Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Rusku sa začal sa proces s Navaľného spolupracovníčkou obvinenou z extrémizmu

Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj bol videný na televíznej obrazovke, ako hovorí so svojimi právnikmi, ako sa objavuje vo videu, ktoré poskytla ruská federálna väzenská služba, počas vypočutia v kolónii v Melekhove. Zobraziť galériu (2)
Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj bol videný na televíznej obrazovke, ako hovorí so svojimi právnikmi, ako sa objavuje vo videu, ktoré poskytla ruská federálna väzenská služba, počas vypočutia v kolónii v Melekhove. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Súdny proces so spolupracovníčkou väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa v pondelok začal na Sibíri. Bývalá poslankyňa mestskej dumy v meste Tomsk Ksenija Fadejevová je obvinená zo založenia "extrémistickej organizácie", informovala agentúru AFP hovorkyňa tamojšieho súdu.

Fadejevovej tím právnych zástupcov požiadal v pondelok o odročenie pojednávania o najmenej desať dní, aby si mohol preštudovať 90-zväzkový spis. Sudca však ďalšie pojednávanie odročil len o deň, pokračovať tak bude v utorok, uvádzajú miestne médiá.

Fadejevovú (31) zaradili vlani v Rusku na zoznam "teroristov". V Tomsku svojho času viedla aj politickú kanceláriu Navaľného, ktorého počas návštevy tohto mesta v auguste 2020 otrávili nervovoparalytickou látkou novičok. Fadejevovú krátko po tom zvolili - spolu s ďalšími nezávislými aktivistami - do tzv. mestskej dumy v Tomsku, čo bolo považované za víťazstvo opozície proti vláde prezidenta Vladimira Putina, uvádza AFP.

Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj bol videný na televíznej obrazovke, ako hovorí so svojimi právnikmi, ako sa objavuje vo videu, ktoré poskytla ruská federálna väzenská služba, počas vypočutia v kolónii v Melekhove.
Zobraziť galériu (2)
Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj bol videný na televíznej obrazovke, ako hovorí so svojimi právnikmi, ako sa objavuje vo videu, ktoré poskytla ruská federálna väzenská služba, počas vypočutia v kolónii v Melekhove.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Voľby do mestských zastupiteľstiev sa vtedy v Rusku konali rok pred parlamentnými voľbami. Boli pritom vnímané ako rana pre Kremeľ, keďže vládnuca strana čelila v krajine klesajúcej popularite a narastajúcemu hnevu verejnosti z dôvodu ekonomických problémov.

Navaľného politické kancelárie boli v roku 2021 ruskými úradmi vyhlásené za "extrémistické organizácie". Ich zamestnancov, dobrovoľníkov aj podporovateľov to vystavilo riziku trestného stíhania. Mnohí z Navaľného spolupracovníkov z Ruska následne ušli. Fadejevová odísť nechcela, v decembri 2021 však bola zadržaná pre obvinenia z organizovania "extrémistickej" skupiny.

Viac o téme: ExtrémizmusSpolupracovníčkaRuskoAlexej NavaľnýVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu