Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podľa Pavla je demokracia zraniteľná a nemožno ju brať ako samozrejmosť

Petr Pavel Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Skúsenosti s dezinformáciami a hybridnou vojnou podľa českého prezidenta Petra Pavla ukazujú, že demokracia je zraniteľná a nemožno ju brať ako samozrejmosť. Potrebná je podľa neho väčšia angažovanosť občanov. Vyhlásil to na úvod 27. ročníka konferencie Forum 2000, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Debatu založenú na faktoch podľa neho neustále narúšajú naratívy založené na dezinformáciách či podnecovaní k nenávisti. To podľa českého prezidenta narúša súdržnosť spoločnosti založenej na vzájomnom rešpekte a dôvere v právny štát. Z dlhodobého hľadiska to tiež podkopáva bezpečnosť a prosperitu, dodal Pavel. "Humanita, dialóg a spolupráca sú to, čo nás robí silnejšími. Naše hodnoty sú tie, za ktoré práve bojuje Ukrajina," podotkol.

Archívne video: Český prezident Petr Pavel na návšteve v Lešti: Je potešujúce vidieť fungovať projekt, ktorý vznikal v čase, keď som pôsobil ako predseda vojenského výboru NATO

Český prezident Petr Pavel na návšteve v Lešti: Je potešujúce vidieť fungovať projekt, ktorý vznikal v čase, keď som pôsobil ako predseda vojenského výboru NATO (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa Pavla je potrebné zlepšiť angažovanosť občanov, obnoviť ich dôveru a investovať do vzdelania. Za dôležité označil aj posilnenie odolnosti demokracie. Sloboda prejavu ide podľa jeho slov ruka v ruke so zodpovednosťou. "Tým, že budeme chrániť demokraciu, prejavíme našu spoločnú zodpovednosť," dodal. Druhou hlavnou rečníčkou konferencie bola moldavská prezidentka Maia Sanduová. V roku 2019 na nej vystúpila ako premiérka. V prejave zdôraznila, že štáty strednej Európy môžu Moldavsku najlepšie porozumieť, lebo v minulosti zažili okupáciu Sovietskym zväzom. "Verím, že nás neopustíte, lebo takto ste kedysi boli opustení aj vy," povedala Sanduová a poďakovala sa za podporu pri snahe jej krajiny vstúpiť do EÚ.

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Cieľom Moldavska je podľa jej slov nájsť bezpečný prístav v civilizovanej zjednotenej Európe. "Chceme byť schopní rozhodovať o vlastnom osude. Aby rozhodovanie vychádzalo od nás a nebolo nám vnucované zvonka," vysvetlila prezidentka. Hlavnou témou desiatok diskusií bude podľa organizátorov hľadanie spôsobov, akými môžu demokracie čeliť globálnemu rastu autoritárstva. Na okraj konferencie sa v spolupráci s českým ministerstvom zahraničných vecí uskutoční aj druhý ročník Fóra pre Ukrajinu. Bude sa zaoberať povojnovou budúcnosťou Ukrajiny v európskom a svetovom demokratickom spoločenstve.

Nadáciu Forum 2000 založil v roku 1996 vtedajší český prezident Václav Havel, japonský filantrop Yohei Sasakawa a nositeľ Nobelovej ceny za mier Elie Wiesel. Cieľom nadácie je napĺňať odkaz Havla prostredníctvom podpory demokratických hodnôt a rešpektu k ľudským právam, rozvoja občianskej spoločnosti a posilňovania náboženskej, kultúrnej a etickej tolerancie.

Viac o téme: ČeskoDemokraciaPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu