Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stoltenbeg oznámil, kedy sa uskutoční stretnutie predstaviteľov Švédska, Fínska a Turecka

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Avizované stretnutie vysokých predstaviteľov Turecka, Švédska a Fínska sa uskutoční 6. júla v bruselskom sídle Severoatlantickej organizácie. V stredu to oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Cieľom schôdzky má byť získať súhlas Turecka so vstupom Švédska do NATO ešte pred júlovým summitom vo Vilniuse 11. a 12 júla. Informuje správa z agentúry AP.

"Nastal čas privítať Švédsko ako plnoprávneho člena NATO," povedal Stoltenberg novinárom, keď oznámil dátum stretnutia. Na schôdzke by mali byť prítomní ministri zahraničných vecí Turecka, Švédska aj Fínska, šéfovia spravodajských služieb a predstavitelia zodpovední za národnú bezpečnosť v týchto krajinách. 

Archívne video: NATO nebude nikdy zasahovať do domácich politických záležitostí, povedal Stoltenberg

NATO nebude nikdy zasahovať do domácich politických záležitostí, povedal Stoltenberg (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie stále blokuje Turecko a Maďarsko, pripomína AP. Turecko obviňuje Štokholm z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré Ankara považuje za bezpečnostnú hrozbu, vrátane Strany kurdských pracujúcich (PKK) a osôb spojených s pokusom o prevrat v roku 2016. Maďarsko doposiaľ verejne nedeklarovalo svoje výhrady voči vstupu Švédska, hoci stále odďaľuje jeho ratifikáciu v parlamente. Podľa predstaviteľov NATO sa pozícia Maďarska zmení po odobrení vstupu Tureckom.

Viac o téme: Stretnutie6. júlNATOTureckoŠvédskoJens StoltenbergFínskoVstup do NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu