Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Wlachovský vystúpil na podujatí k ohrozeniu nezávislosti Bieloruska v New Yorku

Minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský podpísal dohodu v rámci Dohovoru Organizácie Spojených národov (OSN) o morskom práve o ochrane a udržateľnom využívaní morskej biodiverzity v oblastiach mimo vnútroštátnej právomoci. Zobraziť galériu (2)
Minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský podpísal dohodu v rámci Dohovoru Organizácie Spojených národov (OSN) o morskom práve o ochrane a udržateľnom využívaní morskej biodiverzity v oblastiach mimo vnútroštátnej právomoci. (Zdroj: SITA/MZVaEZ SR)

NEW YORK - Obdivujem odvahu a neúnavnú angažovanosť všetkých, ktorí bojujú za slobodné, demokratické, nezávislé a bezpečné Bielorusko. Uviedol to vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský, ktorý vystúpil v New Yorku s prejavom na podujatí o ohrození nezávislosti Bieloruska a medzinárodnej odpovedi. Informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Wlachovský pripomenul zhoršujúcu sa situáciu v oblasti ľudských práv v tejto krajine. "(Bieloruský prezident Alexandr) Lukašenko z čírej vypočítavosti odovzdal Bielorusko (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi a je aj jeho komplicom, lenže treba jasne rozlišovať medzi jeho neslobodným režimom a ľudom Bieloruska. Nie sú nám ľahostajné osudy politických väzňov ani Bielorusov túžiacich po lepšom živote v slobode. Slovensko bude preto demokratické sily v Bielorusku podporovať i naďalej," uviedol minister.

Miroslav Wlachovský
Zobraziť galériu (2)
Miroslav Wlachovský  (Zdroj: TASR/AP/Mary Altaffer)

Podujatie popri 78. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN zorganizovali zástupcovia Európskej únie, Nemecka a Litvy. Zúčastnila sa na ňom aj líderka bieloruskej opozície v exile Sviatlana Cichanovská. Cieľom bolo poukázať na pretrvávajúce porušovanie ľudských práv Lukašenkovým režimom a diskutovať o efektívnych nástrojoch medzinárodného spoločenstva voči režimu a na podporu ľudí bojujúcich za slobodu, píše komunikačný odbor MZVEZ SR.

archívne video

Minister Wlachovský o pomoci Slovinsku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf slovenskej diplomacie v New Yorku vystúpil aj na zasadnutí o príprave Summitu budúcnosti, ktorý sa má konať v roku 2024, kde vyjadril podporu úsiliu o reformu OSN. Dobre fungujúci medzinárodný poriadok založený na pravidlách, ktorého jadrom je práve Organizácia Spojených národov, v súčasnosti podľa Wlachovského potrebujeme viac než kedykoľvek predtým. "Súčasný systém však zlyháva pri plnení našich priorít vrátane cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Podporujeme preto úsilie o reformu OSN pod vedením generálneho tajomníka," vyhlásil minister.

Zúčastnil aj na ministerskom stretnutí Skupiny priateľov mediácie

Wlachovský sa zúčastnil aj na ministerskom stretnutí Skupiny priateľov mediácie, ktorá vyzýva na aktívnejšie využívanie mediácie pri mierovom riešení sporov a predchádzaní konfliktom. Absolvoval tiež zasadnutie na vysokej úrovni Skupiny priateľov zodpovednosti po agresii voči Ukrajine na tému "Dodržiavanie princípov Charty OSN: obnova spravodlivosti na Ukrajine".

Na bilaterálnom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Ománskeho sultanátu Badrom al-Búsaídím podpísal Wlachovský s partnerom bilaterálnu dohodu o zrušení vízovej povinnosti pre držiteľov niektorých druhov pasov. Rokovaniam so šéfom tureckej diplomacie Hakanom Fidanom dominovala slovensko-turecká ekonomická spolupráca, situácia na Blízkom východe aj hodnotenie globálnych dôsledkov ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine.

V závere pracovnej návštevy Spojených štátov sa Wlachovský zúčastní na neformálnom stretnutí ministrov a ministeriek zahraničných vecí spojeneckých krajín tzv. východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré tvoria platformu známu ako Bukureštská deviatka (B9).

Viac o téme: OSNBieloruskoMiroslav Wlachovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu