Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Smutná správa z USA: Zomrel muž, ktorý výrazne ovplyvnil svetovú politiku 20. storočia

Henry Kissinger Zobraziť galériu (4)
Henry Kissinger (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Zomrel americký minister zahraničia a bezpečnostný poradca dvojice amerických prezidentov Henry Kissinger. Mal 100 rokov. Známy diplomat a držiteľ Nobelovej ceny za mier zomrel v stredu vo svojom dome v Connecticute na severovýchode Spojených štátov. Informuje o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti Kissinger Associates.

Kissingerovo pôsobenie na poste šéfa diplomacie v dvoch amerických administratívach - prezidentov Richarda Nixona a Geralda Forda - zanechalo v zahraničnej politike USA nezmazateľnú stopu, konštatoval Reuters. Za spoluúčasť na diplomatických rokovaniach týkajúcich sa vojny vo Vietname získal v roku 1973 Nobelovu cenu za mier, ktorá však vzbudzovala mnohé kontroverzie, pretože Kissinger okrem iného rozhodoval aj o intenzívnom bombardovaní Severného Vietnamu, ktoré malo krajinu prinútiť k ukončeniu vojny.

archívne video

Slovenskú speváčku zasiahla smrť mamy: Najťažšie je pre ňu TOTO! (Zdroj: Ján Zemiar)

Podieľal sa na epochálnych globálnych udalostiach

V 70. rokoch sa Kissinger podieľal na mnohých epochálnych globálnych udalostiach: jeho úsilie viedlo k diplomatickému otvoreniu Číny, k prelomových americko-sovietskym rozhovorom o kontrole zbraní, rozšíreniu vzťahov medzi Izraelom a jeho arabskými susedmi a parížskym mierovým dohodám so Severným Vietnamom. 

Kissingerov vplyv ako hlavného architekta zahraničnej politiky USA vyprchal s Nixonovou rezignáciou v roku 1974. Napriek tomu ho za šéfa rezortu diplomacie povolal aj prezident Gerald Ford. Vývoj na medzinárodnej politickej scéne Kissinger komentoval v podstate do konca svojho života a mnoho významných osobností - od politikov až po prezidentov - si k nemu chodievalo po rady. 

Kissinger bol napríklad aj dobrým priateľom a radcom neúspešnej kandidátky na post prezidenta USA Hillary Clintonovej - napriek tomu, že ona je demokratka a on republikán. Aktívny zostal Kissinger aj po tom, ako oslávil svoje sté narodeniny: zúčastňoval sa na stretnutiach v Bielom dome, vydal knihu o štýloch vodcovstva a pred výborom Senátu vypovedal o jadrovej hrozbe, ktorú predstavuje Severná Kórea. V júli 2023 nečakane navštívil Peking, aby sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Označenie vojnový zločinec

Zatiaľ čo mnohí ľudia Kissingera oslavovali pre jeho brilantnosť a bohaté skúsenosti, iní ho označili za vojnového zločinca pre jeho podporu protikomunistickým diktatúram, najmä v Latinskej Amerike. V posledných rokoch boli jeho cesty ohraničené snahami iných krajín zatknúť ho alebo vypočuť pre zahraničnú politiku USA uplynulých období.

Henry Kissinger
Zobraziť galériu (4)
Henry Kissinger  (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

Henry Kissinger sa narodil v nemeckom Furthe 27. mája 1923 v židovskej rodine ako Heinz Alfred Kissinger. V roku 1938 emigroval so svojou rodinou do Spojených štátov. Tam už od 15 rokov pracoval v továrni a pri tom navštevoval večernú školu. Nakoniec sa stal doktorom filozofie a začal vyučovať na Harvardovej univerzite. V roku 1962 bol na tejto univerzite vymenovaný za profesora.

Bol poradcom amerických prezidentov

Bol poradcom amerických prezidentov Dwighta D. Eisenhowera, Johna F. Kennedyho a Lyndona B. Johnsona, ale do povedomia širšej verejnosti sa dostal až za Richarda Nixona, ktorý ho vymenoval za hlavného poradcu pre otázky národnej bezpečnosti. V roku 1973 sa stal ministrom zahraničných vecí USA a v tom istom roku mu bola udelená Nobelova cena za mier. Po zvolení Jimmyho Cartera opustil svoju vládnu funkciu. Kissinger bol aj zakladateľom konzultačnej spoločnosti Kissinger Associates a významným autorom politických a historických literárnych diel.

Henry Kissinger
Zobraziť galériu (4)
Henry Kissinger  (Zdroj: TASR/AP File)

Exprezident Bush mu vzdal hold 

Spojené štáty americké stratili smrťou Henryho Kissingera jeden zo svojich "najspoľahlivejších a najvýraznejších hlasov" v oblasti zahraničnej politiky, uviedol v stredu bývalý prezident USA.

George W. Bush
Zobraziť galériu (4)
George W. Bush  (Zdroj: Profimedia)
Vo svojej reakcii na úmrtie 100-ročného exministra Bush  poukázal na to, že Kissinger ešte ako malý chlapec zo židovskej rodiny utiekol z Nemecka pred nacistami a potom s nimi bojoval v armáde Spojených štátov. 

Vzostup Kissingera ako nemeckého utečenca na vrcholné posty v americkej diplomacii je svedectvom o veľkosti jeho osobnosti, ale aj o veľkosti Ameriky, doplnil Bush. Japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok vyzdvihol "významný prínos" zosnulého Henryho Kissingera k "regionálnemu mieru a stabilite, vrátane normalizácie diplomatických vzťahov medzi USA a Čínou".

Obrovská strata pre svet

Aj podľa čínskeho veľvyslanca Sie Fenga v USA Kissinger svojho času zohral ústrednú úlohu pri vytváraní vzťahov medzi Pekingom a Washingtonom. "Je to obrovská strata pre naše krajiny aj pre svet," uviedol veľvyslanec Sie Feng v príspevku na sociálnej sieti X a dodal, že "história si bude pamätať, ako tento storočný muž prispel k čínsko-americkým vzťahom".

Bývalý minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vyzdvihol, že Kissinger zanechal nezmazateľnú stopu v histórii Ameriky a vo svete. Dodal, že "naveky" bude vďačný za rady a pomoc, ktoré mu  Kissinger ako šéfovi diplomacie poskytol. Martin Indyk, bývalý osobitný vyslanec USA pre izraelsko-palestínske rokovania, pripomenul, že "Kissinger bol človekom histórie,...jeho znalosti dejín, jeho hlboké porozumenie, najmä európskych dejín 19. storočia, formovali celý jeho prístup k svetu".

Podľa Indyka bol Kissinger "hlboko skeptický voči tým, ktorí chceli dosiahnuť svetový mier". Oveľa viac sa sústreďoval "na nastolenie poriadku, pretože poriadok je spoľahlivejší ako mier," doplnil Indyk podľa agentúry Reuters.

Predstavitelia EÚ, Ruska i Ukrajiny ocenili jeho prínos 

Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok pripomenuli vplyv zosnulého Henryho Kissingera na svetovú politiku. Ruský prezident Vladimir Putin ocenil jeho prínos k vzťahom USA a bývalého Sovietskeho zväzu. Informuje agentúra AFP, Reuters a vyjadrenia na sociálnej sieti.

Michel pripomenul, že mal česť niekoľkokrát sa s Kissingerom stretnúť. "Láskavý človek s brilantnou mysľou, ktorý viac než jedno storočie formoval osudy niektorých s najvýznamnejších udalostí 20. storočia," uviedol Michel na sociálnej sieti X. Kissingerova stratégia a vynikajúce diplomatické schopnosti podľa von der Leyenovej formovali svetovú politiku v 20. storočí. "Jeho vplyv a odkaz pretrvá a bude sa šíriť aj v 21. storočí," dodala.

"Meno (Henryho) Kissingera je neoddeliteľne spojené s jeho pragmatickou zahraničnou politikou, ktorá vo svojom období vydláždila cestu k détente (uvoľneniu) medzinárodného napätia a umožnila dosiahnutie najdôležitejších sovietsko-amerických dohôd, ktoré prispeli k posilneniu globálnej bezpečnosti," uviedol Putin. Kissinger presadzoval politiku uvoľňovania napätia medzi USA, Sovietskym zväzom a Čínou.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že Kissinger zanechal trvácny vplyv v medzinárodnej politike. "Storočie Henryho Kissingera nebolo jednoduché, jeho náročné úlohy však vyhovovali jeho ohromnej a zvedavej mysli," napísal Kuleba v angličtine. "Zmenil jeho tempo a aj tvár diplomacie," dodal.

Scholz a Söder vyjadrili úctu zosnulému Kissingerovi, rodákovi z Nemecka

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a bavorský premiér Markus Söder vo štvrtok vyjadrili úctu bývalému americkému ministrovi zahraničných vecí Henrymu Kissingerovi. Bavorský rodák zomrel v stredu vo veku 100 rokov. Informujeagentúry DPA a sociálnej siete X. "Bavorsko smúti za Henrym Kissingerom," napísal Söder. Kissingera označil za významného štátnika s prezieravosťou a rozsiahlym analytickým postrehom, ktorými dokázal ľudí presvedčiť.

"Bol jedným z najdôležitejších a najmúdrejších zahraničných politikov minulého storočia," uviedol. Pripomenul, že niektoré Kissingerove postoje sa nevyhli sporom. "Henry Kissinger formoval americkú zahraničnú politiku ako málokto," napísal Scholz na sociálnej sieti. Pripomenul význam jeho oddanosti k transatlantickému priateľstvu medzu USA a Nemeckom aj jeho blízkosť k rodnej krajine. "Svet stráca výnimočného diplomata," uviedol.

Kissinger sa narodil v 27. mája 1923 v meste Fürth približne 170 kilometrov severne od Mníchova. "Je navždy spojený so svojím bývalým domovom a židovskou komunitou," dodal Söder. Kissinger rodné mesto naposledy navštívil v júni tohto roka. Söder mu vtedy pri príležitosti 100. narodenín odovzdal najvyššie regionálne štátne vyznamenanie - bavorský Maximiliánov rád.

Kissingerova rodina v roku 1938 emigrovala do USA. Od 22. septembra 1973 do 20. januára 1977 viedol americkú diplomaciu a v rokoch 1969 až 1975 bol poradcom amerického prezidenta v oblasti bezpečnosti. Zomrel v stredu vo svojom dome v americkom štáte Connecticut.

Viac o téme: SmrťUSAHenry KissingerPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu