Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fiasko v ČR: Odborári prišli na protest ako arabskí šejkovia! Perly, zlaté prstene aj bunda za stovky eur

Šéf školských odborov František Dobšík a predseda strany PRO Ondřej Thor (v prilbe)
Šéf školských odborov František Dobšík a predseda strany PRO Ondřej Thor (v prilbe) (Zdroj: X/Kožený Jiří/Maty Brendlᅠ)

PRAHA – Protest, ktorý sa konal v Prahe začiatkom týždňa, sa stal terčom obrovskej kritiky. Široká verejnosť si všimla hneď niekoľko problémov, ktoré by sa dali zhrnúť do troch argumentov. Ľudia ich v hojnom počte začali rozoberať na sociálnych sieťach. Prísť na štrajk za zvyšovanie platov so zlatými prsteňmi chce poriadnu guráž. Ďalšie veľké zviera si neodpustilo bundu, o akej môžu kuchárky len snívať.

archívne video

Českí odborári sú pripravení ďalej protestovať, ak s nimi vláda nebude rokovať (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Protest za zvyšovanie platov pre kuchárky, ktorý sa konal v pondelok 27. novembra na Malostranskom námestí v Prahe, rozpútal veľkú vlnu kritiky. Ako informuje extra.cz, dokonca aj učitelia, ktorí protest iniciovali, sa od neho chceli čo najviac dištancovať. S celkovým obrazom a vyznením sa podľa svojich slov "rozhodne nezhodujú". Navyše šéfovia odborov si zrejme poplietli podujatie, pretože na štrajk prišli ako králi. 

Na demonštrácii sa objavili tri hlavné problémy, ktoré odsúdila aj široká verejnosť. Štrajk bol ukradnutý, odborári s nikým nekomunikovali o jeho obsahu a na námestí vystúpil dezinformátor Daniel Vidlák. "Ostro sa vymedzujeme proti odborom, ktoré sa spojili s ľuďmi ohrozujúcimi princípy demokracie. Takíto jedinci by nemali nikdy na demonštrácii vystúpiť," uviedli na sociálnej sieti X zástupcovia Učiteľskej platformy s tým, že nedostali ani šancu sa na programe podieľať.

Ako princovia 

Najväčšiu pozornosť však nevzbudilo vystúpenie proruského dezinformátora , ale šéf školských odborov František Dobšík. Svoje perly si tentoraz zakryl šálom, no na jeho ruke sa lesklo hneď niekoľko zlatých prsteňov. 

Pochyby vyvolali aj ľudia, ktorí sa mohli akreditovať medzi zavedenými médiami a mať tak prístup priamo pod pódium. Medzi nimi sa ocitol aj aktivista Ondřej Thor, ktorý už niekoľko mesiacov stanuje pred Úradom vlády. Thor opakovane vyzýva vládu k demisii najmä kvôli rastu cien. Na proteste sa však objavil v značkovej bunde za viac ako 1 200 eur. Prítomný bol aj ďalší predseda strany PRO (Právo, Rešpekt, Odbornosť) Jindřich Rajchl, ktorý vlastní športový automobil značky Porsche. 

Viac o téme: OdboráriProtestUčiteliaPrahaČeská republikaZvyšovanie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu