Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Revolúcia v Bruseli?! Robert Fico oznámil nulovú pomoc Ukrajine: Slovensko je bezvýznamné, reagovalo Rusko

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Nový slovenský premiér Robert Fico odmietol zavedenie ďalších sankcií proti Rusku, ak by poškodili Slovensko, ako ho podľa neho poškodila väčšina doterajších sankcií. Ako premiér nehodlá podporovať poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá sa od vlaňajška bráni ruskej vojenskej invázii. Fico to dnes povedal pred začiatkom dvojdňového summitu lídrov členských krajín EÚ, ktorého sa zúčastní po stredajšom vymenovaní za ministerského predsedu.

archívne video

Robert Fico a jeho ministri boli menovaní do funkcií (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa lídra slovenskej opozície Michala Šimečku by ale Fico mal na summite EÚ podporovať všestrannú pomoc Ukrajine, ako to schválil príslušný výbor slovenského parlamentu, ktorého stanoviská v záležitostiach EÚ sú pre vládu záväzné.

Fico svojimi výrokmi o protiruských sankciách a odmietaní vojenských dodávok na Ukrajinu zotrval na svojich názoroch z obdobia pred septembrovými parlamentnými voľbami, ktoré jeho strana Smer-sociálna demokracia vyhrala. Ukrajinu Fico tiež označil za najviac skorumpovanú krajinu na svete."Nebudem hlasovať za žiadne sankcie proti Rusku, pokiaľ nebudú na stole analýzy dopadov na Slovensko. Ak majú byť také sankcie, ktoré nás budú poškodzovať, ako nás poškodzovala väčšina sankcií, tak ja nevidím žiadny dôvod podporovať hoci len odkazy, "povedal Fico pred poslancami európskeho výboru slovenského parlamentu. Dodal, že odkaz na ďalší balík protiruských sankcií chcú do konca summitu EÚ presadiť pobaltské krajiny.

Revolúcia v Bruseli?! Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Slovensko do nástupu Ficovej vlády patrilo k silným podporovateľom Ukrajiny, ktorých pomáhalo aj vojenskými dodávkami, a rovnako sa radilo k zástancom protiruských sankcií."Ako predseda vlády budem podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine," uviedol Fico. Jeho postoj znamená, že po Maďarsku je Slovensko druhou krajinou Visegrádskej skupiny (V4 - Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko), ktorá odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu.

Šimečka je predsedom liberálneho hnutia Progresívne Slovensko, ktoré je v krajine najsilnejšou opozičnou stranou. Šimečka upozornil, že Fico by mal dodržiavať záväzné stanoviská výboru pre európske záležitosti slovenského parlamentu. "Keď sme teda dnes vo výbore prijali stanovisko, že Slovensko podporuje 'všestrannú pomoc Ukrajine', tak by sa toho premiér mal držať. A nie hovoriť, že na summite EÚ bude konať aj tak po svojom a že Slovensko vojenskú pomoc odmieta, "uviedol Šimečka. Fico sa vyslovil proti dodávkam smrtiacich zbraní a munície na Ukrajinu.

"Postoj mojej vlády je, že okamžité zastavenie vojenských operácií je to najlepšie riešenie, ktoré pre Ukrajinu máme. Európska únia by sa mala premeniť z dodávateľa zbraní na mieroveca, "povedal Fico. Podľa neho by bolo lepšie, aby Ukrajina a Rusko ďalších desať rokov konali, ako aby sa zabíjali. Zopakoval svoje stanovisko, že za terajším konfliktom na Ukrajine stáli predtým útoky ukrajinských fašistov na civilné obyvateľstvo ruskej národnosti.

Revolúcia v Bruseli?! Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za nerealistickú predseda slovenskej vlády označil možnosť, že sa Rusko stiahne z anektovaného polostrova Krym alebo z okupovaných oblastí východoukrajinských regiónov. Naivná je podľa neho predstava, že sa niekomu podarí konvenčnými zbraňami zatlačiť do kúta Rusko ako nukleárna veľmoc.Podľa Fica Ukrajina nie je pripravená na vstup do EÚ, ale z jeho vyjadrení tiež vyplynulo, že Bratislava nemieni blokovať začatie prístupových rozhovorov o vstupe Kyjeva do únie. Slovenský premiér tiež zopakoval svoj odmietavý postoj voči členstvu Ukrajiny v NATO.

Rusko reaguje 

Rozhodnutie Slovenska zastaviť vojenskú pomoc Kyjevu nebude mať výrazný vplyv na priebeh konfliktu na Ukrajine, vyhlásil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov."Slovensko nemalo taký veľký podiel na dodávkach zbraní (Ukrajine), takže sotva to ovplyvní celkový proces," povedal Peskov novinárom v súvislosti s už 20 mesiacov trvajúcou vojnou.Výbor Národnej rady SR pre európske záležitosti vo štvrtok schválil stanovisko Slovenska k dvojdňovému summitu EÚ, ktorý sa začne popoludní. Vyplýva z neho, že Slovensko bude Ukrajinu podporovať a poskytovať jej všestrannú pomoc. Podľa nového slovenského premiéra Roberta Fica však táto pomoc nezahŕňa dodávky zbraní.

Revolúcia v Bruseli?! Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Ako predseda vlády budem podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine," skonštatoval. Slovenská vláda je podľa neho pripravená poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc. EÚ by sa podľa Ficových slov mala zmeniť z dodávateľa zbraní na mierotvorcu.Premiér na zasadnutí parlamentného výboru zároveň deklaroval, že nepodporí odkaz na ďalší balíček sankcií voči Rusku, pokiaľ nebude mať k dispozícii analýzy jeho vplyvu na Slovensku. "Ak majú byť nejaké sankcie také, ktoré nás majú poškodzovať, ako nás poškodzovala väčšina sankcií, tak ja nevidím žiadny dôvod podporovať čo i len odkazy," doplnil.

Viac o téme: RuskoRobert FicoSlovenskoUkrajinaVojenská pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu