Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prezident Pavel prišiel o svoju hovorkyňu: Řeháková (30) budila dojem starej ženy, odišla z TÝCHTO dôvodov

Markéta Řeháková končí aj ako hovorkyňa českého prezidenta Petra Pavla
Markéta Řeháková končí aj ako hovorkyňa českého prezidenta Petra Pavla (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA – Hlava ČR Petr Pavel bol od začiatku svojho pôsobenia spájaný so svojou hovorkyňou. Tá pri ňom stála už v čase boja o prezidentského kreslo. Jej prácu a nasadenie si stále veľmi cenil, no k postu hovorkyne prezidenta patrí nielen slovný prejav, ale aj reprezentovanie na úrovni. To sa jej podľa viacerých českých denníkov nepodarilo. Řeháková si okrem toho nie vždy zachovala profesionálny prístup.

archívne video

Zákulisie inaugurácie českého prezidenta: Zábery mimo televíznych kamier (Zdroj: Facebook/ Petr Pavel)

Koncom októbra tohto roku príde prezident Českej republiky o svoju hovorkyňu. Vo včerajších hodinách to potvrdil tlačový odbor pražského hradu. Počas mesiaca už nebude Řeháková pôsobiť v kancelárii prezidenta. Petra Pavla sprevádzala celou predvolebnou kampaňou, po zvolení si ju prezident vybral ako svoju hovorkyňu a šéfku hradnej komunikácie.

Vyjadrenie Řehákovej 

Na začiatku septembra vedúca prezidentovej kancelárie Jana Vohralíková oznámila, že Řeháková končí vo funkcii riaditeľky hradného tlačového odboru a zostáva "len" prezidentovou hovorkyňou. Podľa dostupných informácií mal byť problém s aktuálne veľkým množstvom vykonávanej agendy spojenej s vysokým pracovným vyťažením súčasnej riaditeľky odboru komunikácie.

"Dôvodom môjho odchodu z pozície tlačovej hovorkyne je snaha predísť špekuláciám o usporiadaní vzťahov vo vnútri prezidentskej kancelárie, ktoré sa v uplynulých týždňoch objavovali vo verejnom priestore. Ich šírenie by mohlo narúšať fungovanie prezidentského tímu a oslabovať celkový pozitívny dojem na verejnosti, čo by bolo v rozpore s mojou dlhodobou misiou," uviedla Řeháková.

Štúdium a pôsobenie

Brnianska rodáčka (narodená 6. augusta 1993) vyštudovala bakalárske odbory mediálne štúdiá a žurnalistika a európske štúdiá na Masarykovej univerzite v Brne (2018), potom absolvovala odbor globálna spolupráca a bezpečnosť na Birminghamskej univerzite vo Veľkej Británii (2020). V rokoch 2017 až 2021 pracovala pre vydavateľstvo Economia, okrem iného ako korešpondentka z Británie, posledný rok potom ako reportérka so zameraním na politiku a bezpečnostné otázky.

Od októbra 2021 pracovala ako bezpečnostná analytička v spoločnosti Semantic Visions, ktorá sa zameriava na oblasť detekcie rizík na internete, okrem iného radila vláde v boji s covidovými dezinformáciami. S vtedajším prezidentským kandidátom Petrom Pavlom začala spolupracovať v máji 2022, keď nastúpila do tímu jeho projektu Spolu silnejšia. Bola manažérkou komunikácie prezidentskej kampane, po Pavlovom volebnom víťazstve sa stala riaditeľkou odboru komunikácie pražského hradu a tlačovou hovorkyňou prezidenta Pavla.

Divná móda

Ako píše český web Extra, Řeháková volila hlavne odevy, ktoré jej postave absolútne nelichotili. Ani keď sa snažila ísť elegantnou cestou, príliš jej to nevyšlo. Na tlačovej konferencii k bezpečnosti Pražského hradu v júni tohto roku zvolila bielu košeľu zastrčenú v dlhej čiernej sukni, ktorú mala v páse nakrivo, a nechýbali čierne lodičky a silonky. Aj napriek tomu však celý zovňajšok pôsobil prapodivne a nelichotivo.

 

Markéta Řeháková končí na pozici mluvčí prezidenta: Hrad opouští módní nevkus - https://www.extra.cz/s/kfWqud

Posted by Extra.cz on Tuesday, October 3, 2023

Kritika verejnosti

Řeháková bola na sociálnych sieťach kritizovaná za moderovanie tlačovej konferencie v Pavlovom štábe pri sčítaní hlasov druhého kola prezidentských volieb tento rok v januári. Pavel sa jej zastal, emócie, ktoré prejavila, boli podľa neho absolútne pochopiteľné a neprekročili hranicu. Řeháková priznala určitú mieru neprofesionality a nadmernej emotívnosti, ktorú ospravedlňovala výnimočnosťou danej situácie.

Pavel vo vyjadrení pre tlač pripomenul, že s ním Řeháková "úspešne prešla celou predvolebnou kampaňou i náročným obdobím po nástupe do prezidentského úradu". Ocenil jej schopnosť predbiehať aj pracovné nasadenie. "V tíme bude chýbať, ale jej rozhodnutia aj dôvody rešpektujem," dodal Pavel.

Viac o téme: HovorkyňaČeská republikaPražský hradPetr PavelMarkéta Řeháková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu