Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Orbán sľubuje, že nebude odkladať vstup našej krajiny do NATO, tvrdí švédsky premiér

Švédsky premiér Ulf Kristersson Zobraziť galériu (2)
Švédsky premiér Ulf Kristersson (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

ŠTOKHOLM - Švédsky premiér Ulf Kristersson v piatok uviedol, že Budapešť nebude odkladať vstup tejto severskej krajiny do NATO. Podľa jeho vyjadrenia ho o tom ubezpečil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informácia prichádza po správach, že maďarský parlament odloží ratifikáciu švédskeho členstva, informuje TASR podľa tlačovej agentúry Reuters.

Švédsko požiadalo o vstup do NATO po ruskej invázii na Ukrajinu, ale Turecko a Maďarsko zatiaľ ratifikáciu blokujú. Švédsko dúfa, že sa stane členom Aliancie na summite NATO, ktorý sa bude konať 11.-12. júla v litovskom Vilniuse. Podľa plánu zverejneného vo štvrtok však maďarský parlament ešte nebude o členstve hlasovať. Poslanci vládnucich strán totiž nepodporili zaradenie hlasovania do programu na budúci týždeň, uviedol člen maďarskej opozičnej strany.

Švédsky premiér Ulf Kristersson
Zobraziť galériu (2)
Švédsky premiér Ulf Kristersson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

"Včera som hovoril s (premiérom) Viktorom Orbánom a on mi veľmi jasne potvrdil, že to, čo mi povedal minule, stále platí," vyhlásil v piatok Kristersson.

"Maďarsko nebude nijako zdržiavať ratifikačný proces Švédska," povedal novinárom Kristersson. Nespresnil však, či Orbánove vyjadrenia naznačujú, že hlasovanie by sa mohlo uskutočniť pred summitom NATO vo Vilniuse.

Viac o téme: VstupNATOŠvédskoViktor OrbánUlf Kristersson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu