Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kanada je na nohách: Demonštranti za podporu Palestíny obsadili kancelárie poslancov! Protesty sú v celej krajine

Propalestínski demonštranti pochodujú ulicami kanadských miest.
Propalestínski demonštranti pochodujú ulicami kanadských miest. (Zdroj: Twitter/Adam #FreePalestine/Karishma Kaur/Albert Lalonde/maplespices)

OTTAWA – Vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zarezonovala aj medzi obyvateľmi Kanady. Útoky Izraela, ktorý zbombardoval väčšinu územia pásma Gazy, vyvolal obrovskú vlnu protestov po celom svete. Táto oblasť je síce sídlom teroristickej organizácie Hamas, ale žije tu aj mnoho palestínskych civilistov. Protesty na podporu Palestíny sú namierené práve proti podporovateľom Izreala, a ten má spojencov v celom západnom svete.

archívne video

V Ottawe demonštrovali proti opatreniam: Prišiel "Konvoj slobody" (Zdroj: profimedia.sk)

Teroristické radikálne hnutie Hamas využíva palestínskych civilistov pri každom útoku Izraela. Buď sú to živé štíty, alebo ich nemocnice, úradné budovy a školy slúžia ako vojenské cvičiská, základne alebo sklady munície teroristov. Keď Izrael spustil raketový útok na pásmo Gazy, zasiahol mnoho palestínskych civilistov. Protestyna ochranu Palestíny, ktoré vypukli po celom svete, sú namierené práve proti Izraelu. Čo však spáchali teroristi Hamasu v kibucoch na juhu Izraela, už demonštranti zrejme neriešia.

Edmonton, Alberta 

Vlna nepokojov sa preniesla už aj cez oceán do Severnej Ameriky. Propalestínski demonštranti sa dokonca dobíjajú do kancelárii liberálnych poslancov v najväčších mestách Kanady. V Edmontone žiadali federálnu vládu provinice Alberta o podporu prímeria v pásme Gazy. Informuje o tom CTV News Edmonton. V kancelárii poslanca Randyho Boissonnaulta dňa 30. októbra niečo pred 11:30 miestneho času museli dokonca zasahovať silové zložky. Vniklo tam totiž deväť demonštrantov. "Keď sme ich vyzvali, aby úradne priestory opustili, nekládli žiadny odpor," uviedol hovorca polície v Edmontone. 

Demonštranti mali byť v kancelárii poslanca zhruba hodinu. "Protest pokračoval. Mali sme so sebou dokument (okamžité prímerie v pásme Gazy) a chceli sme, aby ho poslanec Boissonnault podpísal. Jeho kolegovia a podriadení ho odmietli zavolať. Presunuli sme sa teda pred budovu jeho kancelárie a začali čítať mená šesťtisíc mŕtvych Palestínčanov," povedala organizátorka protestu v Edmontone a členka Palestínskej solidarity Audrey Redmanová s tým, že hlavnou požiadavkou je okamžité prímerie v pásme Gazy.  

Poslanec Dolnej komory kanadského parlamentu a člen Novej demokratickej strany (NDP) Jagmeet Singh požiadal premiéra Justina Trudeaua, aby po útokoch Hamasu an Izrael vyzval na prímerie a zastavenie bojov v pásme Gazy. Premiér sa síce stretol s opozíciou, ale vyzval na "humanitárne prestávky" vo vojnou zmietanej oblasti. Cieľom mala byť možnosť Kanaďanov a príslušníkov iných národností opustiť pásmo Gazy a dostať sa do bezpečia. Rozdiahle protesty trvajú na území Kanady už niekoľko dní. 

Ottawa, Ontario

Hlavné mesto Kanady nemohlo byť výnimkou. Demonštranti pochodovali v nedeľu 30. októbra centrom Ottawy a žiadali okamžité zrušenie bojov a prímerie v pásme Gazy. Zhromaždenie začalo na Parliament Hill. "Každý z nás by tu mal dnes byť a žiadať kanadskú vládu, aby podporila prímerie v pásme Gazy," povedal miestny organizátor protestu Eli El-Chantiry.

V pásme Gazy dochádza ku kradnutiu humanitárnej pomoci. Veľká časť mobilnej siete je zničená v dôsledku mohutného bombardovania Izraela, píše CTV News Ottawa. "Jedna vec je byť úplne odrezaný od sveta, ale je úplne neľudské odrezať ich (palestínskych civilistov) jedného od druhého a potom žiadať, aby im zdravotníci prišli na pomoc," povedal Aseel Muneer z Hnutia palestínskej mládeže. Zdravotníci, ktorí pôsobia na mieste konfliktu hlásia, že v doterajšom priebehu zahynulo zhruba osemtisíc ľudí. Úmrtia však pribúdajú. 

Pohľad demonštrantov  

"Kde je naša ľudskosť? Je toto v poriadku?" povedala Leslie Edwarsová, držiac ceduľu s nápisom "hanba, Kanada" a fotografie ranených alebo mŕtvych malých detí. Demonštranti sú názoru, že tento prejav solidarity presahuje útoky Hamasu, ktoré vyvolali vojnu 7. októbra. 

"A čo ľudia, ktorí zomreli v Izraeli alebo boli unesení? Sme proti takémuto zaobchádzaniu. Ale vo všeobecnosti, keď sa bavíme o dlhodobom konflikte, o tom, kto to celé začal, tak samozrejme my (Palestína) sme okupovaní od roku 1948 (vznik Izraela)," povedal Rami Obead s nápisom "Prímerie teraz, osloboď Palestínu".

"Protestovala som už na základnej škole. Môj otec nás priviedol na Parliament Hill v 70. rokoch...a teraz tu robíme to isté", povedala Suzie Ghadban, účastníčka protestu v Ottawe.

Montreal, Quebec

V pondelok popoludní 31. októbra vnikli demonštranti v Montreale do troch kancelárii liberálnych poslancov. Išlo o ministerku zahraničných vecí Mélanie Jolyovú v Ahuntsic-Cartierville, kanceláriu ministra spravodlivosti a generálneho prokurátora Kanady Davida Lamettiho v LaSalle-Émard-Verdun a sídlo štátnej tajomníčky podpredsedu vlády a ministerky financií v Outremonte, Rachel Bendayanovej. 

Nespokojní podporovatelia Palestíny usporiadali v každej z nich zhruba o 13:00 miestneho času príhovor a nahlas čítali pred štátnikmi mená Palestínčanov, ktorí zomreli v konflikte od 7. októbra. Skupiny demonštrantov sa zhromaždili aj pred budovami všetkých troch kancelárii. Podmienky boli totožné s požiadavkami demonštrantov v Edmontone a Ottawe – okamžité prímerie v pásme Gazy. Takýto postup je však v priamom rozpore s politikou liberálnej vlády, ktorá podporuje právo Izraela brániť sa proti Hamasu. Informuje o tom Montreal Gazette. 

Na rezorte zahraničných vecí zostali demonštranti podľa vlastných vyhlásení minimálne dve hodiny, kým polícia väčšinu z nich vyviedla von. V kancelárii štátnej tajomníčky Bedayanovej asi piati demonštranti uviedli, že bez podpísaného dokumentu neodídu. Miestne médiá hlásia, že s Bedayanovou sa demonštrantom ešte nepodarilo spojiť. 

"Som tu ako Palestínčanka aj ako Židovka a podporujem prímeria v pásme Gazy. Som tu, aby som ukončila kanadskú spoluúčasť na izraelskom apartheide. Žiadam slobodu pre Palestínu," povedala Amy Darwish, jedna z protestujúcich v Bendayanovej kancelárii. Demonštranti sa v pondelok zúčastnili 17 poslaneckých kancelárií v 12 mestách po celej Kanade. 

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieKanadaMontrealEdmontonOntarioOttawaAlbertaPodpora PalestínyQuebéc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu