Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusko odpustilo Somálsku časť dlhu, zvyšok bude môcť zaplatiť neskôr

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP)

MOGADIŠO - Rusko poskytlo Somálsku úľavy na dlhu vo výške 684 miliónov dolárov. Časť dlhu bude okamžite odpísaná a ďalšiu časť bude môcť Somálsko zaplatiť neskôr. Dohodu podpísali vo štvrtok zástupcovia vlád oboch krajín na rusko-africkom summite v Petrohrade, oznámili somálski predstavitelia. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Po desaťročiach občianskej vojny sa teraz Somálsko usiluje zabezpečiť si odpustenie dlhov v zahraničí, a to aj prostredníctvom programov Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky.

Na rusko-africkom summite sa ruský prezident Vladimir Putin snaží podporiť rozvoj vzťahov s africkými štátmi v čase, keď sa Západ usiluje o izoláciu Ruska v dôsledku jeho vojenskej agresie na Ukrajine. Putin na summite okrem iného oznámil, že africkým štátom zadarmo poskytne stovky tisíc ton obilia.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP)

Medzinárodný menový fond vlani na jeseň uviedol, že ak bude Somálsko pokračovať v reformách, do konca roka 2023 by mohlo dokončiť príslušný proces predpísaný pre ťažko zadlžené chudobné krajiny a následne by mohlo splatiť zahraničný dlh vo výške od približne pol miliardy do piatich miliárd dolárov. Somálsko dlžilo Rusku pred pár rokmi podľa údajov MMF necelých 695 miliónov dolárov.

Viac o téme: DlhRuskoVladimir PutinSomálsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu