Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNY ONLINE Šojgu varoval Západ pred eskaláciou, ktorá by viedla k stretu jadrových mocností

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

PEKING - Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes na vojenskom fóre v Číne varoval Západ pred eskaláciou konfliktu s Ruskom, ktorá by mohla viesť k priamemu vojenskému stretu jadrových mocností. Napísala to agentúra TASS. Agentúra Reuters dala varovanie do súvislosti s podporou Západu Ukrajine, ktorú Rusko vlani vo februári napadlo.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 613

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 613 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

21:45 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok obvinil Spojené štáty z organizovania "smrtiaceho chaosu" na Blízkom východe. Za nedeľajšie protiizraelské nepokoje na letisku v Machačkale podľa neho môže Západ i Ukrajina. Informujú agentúry AFP a Reuters.

21:10 Izrael v pondelok vydal pre svojich občanov najvyšší stupeň výstrahy pred cestovaním do ruskej autonómnej republiky Dagestan, kde stovky protiizraelských demonštrantov vtrhli v nedeľu na letisko v hlavnom meste Machačkala. Informuje agentúra Reuters.

19:10 Prvé kusy stíhačiek F-16, ktoré Holandsko daruje Ukrajine, dorazia do výcvikového strediska v Rumunsku počas nasledujúcich dvoch týždňov. V pondelok to vyhlásil holandský premiér Mark Rutte. Informuje agentúra Reuters.

18:30 Najmenej dvaja ľudia zahynuli a desiatky ďalších utrpeli zranenia v pondelok pri ruskom ostreľovaní juhu Ukrajiny. Informuje agentúra DPA.

17:40 Ukrajina v pondelok odmietla obvinenia zo strany Ruska, že stála za protiizraelskými nepokojmi v ruskej autonómnej republike Dagestan. Rusko sa podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí snaží "zvaliť vinu" za tento incident na Kyjev. Ukrajinské ministerstvo zahraničia zároveň vyhlásilo, že v Rusku je "hlboko zakorenený" antisemitizmus. Informuje agentúra AFP.

15:35 Rusko v pondelok obvinilo Ukrajinu z priamej účasti na vyvolaní nedeľňajších protiizraelských nepokojov na letisku v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan. Informuje agentúra AFP. "Zločinecký kyjevský režim zohral priamu a kľúčovú úlohu pri uskutočnení tohto najnovšieho zničujúceho aktu," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

15:00 Ukrajinská armáda v pondelok vyhlásila, že úspešne zasiahla časť systému ruskej protivzdušnej obrany umiestnenú na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove, informuje agentúra AFP.

12:52 Rusko v pondelok označilo zásahy zo zahraničia za príčinu nedeľňajších protiizraelských nepokojov na letisku v meste Machačkala v Dagestane. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AFP.

12:39 Vo východoukrajinskom meste Volnovacha, ktoré v súčasnosti okupuje Rusko, niekto zabil deväť ľudí vrátane dvoch detí. Známe obete tvrdia, že zločin spáchal ruský vojak, uviedli weby Meduza a Rádio Sloboda. Ruský vyšetrovací výbor informoval o vražde deviatich ľudí, ktorých telá so strelnými poraneniami sa našli v súkromnom obytnom dome. O tom, kto je z činu podozrivý, sa ruská kriminálna ústredňa nezmieňuje.

11:22 Dvaja ľudia utrpeli v pondelok zranenia pri ruskom raketovom útoku na opravovňu lodí v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

8:20 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok uviedol, že Spojené štáty podnecujú geopolitické napätie, aby udržali svoju "hegemóniu", a upozornil na riziko konfrontácie medzi jadrovými veľmocami. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

7:45 Ruský útok na Cherson si vyžiadal jednu obeť, zranil ti. Ruské sily zaútočili z ľavého brehu rieky Dnipro, pričom zabili 85-ročnú ženu a zranili ďalších troch ľudí, informoval Roman Mrochko, šéf mestskej vojenskej správy. Informáciu priniesol portál The Kyiv Independent.

7:35 Ukrajinská protiletecká obrana v okolí mesta Dnipro v noci na dnes zostrelila dve ruské rakety, uviedol šéf regionálnej správy Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Ruské ministerstvo obrany podľa britskej BBC informovalo, že jeho námorníctvo v Čiernom mori pri Sevastopole strieľalo po ukrajinských námorných dronoch.

6:06 Približne 2000 Ukrajincov sa v nedeľu v Kyjeve zúčastnilo na jednokilometrovom behu venovanom spomienke na ľudí, ktorí prišli o život vo vojne s Ruskom. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry AP.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevSergej ŠojguVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu