Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Civilisti vo Fínsku sa majú naučiť strieľať: Príprava na obranu proti Rusku

(Zdroj: Getty Images)

HELSINKI - Fínska vláda chce zo strachu z útoku zo strany Ruska spopularizovať strelecký šport: V krajine má byť v najbližších rokoch otvorených viac ako 300 nových strelníc, aby sa o túto záľubu zaujímalo viac občanov.

Informuje o tom britský Guardian. Vláda dúfa, že streľba z pušiek by sa mohla stať rovnako populárnou ako futbal alebo ľadový hokej.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 726 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Fínsky politik Jukka Kopra (56), poradca na obranu premiéra Petteriho Orpa (54), pre denník povedal: „Vláda chce zvýšiť počet strelníc vo Fínsku z približne 600 na 700 až 1000. Dôvodom je náš obranný model, ktorý ťaží z toho, že ľudia majú a rozvíjajú svoje strelecké schopnosti.“

Nové strelnice by sa preto mali otvoriť do roku 2030. Fínsky brigádny generál a súčasný šéf Obrannej asociácie Antti Lehtisalo (59) o svojich krajanoch hovorí: „Máme veľmi silnú vôľu brániť našu krajinu."

Takmer každý Fín by bránil svoju krajinu

Ukazujú to aj prieskumy: Občania podliehajúci vojenskej službe hodnotili začiatkom roka svoju ochotu brániť Fínsko v prípade vojny s 4,6 z 5 bodov. To zodpovedá približne 92 percentám. Je to najvyššia zaznamenaná hodnota od začiatku prieskumu v roku 2014.
 

Viac o téme: StrelnicaObranaStrelbaRuskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu