Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Posledná rozlúčka s Navaľným bude v piatok: Rusko hlási dobytie ďalšej dediny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že jeho ozbrojené sily pokročili na fronte pri nedávno dobytom ukrajinskom meste Avdijivka a dostali pod kontrolu dedinu Severne. Informovala o tom agentúra Reuters. Jeden z hovorcov ukrajinských ozbrojených síl stratu dedinky Severne potvrdil, podľa serveru Ukrajinska pravda oznámil stiahnutie ukrajinských vojakov z tejto obce a tiež z neďalekej dediny Stepove.Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 734

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 734 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗС /General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu získal pre svoj mierový plán podporu účastníkov summitu lídrov krajín západného Balkánu v albánskej Tirane. Informuje agentúra DPA.

21:40 Pri ruskom nálete na východe Ukrajiny zahynuli v stredu večer dve osoby. Informuje agentúra DPA.

21:35 EÚ definitívne podporila poskytnutie Ukrajine vo výške 50 miliárd EUR na štyri roky. Prvá tranža sa očakáva v marci - Shmyhal.

21:25 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v stredu varovalo pred prípadným zasahovaním Ruska v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko, ktorého predstavitelia požiadali Rusko o "ochranu". Informuje agentúra AFP.

21:15 Veľkou témou Macronovej návštevy v Prahe bude podľa AFP pomoc Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej agresii. Macron tento týždeň apeloval na spojencov, aby sa zasadili o rýchlejšie a masívnejšie dodávky zbraní a munície Ukrajine. Fiala bol jedným z účastníkov pondelkového summitu o pomoci Kyjevu v Paríži. V Prahe by mohlo ísť aj o českú iniciatívu nakúpiť delostreleckú muníciu pre Ukrajinu z krajín mimo Európskej únie.

20:18 Spojené štáty v stredu vyhlásili, že podporujú nezávislosť Moldavska. Reagovali tým na predstaviteľov moldavského proruského separatistického regiónu Podnestersko, ktorí požiadali Rusko o ochranu. Informuje agentúra AFP.

20:00 Osem členských štátov Európskej únie (EÚ) v stredu vyzvalo na uvalenie sankcií voči ruským prokurátorom, súdom a predstaviteľom väzenskej služby pre nedávnu smrť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Vyplýva zo z listu, do ktorého nahliadla agentúra Reuters.

19:58 Ruské bombardovanie ukrajinskej Charkovskej oblasti si v stredu vyžiadalo životy štyroch civilistov vrátane dieťaťa a kňaza. Podľa agentúry Reuters o tom informovali miestni predstavitelia aj ukrajinská vláda.

19:10 Lotyšské spoločnosti predávali preglejkový tovar z Ruska a Bieloruska na Ukrajinu pod rúškom výrobkov z Kazachstanu, uviedla Delfi Štátna bezpečnostná služba.

18:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa zúčastní na diplomatickom fóre, ktoré sa v piatok začne v Turecku, uviedli vlády oboch krajín po kritike Ankary za jej podporu Moskvy pri vojenskej agresii na Ukrajine. Informuje agentúra AFP.

18:25 Ukrajinskí obrancovia epicky zostrelili nepriateľský dron.

18:00 Nemecký minister obrany Boris Pistorius vylúčil nasadenie nemeckých vojakov vo vojne na Ukrajine. Informuje agentúra DPA. Pistorius ešte v utorok po pracovnom stretnutí s rakúskou ministerkou obrany Klaudiou Tannerovou vo Viedni uviedol, že vyslanie pechoty na Ukrajinu nie je pre Nemecko žiadna z možností.

17:25 V Khakasii žena v klube urazila okupanta a on ju v reakcii na to začal biť.

17:20 Rusko v stredu oznámilo, že jeho prioritou je ochrana obyvateľov Podnesterska, ktoré v ten istý deň požiadalo Moskvu o ochranu pred tlakom Moldavska. Kišiňov požiadavku svojho odštiepeneckého regiónu označil za propagandistické vyhlásenia. Informuje agentúra AFP.

17:00 Poľsko uvažuje nad dočasným uzavretím hranice s Ukrajinou pre tovar, uviedol v utorok poľský premiér Donald Tusk. Podľa neho to však uškodí obom krajinám, píše agentúra AFP.

16:37 Belgická vláda schválila uvoľnenie 200 miliónov eur na nákup munície pre Ukrajinu. V stredu na tlačovej konferencii to oznámil belgický premiér Alexander De Croo. Informuje agentúra Belga.

16:30 Slovenskú hranicu s Ukrajinou budú strážiť aj dve bezpilotné lietadlá. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom vyhlásil, že polícia posilňuje a modernizuje bezpečnostné opatrenia na hranici. Napriek tomu, že tieto dve lietadlá sú už pripravené v Sobranciach, chýba infraštruktúra pre ich prevádzku.

16:24 Pohreb ruského opozičného politika Alexeja Navaľného chceli jeho rodina a spolupracovníci zorganizovať vo štvrtok 29. februára, ale podľa riaditeľa Fondu boja proti korupcii Ivana Ždanova sa na tento deň "nenašiel nikto, kto by mohol vykopať hrob". Dal to do súvisu so štvrtkovým výročným prejavom prezidenta Vladimira Putina vo Federálnom zhromaždení. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na vyhlásenie Ždanova na sociálnej sieti X a na správu agentúry AP.

16:00 Predsedovia 23 európskych parlamentov v spoločnom liste apelovali na šéfa Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mikea Jonhsona, aby zaistil uvoľnenie finančných prostriedkov, ktoré zahŕňajú aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu za 60 miliárd dolárov. Informuje agentúra AFP.

15:55 To, ako Kyjev používa rakety, ktoré mu darovala Británia, je záležitosťou ukrajinskej armády. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP.

15:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu naliehal na balkánskych lídrov, aby Ukrajine poskytli väčšiu podporu, pretože nedostatok munície na fronte má negatívny vplyv na jej armádu vo vojne proti útočiacemu Rusku. Informuje agentúra AFP.

15:38 Štátna duma (dolná komora ruského parlamentu) v stredu jednomyseľne schválila návrh zákona zakazujúceho reklamu v médiách "zahraničných agentov". Informuje agentúra Reuters a z portálu britskej televízie Sky News. Schválený návrh zakazuje ruským občanom a firmám umiestňovať reklamy na webové stránky, blogy, sociálne siete a ďalšie materiály "zahraničných agentov".

15:10 Španielsko chce od Poľska, aby začal súd so španielskym novinárom Pablom Gonzálezom, ktorý je dva roky vo väzbe kvôli podozreniu zo špionáže pre Rusko. Povedal to dnes španielsky minister zahraničia José Manuel Albares pri vypočutí v parlamente, píše agentúra AFP. Podľa neho je potrebné, aby poľské úrady ukázali, aké majú dôkazy proti novinárom, ktorý má aj ruský pôvod.

15:00 Denník Financial Times získal tajné ruské dokumenty popisujúce princípy používania jadrových zbraní. Jeden zo scenárov zahŕňa inváziu čínskej armády.

14:12 Ukrajinská armáda zbadala UFO nad vojnovou zónou, píše Daily Mail. Hovorca spoločnosti DJI, ktorá vyrába drony Mavic, uviedol, že nevie vysvetliť, čo presne stíhačky AFU zachytili. Priznal, že počas nahrávania došlo k technickej poruche, keďže na ňom bolo vidieť chybové hlásenie.

13:55 Moldavský separatistický región Podnestersko požiadal v stredu Rusko o "ochranu", informuje agentúra AFP.

13:30 Albánsko a Ukrajina podpísali dohodu o spolupráci.

13:06 Americké sankcie môžu ohroziť predaj ruskej ropy do Indie.

12:32 Ruský prezident Vladimir Putin musí zaplatiť za to, čo urobil Rusku a susednej Ukrajine a aj za "vraždu" opozičného politika Alexeja Navaľného. V stredu to vo svojom príhovore v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu vyhlásila vdova po ruskom politikovi Julija Navaľná.

21:21 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu uviedla, že Európska únia by mala zvážiť možnosť využiť zisky zo zmrazených ruských aktív na nákup vojenských zásob pre Ukrajinu. "Je načase začať sa rozprávať o využívaní neočakávaných ziskov zo zmrazených ruských aktív na spoločný nákup vojenskej techniky pre Ukrajinu," povedal Ursula von der Leyenová."Neexistuje silnejší symbol a lepšie využitie týchto peňazí než na to, aby sa Ukrajina a celá Európa stali bezpečnejším miestom pre život," uviedla Leyenová.

11:48 Nórsky Nobelov výbor, ktorý rozhoduje o laureátovi Nobelovej ceny za mier, v stredu uviedol, že odsúdenie popredného ruského bojovníka za ľudské práva Olega Orlova na väzenský trest je pokusom o "umlčanie" kritikov v Rusku.

11:22 Litva bude požadovať 18 000 Bielorusov, aby vyjadrili svoj názor na ruskú inváziu na Ukrajinu.

10:49 Pohreb ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa uskutoční v piatok popoludní v bohorodičnom Chráme ikony Utíš môj smútok v moskovskom rajóne Maryno. Pochovajú ho následne na Borisovskom cintoríne. Oznámila to v stredu na sociálnej sieti X Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

10:32 Situácia na bojiskách na Ukrajine je podľa amerického ministra zahraničných vecí Metthewa Millera "mimoriadne vážna". Ukrajinská armáda podľa neho nemá dostatok munície na to, aby dokázali odraziť ruskú agresiu. Aj napriek tomu však pokračujú v "statočnom boji" so zbraňami a strelivom. S muníciou však musia šetriť, "pretože ameriský Kongres nekonal," poznamneal podľa idnes.cz.

10:17 Ruské sily dobyli Severne na juhozápadnom okraji Avdijivky a "obsadili výhodnejšie línie a pozície", tvrdí ruské ministerstvo vo vyhlásení. Invázne jednotky podľa neho zároveň zasiahli ukrajinské pozície blízko troch ďalších obcí.

"Naše jednotky sa stiahli z menších obcí Severne a Stepove," uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda Dmytro Lychovij, hovorca ukrajinského zoskupenia Tavrija, ktoré bojuje proti ruským silám na tomto úseku frontu. Rusi podľa neho v bojoch o Severne utrpeli veľké straty. Lychovij ďalej uviedol, že ukrajinská armáda stabilizovala obrannú líniu pri dedinách Toneňke, Orlivka a Berdyči. Tie sa nachádzajú západne od obcí Severne, Lastočkyne a Stepove, ležia v ich tesnej blízkosti.

10:02 Ruské ostreľovanie v Záporožskej oblasti zabilo 1 človeka, 1 je zranený.

9:28 Osobitný predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre eurázijské záležitosti Li Chuej navštívi tento týždeň Rusko, Ukrajinu i niektoré krajiny EÚ, kde bude rokovať o ukončení dva roky trvajúcej vojny medzi Moskvou a Kyjevom. Oznámilo to v stredu rezort diplomacie v Pekingu.

8:33 Stála predstaviteľka ukrajinského prezidenta pre Krym Tamila Taševová desať rokov po ruskej anexii tohto ukrajinského polostrova v Čiernom mori poukázala na nárast prípadov porušovania ľudských práv. "K 24. februáru okupačné sily nelegálne zadržali 208 ľudí vrátane 125 krymských Tatárov," upozornila Taševová, ktorá zároveň kritizovala "kolonizáciu" a "totálnu rusifikáciu" tohto regiónu.

8:17 Rusko sa môže zmocniť ďalšieho územia pri Avdiivke, ale nerovný terén spomalí ich postup.

7:47 Investigatívne tímy niekoľkých západných médií zistili, že humanitárna organizácia Ruský Červený kríž sa používa ako nástroj kremeľskej propagandy - napriek tomu, že podľa štatútu má byť neutrálna a oddelená od politiky.

7:29 Ukrajinská armáda zlikvidovala všetkých desať dronov, ktoré ruská armáda v noci na stredu nasadila do útokov v Odeskej a Mykolajivskej oblasti. Informovala o tom britská stanica BBC s tým, že bezpilotné lietadlá typu Šáhid 131/136 boli vypustené z oblasti Čierneho mora.

7:07 Pre južnú a strednú Ukrajinu platí raketová hrozba.

6:31Trosky z dronu spôsobili požiar v infraštruktúre v Odese.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v utorok neskoro večer do albánskej metropoly Tirana, aby sa tam v stredu zúčastnil na summite lídrov krajín západného Balkánu, ktorý sa bude zaoberať ďalšou pomocou pre Kyjev. Ide prvú Zelenského návštevu Albánska od vypuknutia ruskej invázie.

Zelenskyj rokoval so saudskoarabským korunným princom o mierovom pláne Ukrajiny

Zelenskyj pricestoval v utorok do Saudskej Arábie, kde následne rokoval s Muhammadom bin Salmánom o ukrajinskom mierovom pláne. Korunnému princovi poďakoval za jeho "cenné rady" pri hľadaní spôsobov na implementáciu mierového plánu."Hlava (ukrajinského) štátu poukázala predovšetkým na úsilie Saudskej Arábie pomôcť nastoliť spravodlivý mier na Ukrajine," informovala Zelenského kancelária na svojej oficiálnej webstránke. "Vedenie Saudskej Arábii môže pomôcť nájsť spravodlivé riešenie," dodala.

Ukrajinský prezident rokoval so saudskoarabským korunným princom aj o mierovom summite, ktorý sa má tento rok konať vo Švajčiarsku. Obaja lídri okrem toho rokovali aj o možných krokoch na skutočné nastolenie bezpečnosti pre Ukrajinu, Európu a svet. "Máme rovnaký záujem na zaisťovaní globálnej stability," uviedol Zelenskyj.

Zelenskyj zo Saudskej Arábie už odcestoval

Muhammad bin Salmán počas rokovaní podľa saudskoarabskej štátnej tlačovej agentúry potvrdil, že jeho krajina podporuje všetky medzinárodné snahy zamerané na vyriešenie ukrajinsko-ruskej krízy. Zmienená agentúra neskôr informovala, že Zelenskyj zo Saudskej Arábie už odcestoval. Ukrajinskí predstavitelia absolvovali už viacero multilaterálnych stretnutí, kde rokovali o svojom mierovom pláne s predstaviteľmi desiatok krajín. Predmetný plán požaduje stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny a uznanie ukrajinských hraníc tak, ako boli vytýčené pri rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. Jedno z takýchto stretnutí týkajúce sa navrhovaného ukrajinského mierového plánu sa vlani v auguste konalo aj v saudskoarabskej Džidde.

Saudská Arábia sa už skôr zhostila úlohy sprostredkovateľa v konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom, pričom obom stranám pomohla vyjednať výmeny vojnových zajatcov. Zelenskyj pred utorkovými rokovaniami s korunným princom vyjadril nádej, že jeho návšteva Saudskej Arábii prinesie aj v tomto smere ďalšie výsledky.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu