vojenskú operáciu. Na druhej strane, Ukrajina je v občianskej vojne od roku 2014, kedy prišlo k anexii Krymu a vzniku separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.  Okrem toho začala ruská armáda pred inváziou hromadiť svoje sily na východných hraniciach s Ukrajinou a aj na severe vďaka podpore Bieloruska. Putin vtedy hlásal, že ide o vojenské cvičenie. 

Jasný odkaz

Koncom roka 2021 Putin zvažoval, či spustiť inváziu v plnom rozsahu. Stretol sa so šéfom jednej z hlavných ruských špionážnych služieb, ktorý mu povedal, že CIA a britská spravodajská služba MI6 ovládajú Ukrajinu a využívajú ju ako cvičisko pre operácie proti Moskve.

Viac o téme: SledovanieŠpionážZákladneUSACIAUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu