Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záplavy v Líbyi majú zrejme až 2000 obetí, uviedol premiér Hamád: Turecko sa chystá pomôcť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/(Libyan government )

TRIPOLIS - Záplavy spôsobené prívalovými dažďami, ktoré v posledných dňoch zasiahli východnú Líbyu, by mohli mať až 2000 ľudských obetí len v meste Derna. V telefonickom rozhovore to dnes podľa agentúry AP miestnej televízii povedal premiér líbyjskej konkurenčnej vlády národnej stability pôsobiacej na východe krajiny Usáma Hamád. Zdroj týchto čísel premiér neuviedol. Voda podľa neho v prístavnom meste "zmietla celé štvrte" a tisíce ľudí je nezvestných. Predchádzajúca celková bilancia obetí bola 150, pričom organizácia Červený kríž uvádzala, že očakáva nárast na 250, píše agentúra Reuters. Búrka zasiahla tiež pobrežné mestá Benghází, Susah, Bajdá a Mardž.

aktualizované 11:58 V Líbyi je po záplavách nezvestných 10.000 ľudí

Najmenej 10.000 osôb je nezvestných v Líbyi po záplavách, ktoré v nedeľu spôsobila búrka Daniel. V utorok o tom informoval Červený kríž s tým, že o život mohli prísť tisícky ľudí. Informuje agentúra AP a AFP. Počiatočné informácie naznačovali vážne škody v desiatkach dedín a miest v Líbyi, ktorá sa už viac než desaťročie zmieta v politickom chaose. 
 

"Počet nezvestných je v tisíckach a počet mŕtvych presahuje 2000," povedal podľa Reuters Hamád. Mesto Derna je podľa miestnych médií nedostupné a nefunguje v ňom elektrina ani v ňom nie je signál. Značnú devastáciu ukazujú zábery mesta na sociálnych sieťach.

"Ľudia spali, prebudili sa a ich domy boli obklopené vodou," opísal jeden zo svedkov záplav v Derne. Voda podľa neho úplne zaplavila obydlia v údolí vedľa mesta. Iní svedkovia podľa Reuters opísali, že voda v niektorých častiach Derny dosahuje do výšky troch metrov.

Záplavy v Líbyi majú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Libya Almasar TV)

Stredomorská búrka Daniel

Stredomorská búrka Daniel udrela už v nedeľu na líbyjskej pevnine, kde spustošila domy a cesty a spôsobila rozsiahle záplavy. Líbyjské úrady na východe krajiny vyhlásili stav mimoriadnej núdze, nechali uzavrieť školy a obchody a vyhlásili zákaz nočného vychádzania. Podľa svedkov pokračujú pátracie a záchranné akcie v Benghází. Premiér Hamád vyhlásil Darnu za zónu katastrofy, keď prívalové dažde a záplavy poničili veľkú časť mesta, uviedla agentúra AP.

Záplavy v Líbyi majú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/(Libyan government )

Za zónu katastrofy vyhlásili dnes večer líbyjské úrady tiež tri provincie regiónu Kyrenaika a požiadali o medzinárodnú pomoc, píše Reuters. Kyrenaika je historické označenie pre východnú časť Líbye. Desiatky obetí sú podľa AP potvrdených aj v mestách Bajdá a Susah. Líbyjský Červený kríž uviedol, že v Bajdá stratil kontakt s jedným zo svojich pracovníkov, ktorý sa pokúšal vyslobodiť uväznenú rodinu.

"Najmenej 150 ľudí zahynulo v dôsledku záplav spôsobených búrkou Daniel v Darná, v okrese Džabal al-Achdar a na predmestí Mardže" na východe Líbye, povedal predtým agentúre AFP hovorca paralelnej exekutívy Muhammad Masúd. "Spali sme a keď sme sa zobudili, zistili sme, že všade okolo domu je voda. Sme stále vo vnútri a snažíme sa dostať von,"povedal obyvateľ Darná Ahmad Muhammad telefonicky Reuters.

Záplavy v Líbyi majú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/(Libyan government )

Už v sobotu večer boli na tri dni uzavreté štyri prístavy významné pre vývoz ropy - Rás Lanúf, Zuvajtína, Briga a As-Sidr. Agentúre Reuters to oznámili dvaja inžinieri z ropného priemyslu. Premiér vlády národnej jednoty v Tripolise Abdal Hamíd Dbaíbá v nedeľu povedal, že nariadil všetkým štátnym úradom, aby "sa okamžite vysporiadali" so škodami a záplavami vo východolíbyjských mestách.

Líbya sa viac ako desať rokov po skončení konfliktu stretáva so zle fungujúcou infraštruktúrou. Vláda šesťmiliónovej krajiny je rozdelená na konkurenčné celky na východe a západe, pričom každý z nich podporujú iné skupiny ozbrojených skupín a zahraničných vlád, píše AP.

Turecko vyšle záchranné tímy do záplavami postihnutej Líbye

Turecko vyšle záchranné tímy do záplavami postihnutej Líbye, ktorej východnú časť postihli silné prívalové dažde a záplavy. V utorok to podľa agentúry DPA oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 

Podľa Erdogana sú na vyslanie do Líbye pripravené tri lietadlá so záchranármi, člnmi a potrebnou humanitárnou pomocou. Humanitárna koordinátorka OSN v Líbyi Georgette Gagnonová vyzvala medzinárodné spoločné na urýchlenú pomoc Líbyi po tom, ako východnú časť tejto severoafrickej krajiny zasiahla v nedeľu búrka Daniel. 

Počiatočné informácie naznačujú vážne poškodenie desiatok dedín a miest v Líbyi, ktorá sa už viac než desaťročie zmieta v politickom chaose. Podľa premiéra východnej časti Líbye Usáma Hamáda prišlo v pondelok o život zrejme až 2000 ľudí v dôsledku rozsiahlych záplav v prístavnom meste meste Derna, kde sa pretrhli dve priehrady. DPA konštatuje, že dosiaľ nie je potvrdený skutočný počet obetí. Podľa miestnych záchranárov následky búrky najviac postihli severovýchod krajiny. 

V Líbyi panuje chaos od povstania v roku 2011, pri ktorom zvrhli a zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Krajina je rozdelená medzi tzv. vládu národnej jednoty sídliacu v hlavnom meste Tripolis na západe, ktorá má podporu OSN, a súperiacu vládu na východe. Obe strany sa opierajú o podporu miestnych ozbrojených skupín, ako aj regionálnych a svetových mocností.

Viac o téme: VládaZáplavyBúrkaČervený krížLíbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu