Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruskí diplomati v Austrálii nezaplatili za stovky dopravných priestupkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Ruskí diplomati pôsobiaci v Austrálii odmietajú zaplatiť pokuty za stovky dopravných priestupkov ešte z roku 2007. Vyplýva to z dokumentu austrálskej vlády, do ktorého nahliadol denník The Guardian.

Austrálske ministerstvo zahraničných vecí a obchodu žiada od ruského veľvyslanectva takmer 90.000 dolárov za pokuty za prekročenie rýchlosti či za nesprávne parkovanie. Ruských diplomatov navyše viackrát žiadalo o rešpektovanie zákonov, vyplýva z dokumentu.

Šéf protokolu austrálskeho rezortu diplomacie Ian McConville koncom roka 2022 adresoval ruskému veľvyslancovi v Austrálii Alexejovi Pavlovskému žiadosť o zaplatenie týchto pokút, pričom ho upozornil, že tento počet priestupkov môže byť čoskoro podľa austrálskych zákonov zverejnený.

Nemôžu byť stíhaní

Zahraniční diplomati sú v Austrálii, ako aj inde vo svete, chránení diplomatickou imunitou a za dopravné priestupky či nevyplatenie pokút nemôžu byť trestne stíhaní. Austrálska polícia im však môže udeľovať trestné body či odobrať vodičské preukazy, vysvetľuje The Guardian.

Pokuty neplatia aj Nepálčania

Nevyriešené pokuty za dopravné priestupky z roku 2007 má podľa dokumentu v Austrálii aj veľvyslanectvo Nepálu. V uplynulých rokoch zaznamenali desiatky dopravných priestupkov i rumunskí diplomati. Ostatné veľvyslanectvá majú len zopár nezaplatených pokút.

Na problematiku diplomatickej imunity sa začalo intenzívnejšie nahliadať po tom, ako v roku 2019 manželka amerického diplomata Anne Sacoolasová pri dopravnej nehode usmrtila britského tínedžera, keď išla v protismere. Následne z krajiny odcestovala a k činu sa priznala. Americká vláda zamietla žiadosť o jej vydanie s odvolaním sa na jej diplomatickú imunitu.
 

Viac o téme: PokutyDiplomatiPriestupkyRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu