Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodeväťdesiaty deviaty (13. októbra 2023)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

KYJEV - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) uznalo vo štvrtok hladomor na Ukrajine zo začiatku 30. rokov 20. storočia za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina za "genocídu". Informujeme na základe správy agentúry AFP. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 596

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 596 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:00 Ukrajina sa sústredí najmä na obranu prístavu Odesa a celého juhu krajiny až k Dunaju. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, a zdôraznil potrebu chrániť export cez Čierne more. TASR správu prevzala z jeho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

20:55 Borrell vyzýva Čínu, aby podporila ukrajinský mierový vzorec a naklonila Rusko k mieru. Najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell 13. októbra počas svojej oficiálnej návštevy Pekingu vyzval Čínu, aby podporila ukrajinský mierový vzorec a využila svoj vplyv na Rusko na ukončenie vojny.

20:50 Rusko zatklo právnika, ktorý obhajuje politických väzňov, Ukrajincov. Ruské úrady na okupovanom Kryme zatkli Alexeja Ladina, advokáta, ktorý zastupuje politických väzňov a Ukrajincov väznených Ruskom, informovalo dnes Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda s odvolaním sa na krymského právnika Emila Kuberdinova.

19:52 Zelenskyj sa v Odese stretol s holandským premiérom, Holandsko plánuje vyslať rakety Patriot. "Sme si vedomí toho, že s blížiacou sa zimou bude chcieť Rusko spôsobiť Ukrajine čo najväčšie škody," povedal holandský premiér Mark Rutte v Odese.

19:19 Spojené štáty v piatok oznámili, že Severná Kórea dodala Rusku vyše 1000 kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou na podporu vo vojne proti Ukrajine. Informoval o tom poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:43 Ruské ozbrojené sily v piatok už štvrtý deň ostreľujú mesto Avdijivka na východe Ukrajiny zo zeme aj zo vzduchu. Ukrajinské sily v meste napriek útokom držia svoje pozície. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

16:42 Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová nebola vo francúzskom exile otrávená. Uviedla to sama novinárka v piatok podľa výsledkov testov po nevoľnosti v uplynulých dňoch. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

15:50 Dron námornej pechoty zasiahol ruské lode v blízkosti Krymu. Pri nedávnych útokoch na hliadkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily Pavel Deržavin a raketovú loď Bujan boli použité experimentálne námorné drony "Sea Baby", uviedol pre Hromadske nemenovaný zdroj.

14:49 Ukrajinskí utečenci si možno budú môcť predĺžiť dočasnú ochranu v Česku o ďalší rok, teda do konca marca 2025. Postup predĺženia by mal byť prakticky rovnaký ako tento rok. Predpokladá to vládna novela takzvaného lex Ukrajina, ktorú v dnešnom úvodnom kole podporila Snemovňa. Predloha teraz zamieri na posúdenie do bezpečnostného výboru. Dočasná ochrana umožňuje utečencom prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, k vzdelaniu alebo na pracovný trh.

14:33 Ruské úrady zadržali Navaľného právnikov po domových prehliadkach. Ruské orgány činné v trestnom konaní zadržali troch právnikov opozičného lídra Alexeja Navaľného pre podozrenie z členstva v "extrémistickej skupine", informovala dnes Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

13:30 PACE vyzýva na uznanie Putina ako nelegitímneho po roku 2024.

12:26 Krajiny G7 budú držať zmrazené ruské aktíva, kým Moskva nezaplatí Ukrajine reparácie.

11:31 Ruské úrady v piatok vykonali domové prehliadky u troch právnikov väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného, pričom minimálne jedného z nich zadržali. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Navaľného spolupracovníkov.

11:25 Najmenej jedného mŕtveho a 13 zranených si dnes vyžiadalo ruské ostreľovanie východoukrajinského mesta Pokrovsk, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na úrady.

10:49 Poľsko predložilo Európskej komisii (EK) návrh 12. balíka sankcií voči Rusku pre jeho pokračujúcu vojenskú agresiu voči Ukrajine. Pre agentúru PAP to v piatok uviedol poľský veľvyslanec pri EÚ Andrzej Sadoš. "V rámci (Európskej) Rady je čoraz ťažšie dosiahnuť jednomyseľnosť, čo sa týka ďalších reštrikcií voči Rusku," povedal poľský vyslanec s tým, že rastie neochota západných krajín uvaľovať na Moskvu ďalšie sankcie za inváziu na Ukrajinu.

10:09 Ruské jednotky štvrtým dňom útočia pri východoukrajinskom meste Avdijivka. Situácia je veľmi ťažká, ale ukrajinskí vojaci ďalej bránia svoje pozície, uviedol starosta Vitalij Barabaš v televízii. Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) prehodnotili skoršie tvrdenie, že u Avdijivky ide iba o útok lokálnymi silami určený na odpútanie ukrajinských síl od protiofenzívy na juhu krajiny. Teraz usúdili, že Rusi pri Avdijivke podnikajú útok väčšieho rozsahu, upozornila stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

8:55 NATO usporiada jadrové cvičenia, keďže Rusko plánuje odstúpiť od zmluvy o zákaze skúšok.

7:40 Ruské sily dobyli od 10. októbra 4,5 štvorcových kilometrov územia z rôznych smerov okolo Avdiivky v Doneckej oblasti, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojom najnovšom hodnotení.

6:25 Európska investičná banka (EIB) vyčlenila Ukrajine ďalších 30,7 milióna eur na projekty rozvoja infraštruktúry pokrývajúce mestskú rekonštrukciu a mestskú hromadnú dopravu, oznámil veriteľ. 

6:10 Ukrajina uprednostňuje domácu výrobu zbraní a komplexnú digitalizáciu pre účtovníctvo zbraní, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj.

6:00 V okupovanom Sevastopole bol vyhlásený letecký poplach. Pohyb námornej a pozemnej verejnej dopravy je zastavený. Doprava na Krymskom moste bola zablokovaná.

Rada Európy uznala hladomor na Ukrajine za genocídu

Znenie rezolúcie bolo na zasadnutí v Štrasburgu odhlasované takmer jednomyseľne v pomere 73 hlasov za a jedného hlasu proti. Podobnú rezolúciu schválil už aj Európsky parlament (EP) v decembri minulého roka. Hladomor, ktorý Ukrajinu postihol v rokoch 1932-33, považuje Kyjev za úmyselný zámer vyhladiť tamojších roľníkov. V dôsledku Stalinovej kampane nútenej "kolektivizácie" zhabali obilie a iné potraviny, čo viedlo k hladomoru, ktorý postihol milióny ľudí, spresňuje AFP.

Po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári minulého roka vyzval Kyjev medzinárodné spoločenstvo, aby hladomor oficiálne vyhlásilo za "genocídu". Rada Európy, ktorá pozostáva zo 46 členských štátov, bola založená na monitorovanie a dodržiavanie ľudských práv v Európe. Po prijatí príslušnej rezolúcie na pôde PZ RE ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platforme X (predtým Twitter) vo štvrtok napísal, že je za tento krok "vďačný".

"Obnovenie historickej spravodlivosti a vzdanie úcty obetiam hladomoru vysiela odkaz, že spravodlivosť je nevyhnutná pre všetky minulé i súčasné moskovské zločiny," uviedol Zelenskyj. Okrem Európskeho parlamentu prijali vlani rezolúciu vyhlasujúcu Holodomor za genocídu aj nemeckí poslanci; k podobnému kroku pristúpil aj francúzsky parlament a taliansky Senát. Moskva obvinenia zo strany Kyjeva a udalosti stavia do širšieho kontextu v súvislosti s hladomormi, ktoré v tom čase zdevastovali regióny Strednej Ázie a Ruska. Súčasný konflikt na Ukrajine vyvolal obavy, že história sa môže zopakovať, konštatuje AFP. Zameranie sa Ruska na zariadenia na skladovanie obilia a jeho blokáda ukrajinského exportu obilia cez Čierne more podnietili obvinenia, že Moskva používa potraviny ako vojnovú zbraň.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu