Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Švédsko sa nedištancuje od teroristov, k bezpečnosti NATO neprispeje, tvrdí Erdogan

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce na budúcotýždňovom summite NATO vo Vilniuse vyjadriť znepokojenie v spojitosti s možným vstupom Švédska do Aliancie. Podľa neho krajina, ktorá sa nedištancuje od teroristických skupín, nemôže prispieť ku kolektívnej bezpečnosti. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Ako môže štát, ktorý sa nedištancuje od teroristických skupín, prispieť Severoatlantickej aliancii?" uviedol Erdogan počas piatkového prejavu v Istanbule.

Turecko obviňuje Švédsko z poskytovania útočiska členom skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické. Erdogan chce na to upozorniť na summite NATO, ktorý sa koná v dňoch 11. a 12. júla v litovskom hlavnom meste Vilnius. Jednou z tém má byť aj možný vstup Švédska do NATO.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

Švédsko spolu so susedným Fínskom upustilo od svojej dlhoročnej vojenskej neutrality po tom, čo Rusko vlani vo februári zaútočilo na Ukrajinu. Obe krajiny následne signalizovali svoj zámer vstúpiť do NATO. Fínsko do Aliancie vstúpilo začiatkom apríla tohto roka a stalo sa jej 31. členskou krajinou.

Viac o téme: NATOŠvédskoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu