Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko pre štart misie na Mesiac evakuuje obec na východe krajiny

Apollo - Stratené záznamy
Apollo - Stratené záznamy (Zdroj: Discovery Chanel)

MOSKVA - Ruské úrady v piatok pre štart ruskej lunárnej misie evakuujú obec v Chabarovskej oblasti na výhode krajiny, oznámil v pondelok miestny predstaviteľ. Pôjde o prvú ruskú misiu na Mesiac za takmer polstoročie, informuje správa agentúry Reuters.

Obyvatelia obce Šachtinskij v Chabarovskej oblasti budú v piatok 11. augusta evakuovaní, pretože obec sa nachádza v oblasti, do ktorej by mohli dopadnúť trosky raketového urýchľovača po tom, čo sa oddelí od rakety.

archívne video Deň ESA na Slovensku prilákal do Košíc osobnosti vesmírneho výskumu a vývoj

Deň ESA na Slovensku prilákal do Košíc osobnosti vesmírneho výskumu a vývoj (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Do predpokladanej zóny dopadu spadá ústie riek Umaľta, Ussamach, Lepikan, Tastach a Saganar a oblasť na rieke Bureja, kde premávajú trajekty," uviedol šéf administratívy Verchnebureinského okresu Alexej Maslov.

Luna-25 vyštartuje z kozmodrómu Vostočnyj

Ruský pristávací modul Luna-25 vyštartuje z kozmodrómu Vostočnyj, ktorý leží asi 5550 kilometrov východne od Moskvy, v piatok 11. augusta, uviedla ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Pristávací modul Luna-25 bude do vesmíru vynesený na nosnej rakete Sojuz-2 a pôjde o prvý (pristávací modul), ktorý pristane na južnom póle Mesiace, uviedol Roskosmos. Očakáva, že modul bude na Mesiaci v prevádzke približne rok. Hlavným cieľom misie má byť vývoj technológií pre jemné pristávanie, prieskum vnútornej štruktúry Mesiaca a objavovanie tamojších zdrojov, vrátane vody.

Viac o téme: MisiaRuskoMesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu