Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bielorusko tvrdí, že poľský vrtuľník narušil jeho vzdušný priestor: Poľsko to odmieta

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Bielorusko oznámilo, že poľský vrtuľník vo štvrtok narušil jeho vzdušný priestor. Oznam prišiel v období, keď je medzi oboma krajinami silné napätie zapríčinené vojnou na Ukrajine. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Približne o 15.20 h (14.20 h SELČ) stroj preletel nad hranicou Bieloruskej republiky," uviedlo ministerstvo obrany a dodalo, že vrtuľník letel vo vzdušnom priestore Bieloruska 1,5 kilometra. "O 16.22 h (15.22 h SELČ) vrtuľník znova narušil štátnu hranicu," uvádza sa v bieloruskom oznámení.

Ministerstvo obrany napísalo, že k vrtuľníku vyslalo lietadlo, ale ďalšie podrobnosti neposkytlo. Bielorusko opakovane obvinilo Poľsko, členský štát Európskej únie, z narušenia svojho vzdušného priestoru. Varšava tieto obvinenia odmieta. Vzťahy medzi Minskom a Varšavou, zmrazené už roky, klesli na najhoršiu úroveň, keď bieloruský autokratický líder Alexandr Lukašenko umožnil Moskve využiť svoju krajinu na napadnutie Ukrajiny.

Poľsko je jedným z najpevnejších podporovateľov Ukrajiny už od samotného začiatku ruskej invázie z februára 2022 a je aj jedným z hlavných dodávateľov zbraní Kyjevu. Kremeľ minulý týždeň vyhlásil, že Moskva a jej spojenec Bielorusko "pozorne" Poľsko sledujú a označil tohto člena EÚ za "dosť agresívnu krajinu".

Poľsko odmietlo tvrdenie Minska, že jeho vrtuľník narušil vzdušný priestor

Poľská armáda odmietla ako "falošné" tvrdenia Bieloruska, že poľský vrtuľník vo štvrtok narušil vzdušný priestor tejto susednej krajiny. Obvinenie Minska prišlo v období, keď je medzi oboma štátmi silné napätie zapríčinené vojnou na Ukrajine. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (2)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Bielorusko predtým oznámilo, že poľský vrtuľník vo štvrtok narušil jeho vzdušný priestor. "Približne o 15.20 h (14.20 h SELČ) stroj preletel nad hranicou Bieloruskej republiky," uviedlo ministerstvo obrany a dodalo, že vrtuľník letel vo vzdušnom priestore Bieloruska 1,5 kilometra. "O 16.22 h (15.22 h SELČ) vrtuľník znova narušil štátnu hranicu," písalo sa v bieloruskom oznámení. Ministerstvo obrany doplnilo, že k vrtuľníku vyslalo lietadlo, ale ďalšie podrobnosti neposkytlo.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí v samostatnom vyhlásení informovalo, že si predvolalo poľského chargé d'affaires a žiadalo "okamžité objektívne vyšetrovanie" prípadu. Minsk tiež trval na tom, aby boli podniknuté "komplexné opatrenia", ktoré zabránia opakovaniu takýchto incidentov. Poľská armáda označila bieloruské tvrdenie za "falošné"."Záznamy leteckých staníc riadenia a radarových staníc potvrdzujú: takýto prípad sa nestal," uviedlo operačné velenie poľskej armády v oznámení.

"Poľská armáda rešpektuje a dodržiava všetky predpisy a smernice týkajúce sa nedotknuteľnosti hraníc," dodalo velenie. Bielorusko opakovane obvinilo Poľsko, členský štát Európskej únie, z narušenia svojho vzdušného priestoru. Varšava tieto tvrdenia odmieta. Vzťahy medzi Minskom a Varšavou, zmrazené už roky, klesli na najhoršiu úroveň, keď bieloruský autokratický líder Alexandr Lukašenko umožnil Moskve využiť svoju krajinu na napadnutie Ukrajiny.

Poľsko je jedným z najpevnejších podporovateľov Ukrajiny už od samotného začiatku ruskej invázie z februára 2022 a je aj jedným z hlavných dodávateľov zbraní Kyjevu.

 

Viac o téme: Vrtuľník PoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu